Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Windows 10 představen. Přinese i virtuální plochy od Lael Ophir - Na všechny ty otázky tu byly myslím odpovědi....

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 10. 2014 19:41

    Lael Ophir (neregistrovaný)

    Na všechny ty otázky tu byly myslím odpovědi. Rekapitulace:

    Ad MIPS, PowerPC, Alpha i Itanium, dostanou se na ně aktualizace - nedostanou, protože dávno nejsou podporované. Psal jsem, že Windows na těchto architekturách mohou běžet, ale protože za tím není business (a například Alpha se už ani nevyrábí), byla podpora ukončena. Pro ilustraci: ročně se prodá cca 350 milionů PC na Intelu. Na Itaniu se ročně prodá jen cca 25 tisíc systémů, naprostá většina na HP-UXu. Takový objem prodejů nezaplatí podporu Windows na Itaniu, natož porty aplikací. I Oracle chtěl z jeho Itania vycouvat. Utrácel byste vy peníze za jeho podporu?

    Ad Linux se pro ARM oklešťovat nemusel, na rozdíl od vykleštěných Windoze - jasně jsem popisoval, že omezení není technické, a Win32 aplikace od MS na Windows@ARM fungují. MS také veřejně deklaroval snahu stavět na Windows@ARM "nerozbitelnou" spotřební elektroniku. Linux na ARMu ořezaný není, a "kupodivu" se prakticky vůbec nepoužívá. Naopak se dobře prodávají ořezané iPady a různé tablety na Androidu.

    Ad jak dlouho jsou na Linuxu virtuální plochy - asi tak dlouho, jako na Windows implementace virtuálních ploch :)