Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Wikipedie je dnes celý den vypnutá, na protest proti reformě evropského autorského práva od Miroslav Šilhavý - Jestli to dobře chápu, nakonec by se tohle...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 3. 2019 12:47

    Miroslav Šilhavý

    Jestli to dobře chápu, nakonec by se tohle opatření týkalo naprosto všeho, k čemu je veřejný přístup? Všech textů, diskusí, komentářů, rad a názorů, atd. ? Každou odpověď kterou člověk kdekoliv napíše, tak bude muset nejdřív provozovatel schválit?

    Nemusí nic schvalovat. Například ve zdejších diskusích je velmi málo pravděpodobné, že dojde k jednotlivému porušení autorských práv, a k systematickému porušování zde nedochází zcela zjevně. Co se týče jednotlivého porušení, pak se samozřejmě lze odpovědnosti zprostit, říká se tomu exkulpace: http://www.ius-wiki.eu/obcanske-pravo/pfuk/obcan-hmota-iv/zkouska/otazka-a-40.

    Naopak, kdyby redakce root.cz zjistila, že zdejší diskuse jsou systematicky využívány k porušování autorských práv, bude muset ve vlastním zájmu zasáhnout.

    Dám Vám příměr: jste rodič a jste odpovědný za to, co Vaše nezletilé dítě provede (prokopne míčem okno). Znamená to, že musíte stát dítěti neustále za zády? Ne, nemusíte. Musíte udělat vhodná opatření, aby k tomu nedošlo (poučit dítě, že kopaná se hraje na hřišti), ale když už se náhodou průšvih stane, jste to bohužel Vy, kdo musí zasklení okna zaplatit.