Hlavní navigace

Ronja, dcera matfyzáka

4. 10. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Až při procházce čimickým hájem uvidíte červené světýlko, budete už vědět, že to není perníkova chaloupka, aneb povídaní o originálním GPL optickém pojítku sepsané samotným autorem a vynálezcem.
Ronja

je hotový hardwarový projekt optického pojítka, vyvinutý pod licencí GPL mnou (autorem tohoto článku :)). Hodí se zejména lidem, co mají doma počítač (nejlépe s Linuxem ;)) a chtějí se připojit k někomu na dohled. Mohli by to udělat mikrovlnou, ale buď se jim nelíbí cena (která už není příliš vysoká), a nebo jim vadí nízká přenosová rychlost, nutnost routeru u antény, náchylnost na rušení, round-trip, half-duplex, nebo područnictví Českému telekomunikačnímu úřadu, kteréžto všechny problémy jsou s mikrovlnou spojeny. Nejlepší aplikací je budování sítí typu pražské CZFree.NET, což je free síť, do níž se každý může připojit a která slouží k připojení k Internetu za režijní ceny a sdílení všeho možného zdarma.

Na webu Ronji je podrobný návod, jak stávající jediný model (snad časem přibydou další) postavit, je samozřejmě psán s ohledem na to, že cílová skupina jsou rooti, kteří by rádi síť, ale pořád ji nemají. Těm jde konfigurace Linuxu lépe než letování a vrtání, takže s neznalostí elektroniky a mechaniky jsem počítal.

Fotka instalace v Bratislavě připojující koleje STU Mladosť do páteře SANET, 10Mbps full duplex na 940 metrů



Pojítko má některé vybočující featury. Kromě totální svobody (žádná povolení, žádné rušení, téměř žádný odposlech) je zde zejména akční vzhled. Kastle je z roury od kamen a kouřových víček, optika z masité lupy, je zde stříška jak u nádražního semaforu a všemu tomu kraluje masivní držák z válcovaných kolejnic. Nemusíte se bát ceny za materiál – i když pojítko váží kvůli nutné pevnosti zaměřování hodně, železo je levné a použité elektronické součástky také, takže vás kompletní materiál přijde jen na 1500 Kč. A vysílač není žádný lamerský laser, ale poctivá červená svítivá dioda, co se dnes osazuje do koncových světel osobních automobilů.

Elektronické součástky jsou velmi primitivní, aby se daly koupit všude. To ale neubírá na funkčnosti (dobře, musíte mít AUI full duplex síťovku) ani na dosahu (v Bratislavě jsou Ronjou připojeny do páteře SANET koleje STU Mladosť s 500 studenty na palubě, a to bez packet lossu na 940 metrů na 10Mbps full duplex). Není použit tišťák (někteří se bouří, protože mají radši tišťák, ale ještě ho nikdo nenavrhnul tak, aby to pořádně chodilo), takže se dá stavět bez čekání hned po nakupování. Ladění je také uděláno tak, aby bylo intuitivní (signál je červené světlo, a tak je, na rozdíl od mikrovln, krásně vidět) a problémy s oživováním se řeší zásadně kontrolou, zda jsme něco nezapojili blbě, a zkontrolováním hodnot na měřících bodech (a podle návodu to úspěšně postavili i lidé, kteří elektronice nerozuměli, což většina obecenstva jistě ocení ;-) ).

Pohled do krabičky vysílače, letováno bez tištěného spoje



Teď určitě budete nedočkaví si to vyzkoušet, a tak nevíte, co vás čeká za radosti při stavbě. Zejména si pořádne zavrtáte, zařežete, zanatíráte a zaletujete (motorovou pilou jako v Doomu se to sice neřeže, ale tak vzdáleni od počítače také nebudete, můžete pořád koukat na obrazovku na plánky), a až bude špinavá práce hotová, nastoupí Linux, do kterého bude vražena síťovka, nakonfigurováno loopback routování a bude se testovat. Osvěžíte argumenty příkazů ifconfig, arp, route, tcpdump a ping, protože se zařízení bez optiky položí na zem a přes loopback se do něj bude pingat a sledovat tcpdumpem, zda pakety nejen odcházejí, ale také přicházejí, a potažmo, s jakým packet lossem. Až půjde vše podle plánu, vyběhnete jako zásahové komando v noci na střechu, kde nasadíte výtvor na předem připravený držák na komíně a zaměříte (bez nutnosti speciálních pomůcek, stačí oko, odrazka a voltmetr a ani nepotřebujete pomocníka, natožpak průzkumníka nebo nedejbože kancelářskou sponku!). Až bude linka chodit, nastává bod zvratu, kdy již všechny pilníky a vrtáky zahodíte a budete si jen užívat hladce plynoucí konektivity na aplikace jako digitální video, digitální audio, browsení po webu, gnutella a podobně.

Nejvíce člověk asi uvítá 10Mbps full duplex, nízkou latenci a zanedbatelný packet loss (kromě silné mlhy), což umožňuje řadit hodně pojítek do série a například i na nadoraz vytížené lince stále jede ssh spojení plynule, protože zátěž zde nezvyšuje round-trip. Pokud se pojítek propojuje více, jsou mezi nimi routery, nejlépe linuxové (málo stojí, snadno se konfigurují), kde si člověk může naklikat mnoho praktických ozdobiček typu QoS, firewall, NAT, sledování průtoku dat a podobně.

UX DAy - tip 2

Pojítko musí být dokonale chráněno proti počasí a trvalo poměrně dlouho, než se mi podařilo všechny bugy odladit do rozumné míry, aby uživatele již neotravovaly. Provoz linky zde střeží stříška (proti šumu ze sluníčka a proti zaplískání čočky deštěm nebo sněhem), každá čočka je přitápěna výkonem 1W, aby se nemlžila při mlze nebo dešti, kastle se tmelí silikonem, aby těsnila za deště, a pokud by se dovnitř přece jen nějaká voda dostala a sápala na přenášené pakety, pohltí ji pytlík silikagelu.

Grafy průtoku linkou připojující koleje Mladosť k SANETu
Fotogalerie

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Karel Kulhavý vystudoval operační systémy, sítě a překladače na MFF UK a je autorem optického pojítka Twibright Ronja a spoluautorem textového a grafického webového prohlížeče Twibright Links.