Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Webů s čitelným .git je na světě asi 400 tisíc od Lieselotte - Na případný rollback v podstatě není potřeba git....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 9. 2018 1:04

    Lieselotte

    Na případný rollback v podstatě není potřeba git. FTP nad vhodným COW filesystemem s vhodným nastavením bude při rollbacku řádově rychlejší (například). Nicméně, upřímně mne děsí představa, že se update produkčního systému dělá přes git. Důvod? Aby překlopení systému proběhlo atomicky, musí se služba odstavit a to na dobu, kterou tomu gitu zabere nahrání nové verze, což obvykle bývá hodně dlouhý příběh, takže dává smysl udělat nejprve upload, potom krátce odstavit server a překonfigurovat ho tak, aby používal novou verzi. Stará tam sedí, takže případný rollback bude opět expresní, což u gitu nehrozí.. Pochopitelně to takhle nejde dělat v situacích, kdy máte sesypaná uživatelská data s vlastním systémem, ovšem za to patří vývojářům ustřelovat zadnice, mimo jiné proto, že se pak taková věc opravdu bezvadně zálohuje. Ovšem pokud to máte, tak si pak můžete vybrat z řešení s git nebo to celé provozovat nad cow fs (což mimochodem řeší i jiné problémy). A navíc, s git je ten rollback celkem nespolehlivý, protože pokud v tom řádně "zaplavou" a máte v chumlu uživatelská data se systémem, tak máte celkem dlouhou zábavu. A že to git umí, mi předvedl už několikrát.

    Ale upřímně řečeno, už jsem vzdala představu, že by na serveru, který se nějakým způsobem dotkne webu, mohlo být něco udělané normálně či efektivně.