Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Windows 7 a 8 definitivně končí s nabízením Windows 10 od anonym - Mne by jen zajímalo, proč tolik lidí neustále...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 9. 2016 9:30

    bez přezdívky

    Mne by jen zajímalo, proč tolik lidí neustále řeší rychlost bootu. Nepřijde mi to jako měřítko ničeho.

    Spravuju lab s desítkama HP a Sun/Oracle serverů (SPARC i Intel) a než se taková mašina dostane je přes POST a začne tahat OS, uplyne několik minut. Pak už je putna, jestli je OS nahoře za 20 nebo 120 vteřin, i když se dvěma 8-core Xeonama a 64 GB RAM jsou ty časy stejně úplně jiný. A Solaris 10 má pořád klasický init skripty a ne systemd-like obludnost.

    U pracovní stanice to taktéž neřeším. Protože ji nevypínám. Mám osypky z představy, že přijdu každý den do práce a musím si otevřít svých 20+ záložek ve Firefoxu + spustit a zalogovat se do dalších 4 aplikací.

    A můj domácí laptop je nová plečka za 5k Kč + SSD disk, která funguje jen jako teminál klient na plochu, která běží 24/7 na headless serveru, opět abych nemusel otevírat záložky a rovnou začal číst tam, kde jsem přestal. To _možná_ je jediné, kde má kratší čas bootu smysl, pokud bych opravdu, ale opravdu nechtěl používat hibernaci a používal to normálněji.

    A když jsem chodil s laptopem po zákaznících, tak jsem se taky čerta staral, jak dlouho mi nabíhal OS. Stejně jsem tam vždycky zkejsnul na několik hodin, tak ňáká minuta mě nechávala v klidu. Než jsem vybalil nabíječku, kabely, svačinu, dal si s místním adminem kafčo a došel se vyčurat (tady trochu přeháním :), už bylo vždycky hotovo.

    Prostě use-case "musí to naběhnout co nejrychleji" je pro běžné uživatele jen marketingová věc. Mělo by to význam u, dejme tomu, průmyslových řídících systému, lékařských zařízení, telekomunikačních systémů atp., ale tam zase musí být dlouhý POST, protože se musí ověřit zdraví a integrita HW a to zabere čas. Když optimalizací srazíte čas do naběhnutí systému z 10 minut na 9, co z toho... Mission-critical systémy se proto řeší úplně jinak - redundancí na několika úrovních. Dva zdroje, dvě síťovky, RAID