Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Windows budou mít dialogové okno pro výběr prohlížeče od icu - Jedná se o zneužívání dominantního postavení minimálně na čtyřech...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 7. 2009 4:21

    icu (neregistrovaný)

    Jedná se o zneužívání dominantního postavení minimálně na čtyřech (geograficky) různých trzích. Zkuste si to najít, je to poučné, zejména americký případ je vysvětlen velmi dobře. Chce si ale ten rozsudek opravdu přečíst a pochopit ho (to nemyslím ve zlém, mě to taky chvíli trvalo – je to dlouhé a záleží na každém slovu). Nejde tedy pouze o EU, Microsoft (a další firmy zneužívající své dominantní postavení) mají problémy i jinde.

    Ve zkratce – Microsoft dělá vše pro to, aby svoji dominanci jednak udržel, jednak rozšířil na další oblasti – zábava, mobilní telefony, Internet, distribuční kanály PC… To je z jeho pohledu jistě legitimní snaha, ale jako společnosti s dominantním postavením jí nejsou některé praktiky dovoleny (stejně na tom jsou třeba Intel a zvolna také Apple s iTunes/iPod).

    Problém je ten, že státní orgány pracují velmi pomalu. Státy měly zasáhnout už v době, kdy Microsoft začal IE nabízet zdarma (hlavně proti Netscape Navigatoru). Podobně, jako AT&T měla zakázáno podnikat v mnoha oblastech, protože měla dominantní postavení v telekomunikačních službách (zákazy padly spolu s rozdělením AT&T v r. 1984).