Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Jeden z vývojářů ext4 začal používat vlastní souborový systém od anonym - Jardo, já vím, že jsi velký odpůrce MS,...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 7. 2008 0:24

    bez přezdívky
    Jardo, já vím, že jsi velký odpůrce MS, proto se radši ve svém vlastním zájmu vyhni veškerým komentářům, které se kolem MS točí. Sobě ušetříš nervy a ostatním poznání, že jsi taky pořádný pitomec.

    Ale abych nesklouzl jen do reakce ad hominem (které si jsem vědom, ale stejně jsem ji nemohl odpustit), zkusím dodat něco k věci.

    Start systému typicky načítá mnoho souborů či jen jejich částí, které nejsou nijak řazeny u sebe. Nejde tedy o fragmentaci jednotlivých souborů, ale o jejich řazení na disku. Tuhle konkrétní věc neřeší žádný filesystem (alespoň nevím o žádném, který by sám přeskupoval soubory), ani NTFS. Může jí řešit jedině daný OS a Windows ji řeší v podobě prefetch a v případě Vist se ještě rozšiřuje v rámci superfetch, který nejen uspořádá vybrané části souborů, ale rovnou je přednačítá do cache (nabízí se otázka, co bude dál - hyperfetch? ultrafetch?). Tohle Linux skutečně zatím nemá (mám pocit, že ale nějaký projekt na tohle téma jsem zahlédl) a faktem je také to, že tahle funkce dokáže start systému i aplikací zrychlit řádově. V případě superfetch se to navíc může týkat i SSD, které zde trefně zmínil Rejpal*.

    Další věcí je zmíněná fragmentace. Tvůj argument, že "Na NTFS dokonce defragmentace vytvori spoustu fragmentovaneho mista tam, kde predtim byly fragmentovane soubory" je sice do jisté míry pravdivý, ale nezohledňuje další věci. Vzhledem k tomu, že zmíněný defrag není vlastností filesystemu, ale operačního systému, nelze ani důsledky oddělit od operačního systému.

    NTFS má určitý způsob chování. Podobně jako třeba Ext3 řeší to, že většina souborů fragmentována nebude (při vzniku souboru je vytvářena rezerva na další zvětšení souboru, malé soubory vyplňují místo u souborů, které nebyly změněny atd. - více informací lze vyhledat na patřičných zdrojích) a u "typického" využití disku bude fragmentace velmi malá. Jak jsem psal jinde, lze se dohadovat o nastavených limitech oproti Ext3, ale to je tak vše. NTFS má každopádně už od svého počatku celkem rozumné výchozí chování, ne ideální (to ani nejde), ale rozumné. Nicméně OS má navíc k dispozici i defrag, se kterým se od začátku počítalo také (nelze prostě navrhnout filesystem, který bude ideální v KAŽDÉ situaci).

    Typické nastavení Windows obsahuje mimo jiné i pravidelný defrag (určitě od dob XP, nevím, jestli i dřív). Tento defrag řeší pouze fragmentaci souborů a neřeší fragmentaci volného místa. Osobně si myslím, že to je naprosto v pořádku. Proč? Defrag tím totiž nijak nenaruší základní koncepci NTFS, tj. dostatek volného místa za soubory, které byly nedávno změněny či založeny.

    Dovolím si malou odbočku (když už tak žvaním, tak je to stejně jedno, pochybuju, že to někdo dočte). Sám jsem začínal na PC ještě v prehistorické době DOSu 2.x. Někdy v té době se objevily úžasné Norton Utilities se svým Speed Diskem. Graficky pěkně znázorňoval fragmetaci a bylo úžasné sledovat, jak se přesouvají clustery a vše se pěkně rovná na začátek disku (kolik lidí na to vydrželo fascinovaně zírat dlouhé minuty?). Defragmentovaly se tak nejen všechny soubory, ale také volné místo. Průser však byl, že změna kteréhokoli souboru znamenala velmi často novou fragmentaci. A tak jsme měli SpeedDisk nastaven třeba při každém pátém startu a prostě to žralo čas (i když moc to nevadilo, protože tehdy se úkoly s počítačem dělaly kupodivu rychleji než dnes).

    Zpět k současnému defragu - volné místo tedy už z principu nijak neřeší, protože to není žádoucí. Častěji se mění stávající soubory, než že tam přibude nějaký nový extra velký soubor. Takže fragmentace volného místa se bere jako přijatelnější výsledek. A jestli jste to někdo dočetl až sem a přitom víte, co jsem psal na začátku, tak u mne máte jedno pivo. Pochopitelně ho dostane ten, kdo si o něj řekne osobně.


    ----
    * V případě prefetch je ale třeba MS přiznat bod za to, že řeší situaci už nyní, v době HDD, i když už se poměrně dlouho ví, že HDD alespoň pro systém nejsou cestou budoucnosti. Nicméně superfetch je řešením i v době SSD.