Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Windows 10 představen. Přinese i virtuální plochy od Lael Ophir - Ad windows z roku 1996 to umely. To...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 10. 2014 3:46

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Ad windows z roku 1996 to umely. To nic nevypovida o dnesnich Windows - Windows jsou naštěstí modulární, s odděleným Hardware Abstraction Layerem atd., a ne klubko ifdefů jako Linux. Takže bych se o jejich portovatelnost nebál.

    Ad na techto nepouzivanych platformach se pouziva Linux a jine podobne neprenosne OS - v jakém stavu jsou ty porty? Kombilují, nebo dokonce bootují? :) A kolik instalací se produktivně používá? Pokud máte 500 milionů uživatelů na Intelu, a řekněme milion potenciálních uživatelů na mrtvých platformách jako Alpha AXP (ukončena v roce 2001), Itanium (v roce 2012 prodáno směšných 26000 systémů), PowerPC (na desktopech se nikdy nechytly, OS/2, Windows i Solaris byly ukončeny), kolik procent z peněz na vývoj OS budete do těch platforem lít? Asi nic, protože se to nevyplatí.

    Ad Windows obsahuji dvacet zbytecnych background procesu, co zerou pamet a vytezuji procesor - samy o sobě ne. Bohužel si je uživatelé dotáhnou s aplikacemi. Navíc klasický multitasking je na podobná zařízení nevhodný, protože neaktivní aplikace může žrát zdroje na pozadí. Na WinRT (Metro a WP aplikace) se to stát nemůže, protože jsou aplikace psané tak, že je může systém kdokoliv ukončit, aplikace si u toho uloží stav GUI, a při dalším startu ho znovu natáhne.

    Ad BSD license je open source licence - ovšem není to copy-left licence, což je zjevně pro Google dost zásadní.