Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Windows Vista si nerozumí dobře s IPv6 od LO - Ano, MS má produkty "zadarmo", za ty ovšem...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 6. 2007 20:14

    LO (neregistrovaný)
    Ano, MS má produkty "zadarmo", za ty ovšem platíte v ceně Windows (či jiných produktů).

    Proč je někdo parazit, pokud má nějaké procento z nákupu každého počítače? Takovým parazitem jsou American Megatrends a Phoenix Technologies, kterým všichni platí na BIOS? Nebo firmy, které mají jeden ze stovek patentů, které s koupí PC platíte? Víte, že si nemůžete koupit mobil bez zaplacení za hromadu patentů (je to v ceně)? A nakonec - co je na tom špatného? Proč by měl být svět zdarma?

    Pokud nějaké hodnoty nechcete, tak je nekupujte. Proč ale trváte na tom, že pravá svoboda nastává tehdy, když danou věc dostanete zdarma, a dokonce z toho děláte nějaké právo ("digitální svoboda" apod.)? Navíc ve chvíli, kdy vám tu iluzorní svobodu někdo musí zaplatit ze své kapsy (mluvíme o miliardách)? Není argument, že to neplatím já, protože to na faktech nic nemění.

    Není nutné, aby MS měl na trhu dominanci. Stačí přijít s výrazně lepšími produkty. Jenže bohužel, on má dnes v průměru nejlepší produkty MS (navíc spolu dobře spolupracují, což výsledek posiluje). A když se podívám do budoucna... Kam nás chcete zavést s Linuxem? Do roku 1990? Vše se píše v C++, vše je uživatelsky nepřátelské, bez orientace na uživatele, ale je to po těch 17 letech jako výprodej zdarma? Podívejte se na koncept typu Singularity, ať víte, kam vývoj směřuje. Plně managed operační systém, který běží C/C++ aplikace ve virtuálním stroji, a jinak používá .NET a Software Isolated Processes. Managed jazyky také umožňují validaci kódu, takže je pak možné dát záruky typu "tenhle kód určitě nemá deadlock", "tenhle kód určitě nemůže hrábnout do paměti kam nemá", "určitě nemůže dojít k přetečení bufferu" apod. Tohle je budoucnost, ne nějaký opis 40 let starého unixu.

    Ohledně přesunu produktů na web nesouhlasím. Asi máte trochu zdeformovaný pohled tím, s čím přicházíte do styku (fotbalový rozhodčí bude asi všude vidět fotbal). Webový interface je oproti lokální aplikaci naprostou ubohostí. Na zvláště nenáročné věci se dá webový interface použít, ale obecně v něm budoucnost nevidím. Možná s .NET aplikacemi v browseru, kde jsou možnosti prakticky stejné, jako u lokální aplikace. Jo souhlasím, že na vypalovacím SW člověk už nezbohatne. Na informačním systému pro základní školy nebo management restaurace se dá zbohatnout pořád. Jen to člověk nesmí psát pod GPL, a většinou ani jako webovou aplikaci. Samozřejmě existují různé cílové skupiny, a dnes se dá zřejmě uživit i webem. Trochu low end, ale sypat to může.

    Apache je původem univerzitní projekt, a mimochodem absence administračního GUI je hanebná. Linux je přepis/opis starých unixů, se stejným API, stejnou filozofií a stejným ovládáním, jen se spoustou nedodělků a chyb. Postgress je hezký (původně univerzitní) projekt, bohužel v mnohém nedosahuje kvalit komerčních DB. PHP je příšernost. Jak můžete používat jazyk, který nemá podporu namespace, a má potenciálně přes 5000 funkcí v globálním namespace (viz http://php.net/quickref.php)? Ten jazyk je bordel. Ukázky: str_replace(co,čím), ale strpos(kde,co); samozřejmě str_replace s podtržítkem, strtolower bez podtržítka; Rar_extract s prvním písmenem velkým, PDO_getAvailableDrivers s Cčkovým case;
    srandičky typu mysql a mysqli (mají obrácené pořadí argumentů)... Takový jazyk aby člověk pohledal.

    Jsem rád, že vidíte, že open source je mnohdy daleko horší, než komerční alternativy. Já uznávám, že na věci zdarma to není špatná kvalita (sám používám nějaký open source, když plní mé potřeby; je to pro mě prostě freeware). Ale bohužel ta kvalita pro většinu účelů není dost vysoká. K tomu umělá politická omezení typu zákaz binárních driverů (a s tím způsobené problémy se vším počínaje video kartami), nutnost uvolnit zdroják (pokud se nevhodně dotknu GPL kódu) či platit velmi vysoké částky za možnost psát pro platformu (Qt), atd.