Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Wikipedie debatuje nad obrázky v článku Rorschachův test od Creator of Myths - Přijde mi to postavené na hlavu. Jsou to...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 7. 2009 18:10

    Creator of Myths (neregistrovaný)

    Přijde mi to postavené na hlavu. Jsou to jen náhodné barevné skvrny, nezdá se mi moc pravděpodobné, že bych si je delší dobu pamatoval. A proč jde tolik o „moment překvapení“? Přece buď (1) jde o to, co pod nimi vidím právě v tu chvíli, kdy se na ně koukám, nebo (2) se očekává, že pod nimi budu vidět stále totéž, i když je uvidím několikrát.

    Pokud (1), tak je jedno, co jsem v nich viděl v minulosti (uvidím v nich něco nového, aktuálního). Pokud (2), tak je jedno, kdy jsem je viděl poprvé (řeknu totéž, co jsem v nich viděl tehdy).

    Ani v jedné z variant (1) a (2) nespatřuju žádný způsob, jak pomocí nějakých tabulek vyvodit z toho, co mi skvrny připomínají, něco o mojí psychice. Tabulky jistě nepočítají se vším, co bych mohl uvést. Nebo jde o to, JAK budu odpovídat, místo CO budu odpovídat? Pak je ale opět úplně bezpředmětné držet ty fleky v tajnosti :-)