Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Windows Vista si nerozumí dobře s IPv6 od LO - Ohledně odměny programátorů a ceny Qt v tom...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 6. 2007 23:29

    LO (neregistrovaný)
    Ohledně odměny programátorů a ceny Qt v tom mám naprosto jasno. U Qt většina uživatelů nic neplatí, a nebožáci, kteří chtějí psát komerční aplikaci, platí EUR 2630 za každého jednoho vývojáře. Když chci vyvíjet pro dvě nebo tři platformy, zaplatím EUR 3950, resp. EUR 5260. Opakuji, že je to cena za jednoho vývojáře, takže bych platil násobky těch částek. V ceně není IDE (jen GUI designer), jazykem je C++ (tedy non-managed jazyk, náchylný na chyby), framework je oproti .NETu velmi chudý. Uživatelé se vezou zdarma, a jistí vybraní nebožíci to celé zaplatí.

    Ano, administrace unixů je poměrně složitá. Firmy si nemohou dovolit ke každému serveru mít liftboye, který ho pořád ladí a opečovává. Potřebují jednoduchý, blbuvzdorný systém, který budou schopni administrovat takoví lidé, jaké na trhu práce najdou. Když jsme u tuposti, s unixovými adminy mám řadu zkušeností. Vždy znovu mě překvapí, že jim řeknu, co po nich chci, proč to chci, a jak to mají provést (krok po kroku, příkazy, s komentáři). Samozřejmě pravidelně udělají něco úplně jiného.

    Ohledně Gimpu: vy nějaké statistiky máte? Já říkám, co si o Gimpu myslím. To právo mi snad upírat nebudete.

    Sun vydává OpenOffice, protože když investuje 4mld Kč, způsobí Microsoftu pokles tržeb. Pokud je pokles tržeb konkurence dost vysoký, vyplatilo se to. A to, že pro Solaris existuje funkční Office (byť druhořadý), se také počítá. Dále Sun definitivně odrovnal WordPerfect, Quattro, Lotus 1-2-3 apod. Kupodivu nikdo nekřičel "další firma byla Netscaped, Sun FUJ!", protože se nadává jen na některé firmy :).
    Platy apod. sem dávám proto, aby bylo jasné, že tu vaší "digitální svobodu", kde nikdo nic neplatí, nakonec musí zaplatit někdo jiný. Neplatí koncoví uživatelé, tak *musí* zaplatit někdo jiný. A je dobré, abyste věděl, že někoho jiného ta vaše iluzorní svoboda (která je jaksi výlučná vašemu digitálnímu světu, protože oběd vám zdarma nikdo nedá) někoho stojí miliardy korun. Myslete na to, až budete stahovat nějaký open source, a oslavovat tu "digitální svobodu pro všechny"...

    K osobním věcem: necítím se ohrožený ze strany open source. Když už neco napíšu, zákazníkům klidně dodávám zdrojáky (pro jejich vlastní použití, a nikdy jinak). Svojí práci umím dost dobře, a na ohodnocení si rozhodně nestěžuji. Vistu nemám, mám teď jiné starosti. Betu Visty jsem zkoušel, a nebyla špatná. Nabízí věci, které dnes nikdo jiný neumí. Jen jí nemá smysl provozovat na starém HW.

    Pozn.: pokud se snad bude diskuze vyvíjet směrem k výrokům "jsi vygumovaná vopice", ztratí pro mě smysl. Ale nebyla by škoda, kdybyste si tu na rootu povídali jen o tom, jak je Linux skvělý, o jiných platformách říkali z neznalosti věci zjevné nesmysly, a ani nevěděli, kam dospěl pokrok na jiných platformách?