Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Windows Vista si nerozumí dobře s IPv6 od LO - Standardy jsou diskutabilní. Viz co jsem psal před...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 6. 2007 18:59

    LO (neregistrovaný)
    Standardy jsou diskutabilní. Viz co jsem psal před chvílí. Pokud vymyslíte žárovku, budete čekat pár let na standardizaci objímky (a ztratíte trh, protože někdo jiný nečekal), nebo půjdete rovnou na trh? A když budete mít něco, co úspěšně funguje (objímku, ActiveSync), budete to měnit mnohdy a dělat krok zpět kvůli druhořadým výrobcům (standardní objímka, SyncML, box model podle W3C)?

    HTML a CSS jsou smutnou ukázkou toho, co píšu výše. Za neúspěšné je nepovažuji, ale problémy jsou velké.

    CLR obsahuje patentované věci? Které konkrétně? Java je nejspíš obsahuje také, a nakonec Linux zřejmě také (jenom nemá licencováno). Jinak MS řešení jso mimořádně otevřená. Věci jsou poskládané z komponent, a dají se hezky rozšiřovat. Viz třeba COM. Když zůstaneme u hloupého Windows Exploreru, tak není problém ho rozšířit o COM komponenty pro vytváření náhledů, kontextová menu (vytvářená dynamicky), property sheets atd. Podobně MSIE je maličká aplikace, která integruje rendrovací jádro, COM komponentu toolbaru, komponentu dekompresoru formátu ABC, atd. Podobně je rozšiřitelná většina MS produktů (Exchange, SQL Server, Microsoft Dynamics AX).

    Jak jsem psal, Java je pomalá, má řadu problémů se šíří platformy (CD v Javě nevypálím), a má mizerný memory management. MS není, a nebude, jediný hráč na trhu, ale jeho důležitost dlouhodobě stoupá. Svého času měly firmy všechny servery na unixech. Dnes jede řada firem (včetně bank) bez unixů, daleko levněji, a s daleko komfortnější správou, komfortnějším a levnějším vývojem aplikací.

    Heterogenní prostředí může obhajovat jen ten, kdo takové prostředí nikdy v dostatečném rozsahu neviděl. V takovém prostředí jsou vždy velké rozdíly mezi platformami, a administrace a interoperabilita se s větším rozsahem začíná stávat peklem. Pro ilustraci si zkuste představit, že má firma tisíc desktopů. Jsou to Windows, MacOS, čtyři distra Linuxu, Solaris, a několik instalací eComStation (kdysi bandy úchylů nabrhovaly používat i AmigaOS). Jaké budou náklady v porovnání s Windows-only sítí? Náklady na administraci (daleko více adminů), deployment, helpdesk, pořizování aplikací a jejich psaní "doma"? U serverů je to trochu jiné, ale v principu podobné.