Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Windows Server 2019 má oficiálně OpenSSH od Lael Ophir - Ony se na Linux dají reálně provozovat 20...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 12. 2018 14:08

    Lael Ophir

    Ony se na Linux dají reálně provozovat 20 let staré aplikace? A nějakým zázrakem se překlopily z 32-bitových na 64-bitové? O tom se rád dozvím více. Pokud mi tedy nechcete říct, že se ty aplikace průběžně udržují, rekompilují a balí pro každou verzi každého distra, nebo že jsou staticky kompilované.

    Chápu že jste ze staré školy, a vystačíte převážně s textovým prostředím. Osobně používám primárně GUI, ale celkem často i command line (cmd.exe a PowerShell). Bez GUI se jistě dá pracovat, ale je to v řadě případů daleko méně efektivní, plus je to daleko náročnější na učení. Vezměte kolik úsilí jste musel na začátku strávit tím že jste se učil vi/vim, oproti tomu kolik úsilí stojí naučit se s textovým editorem v GUI.

    Jistě, chápu jakou paralelu se snažíte naznačit. Jenže shell je prostředí, interface - nikoliv programovací jazyk. Jednou z funkcí textového shellu může (a nemusí) být vyjma zpracování interaktivně zapsaný příkazů také zpracování příkazů zapsaných ve skriptu. Hodinky a holínky mají společné to že se oboje natahuje, ale přesto se jedná o dvě výrazně odlišné věci :)