Hlavní navigace

Názor ke zprávičce ZFS on Linux má menší zádrhel s kernelem 5.0 od Michal Kubeček - Systém, který má zastoupení na hranici měřitelnosti Tohle opravdu...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 1. 2019 10:16

    Michal Kubeček (neregistrovaný)

    Systém, který má zastoupení na hranici měřitelnosti

    Tohle opravdu napíšete v roce 2019 a myslíte to vážně? Svět OS nejsou jen desktopy - naopak, právě tenhle trh je stále méně a méně perspektivní. Proč myslíte, že se MS už zdaleka tolik nesoustředí na Windows, úplně změnil jejich vývojový a obchodní model a daleko více se koncentruje na Azure a související produkty a služby? Proč MS najednou intenzivně přispívá do linuxového jádra a některé své produkty portuje na Linux (někdy dokonce i jako open source), když má Linux - podle vás - "zastoupení na hranici měřitelnosti"?

    Na serverech a routerech má dost rovnocennou konkurenci v BSD systémech.

    Možná na nějakých nenáročných pro domácí použití. Zrovna tady jsem nedávno viděl článek, ve kterém mne překvapila informace, že nové OpenBSD odstranilo KERNEL_LOCK() ze základních recv*() a send*() syscallů. Tak jsem trochu hledal a zjistil, že i v mnoha dalších podstatných ohledech dnes vývojáři síťového stacku OpenBSD řeší problémy, které jsou v Linuxu vyřešené 10-15 let.

    Je zde reálné riziko, že Google Linux opustí.

    To se zřejmě pozná podle toho, že Google platí tolik kernelových vývojářů a že jich stále přibývá.