Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Zakladatelka Libreboot, Leah Roweová, je ve finančních potížích a žádá o pomoc od Miroslav Šilhavý - Máte na mysli ty samé USA, které sledují...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 12. 2019 9:43

    Miroslav Šilhavý

    Máte na mysli ty samé USA, které sledují veškerý inetový provoz přes ně tekoucí, nebo mluvíte o jiných USA???

    A jiné země to nedělají, nemají přístup k netflow a k datům telefonních operátorů? Hromadné vyhodnocování hrozeb zdaleka není to samé, jako sledování konkrétní osoby. Dobře nastavené sledování konkrétní osoby není to samé jako špatně nastavené sledování. Např. vykonávající technik nesmí mít na výsledku zájem, neměl by mít žádnou vazbu ke sledovanému, atd. - a v neposlední řadě musí fungovat kontrola těchto služeb.

    Sledovatelný jste všude, i bez Intel ME, i s Libreboot. Stačí se připojit k internetu, mít mobilní telefon, vyhledat klíčové slovo, stáhnout si neoficiální ROM. Všechny tyto úkony zanechávají stopu a segmentují. Byl-li bych v operativě tajných služeb, naopak bych víc sledoval každého, kdo si Libreboot stáhne, připojí se k darknetu atd., protože vím, že takový člověk má motivaci do toho vkládat energii. Sice (možná) neuvidím do komunikace, ale odsleduji si osobu jinými prostředky. Pokud si tedy musím vybrat, pak budu radši, když mě nebudou sledovat nekontrolované komerční firmy a smířím se s tím, že stát mě vidět může. Po státu pak mohu chtít, aby to mělo určitá pravidla. V USA a v Evpropě pravidla existují a vede se o tom i veřejná debata - lepšího výsledku těžko dosáhnete.