Hlavní navigace

Názor ke zprávičce ZFS on Linux má menší zádrhel s kernelem 5.0 od Michal Kubeček - Především jádro stabilní API/ABI vůči userspace má a...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 1. 2019 20:47

    Michal Kubeček

    Především jádro stabilní API/ABI vůči userspace má a jeho stabilita (ve smyslu zpětné kompatibility) je vyžadována velmi přísně (viz Linusovo pověstné "don't break userspace"). Co není garantováno je stabilita interního API/ABI a důvod je velmi jednoduchý: při způsobu, jakým je Linux vyvíjen, to prostě není reálně proveditelné. Doporučuji přečíst si Documentation/pro­cess/stable-api-nonsense.rst, kde jsou některé důvody rozebrány.

    Mám tu smůlu, že mám docela dobrou představu, co by taková stabilita API/ABI obnášela, protože u distribučního jádra v omezené míře stabilitu kABI garantujeme (právě kvůli closed source 3rd party modulům). Asi byste se divil, jak ošklivé triky je kvůli tomu potřeba dělat a jak se tím v některých případech zneefektivní kód. Některé chyby nejde bez rozbití kABI opravit vůbec a to ani nemluvím o tom nových featurách. Pokud bychom se omezili na API (tj. jen open source moduly, které by bylo potřeba přebuildit), bude to o chloupek lepší, ale ne o moc.

    Znovu podotýkám, že se vůbec nebavím o GPL (vůči které mám osobně řadu výhrad) nebo dokonce konceptu EXPORT_SYMBOL_GPL (který považuji za principiálně pochybený).