Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Windows 10 po Anniversary Update zamrzá od Michal Pastrňák - Kdyby jsi byl býval nebyl držkoval a raději...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 8. 2016 7:39

    Michal Pastrňák

    Kdyby jsi byl býval nebyl držkoval a raději jsi to byl býval zkusil najít, tak by jsi byl býval věděl, že to šlo. V roce 96 jsem si kupoval za svoje těžce vybrigáděné peníze 386ku z druhé ruky za 6k, byl to bezva stroj, mělo to 8bit blástra, 1MB RAM, kterou jsem vzápětí rozšířil na 8 (další asi 3k Kč) - kupodivu to první mego nebylo v simmech, ale v osmi švábech přímo na desce. Tyto šváby jsem narval do 256kB ISA grafiky Trident, tím z ní udělal megovou, ještě mi dva zbyly a ty jsem věnoval kamarádovi, který si takto udělal půlmegovou grafiku. W95 se na tento stroj daly normálně nainstalovat, po instalaci zabraly celý 40MB disk (formátovaný poladěním BIOSU na 42MB) a po důkladném promazání helpů a kravin se to dalo stáhnout na nějakých 15MB. Startovalo to cca 10 minut a Winamp se na tom chytal s nejhorším nastavením - mono, 11kHz a s velkým bufferem, opravdu se nedalo ani pohnout myší, když to přehrávalo, dosamp na tom byl o malilinko líp. Je pravda, že Winamp vyšel o něco později, předtím bylo už nevím co, ale tam nešlo dostatečně snížit kvalitu, aby to něco dělalo. Pařil jsem na tom Dune 2, Retaliatora, Prehistorika, Wolfa a pokud byl člověk trpělivý, dal se na tom fotit i Warcraft 1.
    Pro informaci, byla to doba, kdy si první bohatí synci pořizovali Pentia, do té doby spíš 486, protože ceny byly prostě šílený a ani nejbohatším tatínkům se nechtělo dávat 50k za počítač na hraní. A to nemluvím o tom, jak jsem chodil uslintávat k výloze ESCOMu kvůli vystavenému laptopu za 120k!