Hlavní navigace

Názor ke zprávičce ZFS pro Ubuntu 16.04 LTS je z 90 % hotovo od František Havel - ZFS je výborný kus software, je velké štěstí...

  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 12. 2015 8:55

    František Havel

    ZFS je výborný kus software, je velké štěstí pro komunitu, že to nešlo do "pekla" s pohlcením SUNu a bylo otevřeno a našlo si svou cestu přes OpenZFS až na Linux.

    Poprvé jsem se rozhodl to začít intenzivně testovat ve 2014 právě po přednášce na Linuxdays 2014 od Pavla Šnajdra, kde ukázal že ono to jde na tom postavit velké řešení, cesta trnitá, ale výsledek stál za to, vlastnosti a funkce v té době nemohl nabídnout žádný jiný otevřený fs/lvm, nevím jestli vpsfree mělo nějaký jiný plán na problémy s IO bottleneckem a zálohováním, ale tohle byl dobrý tah a měl by být ještě vyzvednut nahoru jako ukázka řešení, něco o tom napsat, dokumentovat, video/přednáška, praxe.

    V současné době provozuji pár mašin, pravidelně updatuji, jsme na verzi 0.6.5 pořád je co zlepšovat (https://github.com/zfsonlinux/zfs/issues), když respektujete chování ZFS a jeho koncept tak dělá co má a dává úžasné možnosti, podle mě nadčasový design (ala GIT).

    Za mě díky.