Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Wal-Mart: počítače za 200 USD jsou vyprodány od Elvis - Dobrý den, já to bohužel chápu. Také jsem...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 11. 2007 20:07

    Elvis (neregistrovaný)
    Dobrý den,

    já to bohužel chápu. Také jsem žil s představou, že je jedno, jaký operační systém používám (shodou okolností to tehdy byl Red Hat, dnes Mandriva). Na operačním systému přece nezáleží, záleží na aplikacích. A to je právě ono -- klíčové aplikace jsou pro spoustu lidí officové balíky, a ať si kdo chce co chce říká, schopnost OpenOffice, KOffice a dalších importovat z formátů Microsoftu je pořád mizerná. Dlouho jsem byl přesvědčen, že je to jen případ MS Excelu, ale ve skutečnosti je problém i s obyčejnými textovými soubory ve Wordu. (A ano, _mám_ to odzkoušeno na mnoha distribucích, mnoha verzích officových balíků, s mnoha patchy atp.) Samozřejmě, je možné si koupit jen MS Office a pouštět ho pod WINE, ale ruku na srdce, vzhledem k poměru ceny OEM Windows a MS Officu to nevypadá jako rozumný nápad.

    A to mluvím jen o nutnosti používat počítač k "práci". Spousta lidí chce hrát hry -- a ti, kteří za ně něchtějí platit, jistě uvítají možnost neplatit ani za nelegální MS Windows.

    (Všimněte si, že v celém příspěvku nikde není ani slovo o tom, který systém je _lepší_ nebo _použitelnější_. Mluvím jen o přenositelnosti a kompatibilitě a také o tom, že krást je levnější než nekrást.)