Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 12. 4. do 18. 4. 2003

19. 4. 2003
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Chyba v Microsoft Java Virtual Machine - Opera 7.10 pro Linux - WiFi karta s výstupním výkonem až 200mW - 10 let internetového prohlížeče - Rozkol v CZFree.Net - Britská vláda si zvolila Linux - Kauza Firebird, Mozilla, Phoenix - Pingus 0.6.0 - Linux bojuje proti SARS - Linux v supermarketu - Fonty pro potřeby svobodného software a další.

12. 4. 00:01

OpenOffice.org 1.0.3 byl vypuštěn. Více o české lokalizaci a o novinkách.

Radoomek

12. 4. 09:14

Chyba v Microsoft Java Virtual Machine umožňuje útočnému appletu nejen shodit počítač, ale i mazat data a formátovat harddisk. Microsoft již vydal záplatu, ovšem je otázkou, zda riziko něčeho tak neškodného, jako je formát harddisku, přinutí uživatele Windows jej použít.

Radoomek

12. 4. 10:18

Ti, kdož předpovídali mainframům konec, se podle všeho zásadně zmýlili. Analýzy úspěchů IBM na trhu mainframů v současné době a i předpovědi naznačují, že i budoucnost je zejména pro mainframy od IBM velice slibná.

Radoomek

12. 4. 11:50

Podrobnosti o pozadí protestů proti přítomnosti Microsoftu na Open Source konferencích přibližuje a vysvětluje jejich organizátor Tony Stanco. Pozornost vzbudil zejména tichý protest členů NYFairUse na konferenci EGOVOS 17.března.

Radoomek

12. 4. 12:04

MySQL si troufá i na největší hráče na poli databází a její zastoupení na DB trhu stále roste. Na uživatelské konferenci byl představen kód budoucí MySQL 5.0, která by měla být vypuštěna během 8 měsíců. MySQL má již nyní po světě přes 4 miliony uživatelů.

Radoomek

13. 4. 18:18

AMD, HP, IBM, Intel, a mnoho dalších oznámili vytvoření neziskové organizace Trusted Computing Group (TCG) zaměřené na vytváření otevřených multiplatformních standardů. Cílem je standardizovat výměnu dat zejména mezi PDA, PC, servery a mobilními telefony.

Radoomek

13. 4. 18:23

Projekt Fink si vytkl za cíl přeportování veškerého Unix/Linux Open Source softwaru na Mac OS X. Fink využívá debianských nástrojů pro poskytování pohodlného balíčkového systému jak pro binárky, tak i pro zdrojové kódy. O projektu Fink hovoří Max Horn v krátkém interview.

Radoomek

14. 4. 07:22

Gartner Group vydal výzkumnou zprávu o nejlepších praktikách pro dosažení optimálního výkonu při využití Linuxu ve firmách. Do roku 2005 by 70 % velkých firem již mělo mít formální pravidla pro využití Linuxu. Bez jasných pravidel údajně hrozí firmám množsví problémů.

Radoomek

14. 4. 09:18

The Open Media toolkit (OMT) byl vydán pod GNU/GPL. OMT je platformně nezávislý C++ framework pro vývoj 2D/3D RT multimediálních aplikací. Nad OMT se již vyvíjí mnoho komerčních her například od firem Disney, Hasbro, Mattel, Scitex či HumanCode.

Radoomek

14. 4. 09:22

Honeypot je stroj, který klidně sedí na síti a čeká, až se do něj neopatrný cracker pokusí dostat a pak následuje poplach. Vylepšeními softwarů pro tuto techniku se zabývá článek Honeypots get stickier for hackers.

Radoomek

14. 4. 09:33

Opera vydala verzi 7.10 pro Linux i Windows. Zejména u Linuxu se jedná o velký pokrok, neboť předchozí verzí byla 6.12. Opera 7.10 beta nabízí nově například tlačítka rychle vpřed a vzad, slide-show pro zobrazování obrázků a nástroj pro přidávání poznámek k webovým stránkám.

Radoomek

14. 4. 16:45

NetBSD je znám nejen stabilitou ale především tím, že běží snad na jakémkoli hardwaru. V počtu platforem tak hravě předbíhá Linux. Kvalitami NetBSD se zabývá článek Open Source Alternative: NetBSD.

Radoomek

14. 4. 16:50

Návštěva CEO Microsoftu Steve Ballmera v Německa se zjevně vyplatila. Německá vláda dostala od MS superslevu na software a vláda s firmou podepsala další smlouvu. Německá vláda je hrdá, že v jejích úřadech vedle sebe koexistují řešení od více firem.

Radoomek

14. 4. 16:57

Warriors of the Net je animovaný výukový film, který vysvětluje veselou formu fungování Internetu. V hlavní roli se setkáte s datovým paketem a jeho životní dráhou. Uvidíte, jak paket vzniká, získává data k přenesení i adresu určení, zúčastníte se putování z vašeho počítače lokální sítí přes proxy a firewall na Internet, kde se setkáte s přepínači a směřovači. Po překonání téměř nekonečných dálek informační dálnice stanete společně před cílovým počítačem, od kterého chcete například webovou stránku.

tok

15. 4. 10:00

Na ftp.sh.cvut.cz se začínají pomalu nesměle a zatím neoficiálně objevovat videa z posledního OpenWeekendu. Zatím nebylo učiněno žádné oficiální oznámení, stejně tak na webu OW není zatím žádná zmínka. Kvalita snímků je velice dobrá.

Radoomek

15. 4. 10:05

UPDATE: Taiwanská firma SMC vyrábí WiFi kartu s výstupním výkonem až 200mW . Jedná se o trojnásobek standardu a karty tak komunikují i na vzdálenost 1 km bez směrové antény. To je ovšem přípustné jen tam, kde není stanoven vyzařovací limit, což např. v ČR je (100mW).

Radoomek

15. 4. 10:22

Kombinace Linuxu, VMware a SMARTu se ukazuje jako ideální pro forenzní analýzy podezřelých počítačů. Zaručuje totiž možnost studovat dotyčný počítač, aniž by docházelo k modifikaci jeho hardwaru i softwaru. Celý dokument v pdf.

Radoomek

15. 4. 10:30

Teprve nějakých 10 let je na světě software zvaný internetový prohlížeč. Vzpoměňme na NSCA Mosaic a zatlačme slzu, připomeňme válku mezi Netscape a Microsoftem a následnou soudní bitvu ukončenou o mnoho let později. Vzpomeňme miliardy, které se dnes prostřednictvím prohlížeče přesouvají a musíme uznat, že prohlížeč je tím, čemu se říká „killer app“. Historií i současností se zabývá článek The Killer Browser.

Radoomek

15. 4. 11:19

Studium v USA – zemi to demokratické – se může stát dosti problematickým. Zvláště pokud projde zpřísněný tzv. Super-DMCA zákon. Je-li studentova diplomka či disertace například o steganografii, kryptografii a podobně rázem se může jednat o kriminální čin.

Radoomek

16. 4. 09:34

Kdo je díky vítěznému postupu Linuxu vítězem a kdo poraženým mezi firmami, lze jen těžko přesně určit, ale obrázek se stává jasnějším. Ve zkratce lze říci, že nejvíce tratí Sun, něco Microsoft a zisk teče především k IBM. Komplexnější pohled na žebříček ztrát a výher nabízí článek Friend or foe?.

Radoomek

16. 4. 09:40

Microsoft hrdě hlásal, že Office 2003 nabídne dobrodiní XML všem. Dnes je však již jasné, že mezi Professional a Standard verzemi bude mnoho rozdílů a například právě XML bude jen ve dvou nejvyšších verzích Office.

Radoomek

16. 4. 10:21

Několik uživatelů CZFree.Net společně usoudilo, že současný stav, který převládá ve fóru CZFree.Net jim nevyhovuje, a proto se rozhodli založit nové fórum. Toto fórum nese název FreeCZ.Net.

tok

16. 4. 11:01

Jak uvedl MozillaZine, tým vývojářů mozilla.org uveřejnil jména pro dvě nejdůležitější aplikace z balíku Mozilla, která nejsou zatížena žádnými ochrano-známkovými nároky. Samostatný prohlížeč, vyvíjený pod jménem Phoenix, bude přejmenován na Firebird (pták ohnivák) a poštovní klient, vyvíjený pod jménem Minotaur, se bude jmenovat Thunderbird (hromový pták). Už se začaly objevovat první ikonky a spalshscreeny. Upozornil Martin Hassman.

tok

16. 4. 15:17

Britská vláda si zvolila Linux pro provoz svého online nákupního systému jménem Purchase & Pay. Ten bude zatím určen pro nákupy tištěných formulářů, papírnictví apod. s výhledem na výrazné rozšíření sortimentu v budoucnosti. Bude samozřejmě nabízet bezhotovostní platby a podobně.

Radoomek

16. 4. 15:38

S fúzí HP a Compaqu, ke které se všichni staví tak, jako by nikdy nebyla, je spojeno jméno jedné výrazné ženy. CEO Hewlett-Packardu Carly Fiorina neposkytuje interview často, ale při této vzácné příležitosti hovoří na mnohá velmi zajímavá témata.

Radoomek

16. 4. 17:20

Na OSNews se objevil článek Debunking Some Myths About Graphical Installers, v němž se autor snaží demystifikovat svět grafických a negrafických instalačních programů.

Radoomek

17. 4. 09:01

Vyšla hra Pingus 0.6.0 – první skutečně hratelná verze obsahující výukový ostrov s 22 úrovněmi. Jedná se v podstatě o klon populárních Lemmings. Upozornil Tomáš Bláha.

tok

17. 4. 09:06

Linux bojuje proti SARS. Vědcům z British Columbia Cancer Agency ve Vancouveru se na clusteru linuxových počítačů od IBM podařilo zjistit kompletní genetický kód koronaviru, který SARS způsobuje. Díky tomu bude možné snáze pracovat na léku.

Radoomek

17. 4. 09:45

Linux už nic nezastaví a v jednom supermarketu ho dokonce prodávají na paletách ve velkém. Tato fotografie je toho důkazem :) Upozornil David Muller.

tok

17. 4. 10:36

Hewlett-Packard v pondělí oznámil vylepšení bezpečnosti svého HP-UX 11i. Vydal dva bezpečnostní nástroje – Bastille v2 a Install-Time Security pro usnadnění správy bezpečnostních nastavení systému. Oba jsou zdarma ke stažení na webu HP.

Radoomek

17. 4. 10:43

SCO Linux Server 4.0 pro Itanium je venku. Je založen na UnitedLinuxu 1.0, obsahuje množství přidaného softwaru a podporu a servis se zaměřením na nasazení v mission-critical aplikacích. Edice Base bude za 999$ včetně licence do 4 CPU a 12ti měsíčního členství ve službě Update Service. Více News.com a The Age.

Radoomek

17. 4. 11:06

Nedávné rozhodnutí přejmenovat prohlížeč Mozilly na Firebird vyvolalo vlnu odporu u vývojářů databáze nesoucí již nějaký čas stejný název. Nespokojenost se stávající situací vyjadřují i fanoušci Mozilly. Upozornil Martin Hassman.

tok

17. 4. 19:30

Smlouva o přistoupení ČR k EU je ke stažení na Slunečnici. Formát DOC, 28,65 MB.

tok

18. 4. 09:06

Je tu nový SuSE Linux 8.2. Přináší nový vzhled a spoustou novinek. Je rychlý, jednoduchý, intuitivní a přehledný praví firemní stránky. Novinky jsou na samostatné stránce, stejně jako srovnání se starší verzí.

Radoomek

18. 4. 09:10

Microsoft se dohodl na 202 milionech dolarů odškodného. Jedná se o tzv. class-action spor, kdy velké množství poškozených z Floridy zažalovalo firmu z monopolního chování. Peníze budou poškozeným vydány jako vouchery na nákup HW a SW od libovolného prodejce.

Radoomek

18. 4. 09:15

Experti jsou rádi, že Microsoft se rozhodl dodávat bezpečný kód v rámci aktivit Trustworthy Computing, ale odhadují, že na splnění předsevzaných úkolů bude potřebovat minimálně 10 let. Pojednání na toto téma přinesl TheRegister.

Radoomek

18. 4. 09:23

Firma Bitstream ve spolupráci s Gnome Foundation uvonila konečnou verzi deseti fontů jménem Vera pod velmi volnou licencí pro potřeby svobodného software. Fonty zatím bohužel obsahují pouze znaky sady iso-8859–1, ale snad se časem díky licenci objeví i jejich středoevropský klon. (upozornilo více čtenářů)

MiA

18. 4. 10:25

Zajímají vás netradiční počítače? Pak rozhodně mrkněte na Technet, kde najdete článek o serveru zabudovaném v lednici i se spoustou fotografií :) (Upozornil Václav Halík)

mik

18. 4. 10:38

Novell hledá nové cesty ke svému profitu a zkouší to i s Open Source. V NetWare 6.5 bude standardně MySQL a Apache, a ani PHP, Perl a Tomcat nebudou chybět. NetWare by měl tyto nástroje interně využívat. Nicméně komentátoři si nejsou jisti, zda to přesvědčí OS vývojáře ke spolupráci s Novellem.

Radoomek

root_podpora

18. 4. 13:55

Jak se dalo očekávat, nově zvolené jméno Firebird pro prohlížeč Phoenix, který se má stát výchozím browserem projektu Mozilla, vyvolalo spoustu rozhořčených reakcí, ale i zmatků nejen v diskuzním fóru serveru mozillazine.org. Na straně open source komunity vývojářů a uživatelů SQL databáze Firebird (OSS nástupce Interbase) se ozvaly protesty a vznikla výzva na zahájení kampaně, která má vývojářům Mozilly vysvětlit důvody, proč se dle jejich mínění jedná o nešťastnou volbu a odvrátit používání stejného jména pro OSS prohlížeč a databázi zároveň. Paradoxní na celé kauze je, že společnost sponzorující vývoj projektů InterBase a Firebird nese část jména prohlížeče, kvůli kterému to všechno začalo – IBPhoenix. Zdroje: ibphoenix.com (1, 2 a 3) , MozillaZine a news.com/>.

luci

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku