Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Western Digital změnil čipy v oblíbeném SSD WD SN550, které je nyní o 50 % pomalejší od Miroslav Šilhavý - Flexibilní s označením výrobků není, protože zavádění každého...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 8. 2021 13:39

    Miroslav Šilhavý

    Flexibilní s označením výrobků není, protože zavádění každého nového SKU stojí ohromné peníze od výroby, přes distribuci až po marketing.

    Je to jako s tím autem. Octavia vyrobená dnes má trochu jiná střeva, než Octavia vyrobená před rokem, i když deklarovanými parametry i vzhledem se jedná o stejná auta. Výrobce garantuje jen uváděné parametry, zbytek se mění podle potřeb. Někdy je za tím evoluce, někdy přímá úspora nákladů, někdy sjednocení s jiným modelem... Výrobce ani nenabízí, že byste si mohl dopředu říct, z jaké generace komponent bude auto složené, a ani v manuálu se to nedočtete - jsou tam uvedeny mnohdy i varianty ovládacích prvků, jak je během výroby zaměňují. Motor o stejném výkonu jezdí v každé době jinak, protože má jinou řídicí jednotku, někdy se i liší převodovka. Garantované jsou pouze kilowatty a otáčky v bodě nejvššího výkonu.

    Pokud tedy výrobce SSD udává přenosovou rychlost bez bližších detailů, je to parametr, který garantuje splnit. Může ho překročit, ale negarantuje, že další série nebude jiná. Pouze garantuje, že nepodkročí specifikaci.

    Na trhu jsou ovšem i výrobky, kde výrobce garantuje parametry detailněji, někdy i včetně toho, z čeho je výrobek složený. Takový výrobek ocení jen menšina spotřebitelů, takže je zhola zbytečné tím prodražovat mainstream, nebo plýtvat na marketingu kvůli změně, kterou 90 % lidí nesleduje.

    Bylo by smysluplné, kdyby média poskytovala orientaci i v tomto ohledu. Tedy kromě clickbaitových testů "tady a teď" dávala spotřebiteli radu, co z toho je výrobcem garantováno a do jaké hloubky. Nestávalo by se pak, že si čtenář přečte výsledky testů, které se týkaly dávno nevyráběné série, kde výrobce specifikaci dobrovolně překračoval. V tom by se mohla uplatnit odbornost redaktorů.