Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Windows Vista si nerozumí dobře s IPv6 od zyz - Když jsme u těch uživatelů, kteří za SW...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 6. 2007 16:19

    zyz (neregistrovaný)
    Když jsme u těch uživatelů, kteří za SW "většinou platí", a parazitů: kdo že zaplatí vývoj OpenOffice, Mozilly apod.? Uživatelé? Asi ne. Tomu, že upozorňuji na fakt, že svět dle FSF ("svět zdarma") nefunguje, neříkám zaujatost.
    FSF je jedna organizácia ktorá nezastrešuje celý open-source. Opakujem, že firmy ktoré podporujú open-source v tom vidia obchodný zmysel a mať voči tomu námietky je ako hovoriť, že Microsoft nemá právo zarábať peniaze. Microsoft má tiež produkty zadarmo (ako odpoveď na open-sourcové ekvivalenty) - tiež ich ten váš diabolský užívateľ môže používať zadarmo. Vaše argumenty sú absurdné.
    Jestli je lepší dát peníze FSF, než Microsoftu, o tom dost pochybuji. Jde totiž o to, co za ty peníze dostanu. Za 3000 Kč dostanu OS, širokou vývojovou platformu nabízející věci, které konkurence ve srovnatelné kvalitě prostě nemá (.NET, WPF, GDI, color management, multimédia, XNA Framework, prioritizovaný I/O, transkační FS), a mám možnost výběru z obrovského množství aplikací (které u konkurence mnohdy nemají alternativu). Nemusíte souhlasit. Ono stačí, že souhlasí 95+% uživatelů desktopu.
    Tu nejde o konkrétne aplikácie a riešenia ale nezávislosť od zopár dodávateľov, resp. určitú vyváženosť v čom je firma zavislá na niekom inom a čo je že komodita ktorá je open. Pre vás to zrejme nie je nepríjemná predstava, ale ja si žiadnom prípade neprajem aby zopár firiem na večné časi zmonopolizovali doležité aspekty ľudského života. Ja podporím alternatívu aj keď v danom čase nemusí byť lepšia. Vy sa na všetko pozeráte cez peniaze - dokonca vám vadi, že niekto niečo dostane zadarmo ak keď to vy neplatíte. Parazit, ktorý má určité percento z nákupu každého počítača je ale pre vás alogicky OK. Zrejme opäť poviete, že za hodnoty sa platí - ale ja tú ich hodnotu nechcem. Považujem vás za inteligentného človeka a preto viem, že si uvedomujete že dominancia Windows je daná historickým faktom a nie nejakým súhlasom užívateľov. Microsoft zmonopolizoval daný segment trhu - boli v tom aj nečisté obchodné praktiky ale v podstate mi je to jedno. Doležité je mať alternatívu kde človek má priestor na skutočné inovácie bez nutnosti platiť Microsoft tax. Taká alternativa tu je a firmy pre ktoré je to dôležité ju budú podporovať. Ak niečo dostane uživateľ zadarmo, je to súčasť marketingu a širenia vzdelania o produktoch a užitok pre otvorenú spoločnosť - a to je jednoducho komunisticky aj kapitalisticky OK. Pre Microsft je to samorejme hrozba, pretože zarába na predaji základných komodít ktoré každý potrebuje ale nemá chuť za to príliš platiť. Podobne ako väčšina ľudí radšej vrazí svoje úspory do super nového mobilného telefónu ako do extra drahého luxusného toaletného papiera. A to je presno to, čo Microsoft ponúka - luxusný toaletný papier ktorý je jednoznačne najlepši na trhu. Ale chuť platiť za cool tovar sa presúva inam.
    Ano, pokud píšete pro unixy (a MacOS), zřejmě je Qt jediná rozumná možnost. Je otázkou, jestli je unixový trh dekstopů dostatečně zajímavý. Pro většinu firem nikoliv. SW se píše obtížněji, v non-managed jazyce (C++), potenciálních uživatelů je jen pár. Pokud se na takovém trhu uživíte (tedy máte dostatečně silnou cílovou skupinu zákazníků), jste velká výjimka. Co všechno přechází na web? Freemaily? Možná. Google Offfice, a podobné srandičky? Ty přejdou na web, až se rozšíří .NET (možná Silverlight). "Kupodivu" Google koupil firmu, která dělá Maxthon - tedy browser postavený na MSIE, který .NET aplikace umí běžet.
    Človeče vy ste sa zobudili po 10 ročnom spánku? Desktop začína byť irelevantný. Zarobiť na desktop software je už ultra náročné. Buď je to už free alebo je to ultra high-end ktorý môže robiť len veľká firma. Pre malé a stredné podniky sú to obrovské príležitosti v špecializovanom komerčnom software bežiacom cez web. Ak sa stále držíte desktopu tak vás konkurencia skôr či neskôr prevalcuje ako zajačika parný valec. Čo si myslíte, čo robia tie tisícky J2EE, .NET, Python, PHP a pod. hackerov v komerčnej sfére? 90% percent vecí ma na konci web interface. Príležitosti sú obrovské, trh je nenasýtený. Na napaľovacom software už nezarobite.
    V programátorů open source nedělám idioty, stejně jako je nedělám ze zahrádkářů. Jenom upozorňuji na to, že tímto způsobem vznikají převážně druhořadé aplikace, opisy existujících aplikací, a chybí tomu celému orientace na uživatele (protože cílovým uživatelem je často autor, nikoliv zákazník). Pak to končí příšernou usability a produkty, které nikdo nepoužívá, i když jsou zdarma.
    Apache, GNU/Linux, Postgres, Qt, MySql, PHP/Python/Ruby/Perl/..., GCC, Firefox, Eclipse, JBoss atd. - to sú druhoradé produky ktoré nikto nepoužíva? Myslím, že celá vaša osobná tragédia začala pri stretnutí s nejakým desktop open-source ktorý nebol na úrovni top komerčného ekvivalentu. Hm.. ok, dostali ste to za čo ste zaplatili. Tiež neočakávate že za pár korún vám niekto predá Boeing, alebo áno? Komerčný soft by vám v nulovej cenovej hladine neponúkol nič - v open-source často dostanene plne a dostatočne funkčný produkt. Vy potrebujete mať všetko z top kategórie? Auto Aston-Martin, platinové hodinky Rolex mobil od Vertu? Načo?