Hlavní navigace

Na komunikaci mám Psi

20. 6. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ne, nejde o hrubku v nadpisu a nebudeme se učit komunikovat se zvířaty. Řeč je o jabberském klientovi Psi pro Linux, MacOS X i Windows. Pokud ještě váháte s přechodem na Jabber, možná vám dnešní článek rozhodování ulehčí.

Nejprve stručně k Jabberu samotnému pro ty, kteří o něm čtou poprvé (i když takových případů mezi čtenáři ROOTa příliš mnoho nepředpokládám):

Cituji z Jabber.cz:
Jabber je technologicky progresivní systém pro rychlé zasílání krátkých textových zpráv po Internetu (IM – instant messaging).

Narozdíl od konkurenčních programů (ICQ, AIM, Yahoo, MSN messenger, Odigo…) je Jabber otevřený systém na bázi XML, platformově nezávislý, využívající k distribuci zpráv sítě veřejných serverů. Jabber je navíc kompatibilní s většinou konkurenčních sítí. Používáte-li tak dnes pro zasílání zpráv kupříkladu ICQ, se svými přáteli zůstanete v kontaktu i po přechodu na Jabber.

Protokol Jabberu, server i většina klientů jsou publikovány pod licencí GNU GPL (open-source), což je dobrá zpráva pro vývojáře a programátory. Jabber je zdarma, bez reklam, zcela funkční a v neustálém vývoji. Klientské programy existují pro celou řadu platforem – Windows, Linux, MacOS, Windows CE, Newton a Javu.

Jabber mě lákal již delší dobu a můj útěk od ICQ urychlily problémy s licq – ztrácely se mi zprávy, lidé se divili, proč s nimi nemluvím nebo ukončuji hovor uprostřed myšlenky. Neříkam, že to byla jasná chyba licq, ale prostě situace byla neúnosná, a když už jsem ji chtěl řešit, tak pěkně od podlahy. A volba padla logicky na „komunikační protokol budoucnosti“.

Klientů jsem zkusil několik, nějaký čas jsem používal Gabber, ale když jsem byl upozorněn na Psi, byl jsem jím doslova nadšen.

Psi, téma SmileyPsi (aktuálně ve verzi 0.8.5; 0.8.6 je na spadnutí) je napsáno v C++ s využitím knihovny Qt a existují varianty pro Linux (un*x/X11), MacOS X a Windows. Já se budu věnovat pochopitelně linuxové verzi (na Red Hat 7.2 s KDE 3.0.0.).

Instalace je bezproblémová – po stažení 3,2 MB archivu s binárkou stačilo spustit skript ./install.sh a Psi se poslušně nainstalovalo do adresáře /usr/local/psi. Pokud chcete, aby na vás program mluvil česky, nezapomeňte při stahování na Czech Language pack – ten pak stačí zkopírovat do stejného adresáře a Psi s vámi bude komunikovat hezky česky.

Po prvním spuštění je uživatel vyzván k vyplnění údajů o svém Jabber účtu (pokud ještě žádný nemáte, Psi nabídne jeho vytvoření) a navolení některých dalších parametrů (použití kódování SSL, uložení hesla, automatické přihlášení a pod.)

Nyní jste tedy on-line, ale contact list zeje prázdnotou. Pokud máte většinu kamarádů a známých na ICQ, je třeba před jejich přidáním zaregistrovat tzv. ICQ Transport (případně AIM, Yahoo, MSN a další dle potřeby) v menu Správa služeb a pak už nic nebrání přidávání vašich ICQ kontaktů (menu Přidat kontakt).

Vysvětlovat, jak se komunikuje s „instantním kecálkem“, asi nemá smysl, díky podpoře češtiny si může opravdu každý vyzkoušet veškeré vychytávky sám. Abych vás dostatečně nalákal, uvádím telegraficky základní funkce:

  • Posílání zpráv (ICQ-styl) a chat (AIM-styl)
  • Posílání zpráv na více kontaktů najednou (drag and drop – další kontakty jednoduše přihazujete myší do adresního řádku)
  • Plná podpora unicode
  • Šifrování komunikace se serverem (SSL)
  • Uložení contact listu na lokální počítač (Jabber má kontakty na serveru narozdíl od ICQ)
  • Podpora témat
  • Podpora zvuků při událostech
  • Automatická změna stavu po volitelné době nečinnosti
  • Podpora dokování do panelu KDE/GNOME
  • Podpora více jazyků

Do budoucna autor plánuje:

  • Možnost být přihlášen k několika Jabber serverům najednou (více účtů v jednom Psi)
  • Skupinový chat a konference
  • Přenos souborů

Po zhruba měsíčním používání mohu směle konstatovat, že Psi je skvělé a na licq si dnes už ani nevzpomenu. Komunikuji s lidmi využívajícími jak přímo Jabber, tak ICQ a nenarazil jsem na žádný vážnější problem. Jedinou chybičkou nebo spíše nepříjemností je to, že pokud se někdo snaží přidat si vás do kontaktu, Psi vám to sice oznámí, ale nabídne pouze přidat nebo zavřít – chybí volba zamítnout. Když o komunikaci s tímto uživatelem z nějakého důvodu nestojíte, zvolíte zavřít, což má ale za následek, že v contact listu visí stále jeho ikonka, která jde sice odstranit, ale při dalším spuštění Psi vyskočí žádost o autorizaci znova a tak stále dokola. Jediné řešení, které mne napadlo a funguje, je vypnout Psi, spustit Gabber, který odmítnutí umožňuje, odmítnout nežádoucí osobu, vypnout Gabber, pustit Psi. Nepohodlné, ale účinné.

root_podpora

Závěr je jasný. Chcete-li přejít na Jabber a vybíráte vhodného klienta, nemůžete s Psi šlápnout vedle.

Doporučené odkazy:
psi.affinix.com
www.jabber.cz
njs.netlab.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.