Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Vývojáři kernelu proti uzavřenému kódu od ABC - Díky za odpověď. S hodnocením ceny piškvorek se...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 6. 2008 23:04

    ABC (neregistrovaný)
    Díky za odpověď. S hodnocením ceny piškvorek se nedá než souhlasit.

    Co se týče placení za hodnoty, většina lidí považuje za přirozené za některé hodnoty platit, za jiné ne. Třeba málokdo platí manželce/manželovi za umytí nádobí, bratrovi za pomoc při opravě něčeho, atp-

    Navíc v situaci, kdy tvůrce hodnoty platbu nepožaduje - jako v případě programátora free software aplikace - mi přijde normální jeho přání respektovat a neplatit. :-)

    Co mi přijde sprosté, je považovat za černého pasažéra někoho, kdo nezaplatí za něco, za co se neplatí, za co autor nepožaduje peníze. Proč nepovažujete za černého pasažéra spíš někoho, kdo si zkopíruje Windows, za které se platí? To bych opravdu rád, abyste to vysvětlil.

    Jak to souvisí s tím, že "z cizího krev neteče", že "vývoj SW [...] nezaplatí uživatel". Pokud autor nechce zaplatit, co je v tom za problém.

    Co se týče spojování RMS a komunismu, tak jste si vybral jen velmi úzkou paralelu, ale ve skutečnosti je to absurdní srovnání. Komunismus je komplexnější ideologie zahrnující téměř vše (což bylo mimochodem třeba Marxovi vyčítáno, že se "hrabal" do všeho) a vy jste z něj vybral jedinou myšlenku, že se neplatí. To má dva problémy: jednak k takové společnosti s výjimkou kibuců nikdy nikde nedošlo, takže asi zamýšlené negativní konotace není možné aplikovat, druhá věc je, že ani RMS netvrdí, že by všechno mělo být zadarmo stylem "každému podle jeho potřeb". Dokonce to netvrdí ani o software. On se na to dívá _pouze_ z hlediska svobody. Tento aspekt v klasickém marxismu (pokud vím - nikdy jsem to nestudoval) naprosto chybí. Celá věta je tedy podle mě založena na myšlenkovém zkratu, kdy se dají dohromady věci, které obsahují slovo "zadarmo" a pak se na to nabalí vše ostatní. To není korektní postup. Pokud jste k tomu došel jinými závěry, tak to prosím rozveďte. V opačném případě to je neseriózní.