Hlavní navigace

Názor ke zprávičce WSL2 přidává možnost mountovat linuxové oddíly od Miroslav Šilhavý - Bezpečnost na svých systémech hodnotím ale dle svých...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 9. 2020 10:22

    Miroslav Šilhavý

    Bezpečnost na svých systémech hodnotím ale dle svých kritérií

    Ono to právě může být klamavé. Stačí někdo, komu se vyplatí vymyslet první červy pro desktopový Linux. Záměrně zdůrazňuji, že desktopový, protože nejvíc hrozeb pochází z interakce s uživatelem. U serverových hrozeb to funguje trochu jinak.

    Každopádně, doby podstrčených EXE souborů už jsou pryč, toto riziko se na Windows snížilo prakticky na nulu. Naopak dál rostou rizika zneužití skriptování, a ta jsou na linuxovém desktopu aktuálně vyšší (nedávno vyšel např. test mail klientů). U Windows hlídá zneužití v druhém průřezu ještě UAC, na Linuxu se na desktopu nic takového nenosí - končí to maximálně u "sudo".

    Když dodržíte zásadu, že na Windows pracujete s neprivilegovaným uživatelem, máte zapnuté UAC, tak si dovolím tvrdit, že reálná bezpečnost je o něco vyšší. Přecijen, ten systém ladí na chyby uživatele už několik dekád, linux je na desktopu de facto v začátcích.

    Takto by se dalo pokračovat dlouho, každopádně rozumím argumentu, že není moc účelné se učit bezpečnost dvou OS, když Vám to nic nepřinese.