Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Grafické ovladače ve Windows 10 pomalejší než v Ubuntu od Petr M - "Možnost multibootu stále existuje." Mluvím o situaci, kdy je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 7. 2018 9:21

    Petr M (neregistrovaný)

    "Možnost multibootu stále existuje."

    Mluvím o situaci, kdy je na stroji jeden OS a něco se dodrbe. Když se to stalo posledně manželce na Fedoře, tak oprava byla jednoduchá: "Restartuj to a jak tam bude tabulka s odpočítáváním, najeď šipkou o jedno dolů a zmáčkni Enter. Večer na to mrknu." U Widlí a jejich bodu obnovení je podmínka pro BFU, že najede GUI. Pokus o obnovu je na cca 2-3 hodiny (aspoň to tak bylo u XP, aktuálně nevím) a po těch třech hodinách to stejně nenaběhlo. Nouzový režim navíc rozhází ikony na ploše, protože 640x480.

    "Od jisté verze je v natavení aktualizací možno říct, aby je systém po dobu cca 35 dní automaticky neinstaloval. To mi přijde jako docela rozumný kompromis – jednou za měsíc si prostě čas najdu a ty aktualizace nechám nainstalovat."

    Ty si ho najdeš. V kanclu nebo jako pařan. Ale ne vždycky to jde. Představ si třeba test v klimatické komoře s cyklováním teploty a vlhkosti, který trvá třeba 60 dní a potřebuješ non-stop celou dobu přes USB sledovat, jestli prototypy reagují a v jakým jsou stavu. Na komplu s Widlema tohle neuděláš. Stejně jako když použiješ klasický PC jako nějaký malý server pro tým...

    "Moje nedávná zkušenost s Raspbianem ukazuje, že v tom Windows nejsou samy :-). Dokonce nebylo potřeba ani dist-upgrade."

    Takže ti to změnilo výchozí aplikace, rozdrbalo nastavení sítě a pro jistotu vyhodilo ovladače grafiky?

    "Pokud nepočítám velké aktualizace (ty vydávné cca jednou za půlrok), tak se na ty tři minuty nedostávám (obvykle tak 10-20 vteřin max.). Ale bude záležet na druhu disku."

    Ne, to záleží na tom, jak se vyspí generátor náhodných delayů. Na různých strojích se stejným HW a imagem disku to vždycky trvá různě dlouho. Gratuluj si, že zrovna ty patříš k vyvoleným.

    "To nedokáže na 100 % nic."

    Jasně, ale to, že nedosáhneš 100% není důvod se nepokusit o 95%. Widle jsou maximálně na 5%, protože
    - záplata vyjde 1x za měsíc, ať se děje co chce. Takže pokud praskne zranitelnost den po aktualizaci, máš 30 dní smůlu
    - záplata je součást šílenýho balíku, který rozbije něco jinýho a M$ ho komplet revertne po stížnostech od uživatelů
    - záplata se netýká SW třetích stran, kde jsou taky díry (Adobe FLASH Player například). Musíš si hlídat všechno a dělat to ručně.

    "Vývojáři aplikací zřejmě nechtějí absolvovat proces přidání jejich díla do Windows Update (až na výjimky). Minimálně u ovladačů je možné aktualizace posílat i touto cestou."

    Jasně, a proto měsíc píšou a testujou svoje řešení, který není zadarmo... Nebo se na aktualizace vybodnou úplně.

    "A pokud mermomocí chtějí provádět aktualizace při odhlašování/vy­pínání, mohou si pro tento účel napsat službu."

    To jo, akorát že:
    - je to proces, který leze ven a něco instaluje do systému. Odladěný a důkladně otestovaný kus SW, specializovaný na aktualizace, je mnohem bezpečnější řešení.
    - expert na grafiku ti napíše program pro grafiku, ale musí vytvořit i proces na update - podpisy SW, jejich ověření,... Víš jistě, že to zvládne tak, aby v tom nebyly díry?
    - takový proces úplně zbytečně žere systémový prostředky (CPU, RAM, prostor v SysTray, konektivita)
    - takový proces komukoliv na cestě vyžvaní, že používáš aplikaci XY, už jenom podle dotazu na update server. Takže další díra do soukromí a nápověda pro někoho, kdo se ti chce dostat do systému.