Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Yahoo odmítlo nabídku Microsoftu: prý je nízká od anonym - Akcie je kouskem akciové společnosti. Tržní kapitalizace je...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 2. 2008 11:59

    bez přezdívky
    Akcie je kouskem akciové společnosti. Tržní kapitalizace je celkový počet akcií krát cena akcie. Trží cena potom musí nutně být v relaci s tržní kapitalizací. Stačí totiž vykoupit 50+% akcií (lépe je směnit za vlastní akcie), a máte společnost "doma".

    Yahoo není před bankrotem, ale má problémy. Padají mu zisky - o 23% v posledním čvtrtletí, navíc ve chvíli kdy inzerenti o web jeví veliký zájem. Výhledy nevypadají nic moc, akcie logicky reagují poklesem, Yahoo propouští a šetří. Spojení se silnějším partnerem může pomoci. Google by možná tuto značku uvítal, ale obávám se, že regulátoři trhu by křičeli, takže z toho nic nebude. A vyjma MS se do koupě Yahoo nikdo další nehrne. Jaký má tedy Yahoo plán B? Zatím to vypadá na vyjednávání o ceně s MS, kde ale podle všeho Yahoo nemá dobrou pozici.

    Z hlediska akcionáře je samozřejmě dobré se zbavit akcií Yahoo vysoko nad tržní hodnotou, nebo je ve výhodném kurzu směnit na akcie MS. Správní rada riskuje, že snaha o šroubování ceny nebude úspěšná, a MS se prostě dohodne přímo s akcionáři. Pak se na root.cz bude psát o nepřátelském převzetí Yahoo, a tedy o tom, jak je ten MS zase špatný, když koupí společnost od jejích vlastníků (akcionářů) :)