Hlavní navigace

Slackware Live 2.9.0.10

9. 4. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Po včerejší recenzi "devítky" od Red Hatu se dnes podíváme na podstatně lehčí váhu - bootovatelné linuxové CD založené na distribuci Slackware s všeříkajícím názvem Slackware Live. Chcete-li mít zaručeně vždy po ruce svůj Linux, je toto osmicentimetrové mini CD dobrou volbou. A co se vejde do zhruba 200 MiB? Dozvíte se v dnešním článku.

Slackware Live je bootovatelné CD s operačním systémem Linux. Ten po nabootování běží přímo z CDčka, bez jakéhokoli zásahu na pevný disk. Jak už název napovídá, je tento „živý Linux“ založen výhradně na distribuci Slackware, a to verze 9.0. Velikost ISO souboru, který je k dispozici ke stažení na stránkách Slackware-Live.org, je něco málo přes 200 MiB, tedy akorát tolik, aby šla vypálit na osmicentimetrové mini CD.

Základem Live distribucí je téměř vždy virtuální disk v paměti počítače, Slackware Live využije celých 16 MiB. Po nabootování pomocí isolinuxu natáhne do RAMky initrd.gz a namountuje z CDčka adresáře jako /opt, /usr, /lib, atd. Ty jsou na CD disku uloženy komprimované pomocí mkcramfs. Pak už pokračuje natahování systému, jako by byl Linux spuštěn z pevného disku.

Pokud vaše mechanika nedokáže bootovat, jde SlackLive spustit loadlinem z DOSu (na CD uložen v adresáři /dos), nebo i pomocí Linux Loaderu (lilo) po zkopírování souborů initrd.gz a vmlinuz na disk. Potřebné parametry pro jádro (append=) je možné najít v souboru isolinux.cfg na CD.

SlackLive - KDE
SlackLive - MPlayer


Před nalogováním je zobrazena krátká nápověda, ve které se dá mimo jiné dočíst, jak se přihlásit nebo jak spustit X window(s).

Příkaz ‚win‘ ve skutečnosti nejprve spustí autokonfigurační skript, který se pokusí rozpoznat grafickou kartu. To se mu ve většině případů povede. Dále je napevno nastavena barevná hloubka na 16 bit a obnovovací frekvence VertRefresh na 65.0 – 90.0  Hz, aby monitor příliš neblikal. Po úspěšné autodetekci se provede vlastní startx.

Z všemožného software, které na Slackware Live najdete, je dobré zmínit kupříkladu KDE 3.1, konqueror browser, emacs 21.2, mplayer 0.90rc5, kopete 0.6.1a, rdesktop 1.2.0, a samozřejmě Midnight commander. Součástí je i gcc kompilátor a mnoho manuálových stránek.

SlackLive - Kalkulačka, Noatum, Konsole
SlackLive - Midnight commander v Konsoli


Vzhledem k před chvílí zmíněnému software lze očekávat o něco vyšší hardwarové nároky. Už jen samotný ramdisk zabere v paměti celých 16 MB a KDE se skromností také příliš nevyznačuje. 32 MiB RAM je tedy nezbytné teoretické minimum. Všechny diskové oddíly s formátem „Linux swap“ jsou po startu automaticky aktivovány (swapon), takže by mělo 32 MiB opravdu stačit.  Já sám  bohužel nemám k dispozici stroj s pamětí menší než 256 MiB, takže praktické zkušenosti přenechám do diskuse. Rychlá CDROM mechanika je ale naprostou nutností. Jak už bylo řečeno, jsou data na CD uložena v komprimovaném filesystému (compressed ram), takže nalezení souboru, který zrovna chcete číst nebo spouštíte, chvíli trvá.

Veškerá data, která vytvoříte, je nutné uložit na externí medium, zazálohovat na existující partition vašeho pevného disku, nebo poslat někam po síti. Slackware Live při startu automaticky vyhledá všechny dostupné diskové oddíly (podle /proc/partitions) a namountuje je do stejnojmenných podadresářů v /mnt. Filesystémy typu FAT a extended jsou mountovány read-write, windowsí NTFS jen read-only. Součástí distribuce je asi 20 modulů pro různé filesystémy, takže se nemusíte bát, že byste neměli kam svou práci uložit. Síťovou kartu ve většině případů najde hotplug už při startu a program dhcpcd zajišťuje autokonfiguraci IP adresy pomocí vašeho lokálního DHCP serveru.

UX DAy - tip 2

Zobrazování českých znaků v grafickém režimu je plně podporováno, ale česká (ani jiná národní) klávesnice podporována není. V tomto směru se nedá očekávat velkých změn, v zásadě bude LiveCD buď podporovat všechny národy, nebo žádný (english exclusively). Zatím se s mezinárodní podporou nepočítá.

Tato „mini distribuce“ je určena především pro nouzové nabootování Linuxu v místech, kde není jednoduché nebo možné přepártišnovat celý disk a nainstalovat si vlastní distribuci (třeba ve škole nebo v práci). Slackware Live může sloužit i jako záchranný disk nebo jako demonstrační ukázka Linuxu pro začátečníky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Tomáš Matějíček je autorem několika více či méně známých projektů jak z oblasti operačních systémů, tak internetu. V současnosti samozvaný expert na Linux, Bash, PHP a MySQL.