Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Vývojáři kernelu proti uzavřenému kódu od Lael Ophir - Pokud jsem si všiml, tak velké procento opensource...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 6. 2008 3:02

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    Pokud jsem si všiml, tak velké procento opensource projektů je dnes placené velkými firmami. Vývoj Linuxu platí IBM, Oracle, Intel, Fujitsu, HP, NEC, Hitachi, NEC, AMD, Motorola, Cisco, Sun a další. Jen těch několik členů Linux Foundation lije do vývoje Linuxu přes USD 5M (skoro CZK 100M) ročně. Velká část vývoje je tedy zjevně placená.

    Proč lidé propagující open source tvrdí, že nezaplatí ani korunu? Například autoři mplayeru a lame by mohl svůj SW legálně prodávat, klidně jen za cenu licence patentů, které nejspíš porušují. Ale oni tvrdí, že je hrozně důležité, aby nikdo nemusel dát ani korunu, a zašťitují se svobodou.

    Kdo užívá SW nelegálně, samozřejmě je černý pasažér.

    Kibucy jsou přežitek, a dnes dávno nefungují tak, jak fungovaly na začátku. Některé provozují obchoďáky, jiné vyrábějí kontaktní čočky, a jakkoliv poskytují svým členům masivní sociální zabezpečení (stravu a ubytování, studium, dopravu a kdo ví co ještě), také jim typicky platí kapesné.

    RMS chce, aby byl SW svobodný. Problém je v tom, že SW nemůže být svobodný. Svobodný může být jen uživatel. A na rozdíl od RMS si myslím, že autoři SW by měli mít práva ke svému dílu. To proto, že jde o výsledek jejich úsilí, stejně jako když někdo píše knihu, nebo peče housky. Tedy by měli prodávat, obdržet odměnu, vydělávat. Nakonec všichni víme, že právě mechanismus nabídky a poptávky vede výrobce (zde autory), aby poskytoval to, co zákazník chce. RMS a jeho lidé nemají žádnou motivaci dělat dobrý SW, protože ať udělají SW dobrý nebo špatný, odměna bude stejná (nulová či nule blízká). Naopak komerční firma nakrmí zaměstnance, a ještě se bude snažit dát zákazníkovi to, co zákazník ocení penězi. Jistě vidíte, že jde o dva pohledy na věc, které jsou výrazně odlišné. Jak byste nazval pohled RMS? Já komunistickým, byť to může být zjednodušující.