Hlavní navigace

Názor ke zprávičce Zaměstnanci Tesly byl nabízen milión dolarů za infikování počítačů malware od Nickless account - "Konkrétně slouží výkonné moci, která je úkoluje. Tedy...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 8. 2020 23:07

    Nickless account

    "Konkrétně slouží výkonné moci, která je úkoluje. Tedy exekutivní moci. Typicky vláda, prezident a pod. To zjistíte tak, že se podíváte, kdo je může úkolovat."


    Zakon 153 / 2004: O zpravodajských službách České republiky:

    § 2

    Zpravodajské služby jsou státní orgány pro získávání, shromažďování a vyhodnocování informací (dále jen "zabezpečování informací") důležitých pro ochranu ústavního zřízení, významných ekonomických zájmů, bezpečnost a obranu České republiky.


    Predevsim jsou zpravodajske sluzby u nas (v demokraticke zemi) zrizeny zakonem ktery vymezuje jejich pusobnost a vlada ci prezident (ten nespada pod exekutivu) je mohou ukolovat jen v ramci zakona. Zaroven ma vlada zakonnou povinnost informovat kontrolni organ parlamentu.


    § 14

    Poslanecká sněmovna je o činnosti zpravodajských služeb informována vládou prostřednictvím svých pro účely kontroly zpravodajských služeb zřízených zvláštních kontrolních orgánů (dále jen „příslušný orgán“).


    V demokratickych zemich je pusobnost bezpecnostnim sluzbam vymazena zakonem (prijaty parlamentem) jehoz ramec sluzba nesmi prestoupit. Toto je kontrolovano organem parlamentu (ktery ovsem nesmi do zivych svazku a je odkazan na to co mu sdeli reditel sluzby). O urovni a kvalite kontroly lze vest debatu, ale zrizovatelem a hlavnim korektivem je tu parlament ktery muze sluzbe pravomoci zuzit ci rozsirit. Sluzba vsak muze byt uklovana exekutivou jen v ramci techto pravomoci.

    V nedemokratickych strukturach jsou tajne sluzby PLNE podrizeny vladnoucim strukturam a jedinym jejich mantinelem je vule dane struktury.