Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Vyšel GIMP 2.9.8 s lepší podporou Waylandu od klokan - Jsou tu dva různé problémy. To, jestli nějaká...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 12. 2017 23:55

    klokan

    Jsou tu dva různé problémy. To, jestli nějaká aplikace sama funguje ve Waylandu, je dané frameworkem. V praxi GTK 3.x a Qt 5.x podporují Wayland a aplikace s nimi napsané v něm v principu normálně fungují, cokoli staršího vyžaduje X11.

    Gimp stále používá GTK 2, takže jeho UI v každém případě běží pod X11, a to buď klasicky pod Xorg, nebo, na waylandovém desktopu, pomocí mezivrstvy Xwayland. Na tom se nic nezmění, dokud Gimp nepřejde na GTK 3 nebo rovnou 4 (což vývojáři zvažují).

    Druhým a v podstatě nezávislým problémem je práce s okny jiných aplikací u funkcí, jako je screenshot celé obrazovky, nebo nějakého jiného okna. Jak už tady bylo řečeno, Wayland tohle záměrně za normálních okolností nedovoluje, je potřeba k tomu použít speciální dbusové API správce oken. Neboli když uživatel Gimpu chce vyfotit plochu nebo nějaké okno, Gimp k tomu normálně použije standardní API X11, ale když Gimp běží pod Xwaylandem a cílové okno je přímo řízené Waylandem, tak to nebude fungovat. V této verzi Gimp obsahuje kód, který podporuje i waylandovské ekvivalenty takovýchto operací.

    Čili v kostce: Gimp stále není nativní waylandová aplikace a tou nebude, dokud nepovýší na novější verzi knihovny Gtk. Přidává ale podporu některých API, aby šlo provádět nestandardní grafické operace i v prostředí, které jinak funguje na waylandu.