Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Windows Vista si nerozumí dobře s IPv6 od LO - Mluvit o významu open source, standardů atd. je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 6. 2007 16:48

    LO (neregistrovaný)
    Mluvit o významu open source, standardů atd. je jistě hezké. Uvedl jsem ale řadu připomínek. Například to, že autoři SW zaslouží odměnu, a že v případě open source tu odměnu platí vybraní "oškliví" jedinci, a ostatní se vezou zdarma. Té většině je pak nalháváno cosi o "digitální svobodě pro každého", což z toho dělá komedii. Dále co se počítá jsou praktické výsledky. Open source v nich těžce zaostává; kvůli technologii, ne-orientaci na uživatele, i absenci zpětné vazby (peníze jsou peníze, tam to funguje).

    Nemyslím, že bych byl v zajetí technických príručiek, manuálov a produktových špecifikácií. Naopak. Já velmi dobře vím, že většina lidí používá počítače k řízení projektů, vystavování faktur, účtování, managementu restaurace, a podobným "zbytečnostem". Rýpat se jakkoliv uvnitř systému je pro ně vysoce nežádoucí. Autoři open source naopak tohle nepochopili (proto jen to 1% na desktopu).

    Diskuze o technologiích mi nepřipadá od věci. Hezky to odhaluje, že open source je technicky slabší, ačkoliv se mnoho jeho příznivců snaží tvrdit opak.

    Ano, Silverlight poslouží k vylepšení webu. Podívejte se, s jak hrozným interfacem dnes třeba na webu nakupujeme. HTML interface je naprosto nedostatečný (to nemusíte vidět, viz prefesionální deformace; doktoři si také myslí, že naše zdravotnictví je OK). Samozřejmě se řada věcí bude odehrávat na webu (zvlášť pokud ten interface bude lepší). Ovšem vážně míněné věci, zvlášť ve firemním sektoru, zůstanou jako lokální (typicky vícevrstvé) aplikace. On je dnes centralizovaný deployment SW na Windows zvládnutý celkem dobře. Pokusy typu Google Office jsou v HTML verzi k zasmání, a ani v SilverLight/.NET verzi to nebude ono.