Hlavní navigace

OpenOffice a'la Ximian

3. 7. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Před nedávnem konečně vyšel toužebně očekávaný Ximian Desktop 2. Na anglicky mluvících serverech bylo hodně recenzí, ale žádná se detailně nezabývala tím, jak moc Ximian posunul OpenOffice blíže k uživatelům na linuxové platformě. Tak jsem se rozhodl se s vámi o tyto rozhodně zajímavé novinky podělit.

Na kvalitu OpenOffice si postěžuje málokdo (snad jen na importní a exportní funkce), ale snad každému vadí, že tento kancelářský balík je na linuxovém desktopu jako trn v oku. Nejen, že vypadá naprosto odlišně od ostatních aplikací, používá jiné fonty, má odlišné zkratky, jiný tiskový systém, ale i jiný způsob přístupu k souborům. V různých distribucích si můžete všimnout, že si přizpůsobují barvy OpenOffice tak, aby ladily s jejich standardním tématem. Ximian byl vždy jedničkou, co se týkalo sladění Gnome do perfektně funkčního a hlavně perfektně vypadajícího prostředí, tak se na to rozhodl jít úplně jinak – integrovat OpenOffice do Gnome.

OpenOffice.org Bonobo Integration

Idea integrovat OpenOffice do Gnome je již dva roky stará a přišel s ní sám SUN. Z této snahy vznikl projekt OpenOffice.org Bonobo Integration. Jeho cílem bylo vytvořit most mezi dvěmi komponentovými technologiemi – UNO (OpenOffice) a Bonobo (Gnome technologie založená na CORBA). Programátoři jej však opustili již před více než rokem. Od té doby šly obě technologie svou cestou a dnes již není projekt použitelný bez větších úprav. Můžete však vidět výsledek jejich snažení – náhledy dokumentů vytvořených v OpenOffice generované v Nautilu.

domovská stránka projektu
domovská stránka projektu


Letos se k této myšlence vrátil Ximian a teď můžeme hodnotit jeho snahu. Popíšu tedy krátce změny, kterých si stojí za to všimnout.

Splashscreen

Začněme tou nejmenší, ale podle mě dost podstatnou, kterou je splashsreen (uvítací obrázek). Když spouštíte OpenOffice, objeví se splashcreen uprostřed obrazovky a zabere všechny virtuání plochy. Jelikož se aplikace spouští na pomalejších strojích i více jak třicet sekund, nejeden uživatel proklínal vývojáře OpenOffice za tuto vlastnost, neboť znemožní jakoukoliv práci během této doby. Tohle změnil jeden elegantní hack, který umístí splashcreen do okna a je plně v režimu windowmanageru.

Splashscreen

Práce se soubory

Práci se souborovým systémem se podařilo přeprogramovat tak, aby se pro vstup a výstup používala knihovna gnome-vfs, kterou používá většina Gnome aplikací. Obrovskou výhodou je, že můžete otevřít soubor ze všech lokací podporovaných právě touto knihovnou. A mezi ně se řadí například nfs či windowsovský smb protokol. Tato vlastnost není zatím dotažena do dokonalosti, jelikož nemůžete otevřít takový soubor přímo z File dialogu OpenOffice, ale v Nautilu máte tyto soubory s OpenOffice již asociovány i pro otevření ze sítě, což je docela podstatané.

Samba

UI integrace

Změna, která ihned pohladí vaše oči a duši, je práce na UI integraci. Do zobrazování byla zapojena knihovna Gtk+, na které je postaveno GUI Gnome. Jistě potěší integrace změny tématu vzhledu přímo z nastavení v Control centru (viz screenshoty). Grafici Ximianu si pěkně mákli a představili téma o cca 500 nových ikonách ladících s defaultním tématem desktopu. Zasloužili se o to zejména Tigert a Jimmac (Jakub Steiner). Ikony můžete shlédnout z 

ximian.com.

téma Industrial
téma Industrial


téma Crux
téma Crux

Fonty

Přepracování se dočkal i subsystém fontů. Je nyní založen na knihovně fontconfig a využívá knihovnu Xft2. Výsledkem je plně antialisované písmo v celé aplikaci. Písmo aplikace (menu, dialogy atp.) je samozřejmě shodné s přednastaveným fontem Gnome. Navíc nejste vázáni jen na postscriptová písma, ale máte k dispozici všechna písma systému, a to i pro dokumenty, což je příjemné pro kompatibilitu s dokumenty vytvořenými na win platformě.

Font config

Tisk

Poslední velkou viditelnou změnou je přepracovaný tiskový subsystém používající knihovnu gnome-print. Veškeré tisky či export do Postscriptu nebo PDF jsou řízeny právě touto knihovnou. Je využívána i knihovna gnome-prinui a libgnomecups pro tiskové dialogy, nastavení parametrů tiskárny pro tisk, náhledy tisku atd. Nejlépe to uvidíte z následujícího obrázku.

Tisk

Další vylepšení

Další vylepšení uvádím pro dotvoření obrázku již ve zkratce:

  • používání knihovny libart_lgpl, 32bitová transparentnost
  • vylepšení Cut/Paste funkcí pro jednotnost práce schránky v Gnome
  • implementace ~/recent_files – Naposledy otevřených souborů
  • ergonomické vylepšení některých dialogů
  • vylepšena podpora MS formátů, jsou zvoleny jako defaultní formát
  • integrace programu bug-buddy pro hlášení chyb při pádu aplikace
  • integrace evolution 1.4 a galeonu pro práci s odkazy v dokumentech

Jak si to vyzkoušet

Tyto funkce nejsou prozatím obsaženy v hlavním stromu kódu OpenOffice, ale snad se objeví v řadě 1.2. Prozatím jsou všechny patche dostupné z ooo.ximian.com. Pokud vás láká si OpenOffice Ximian edition vyzkoušet, poradím, jak na to. Fajnšmekři si stáhnou patche z ooo.ximian.org …

Pro normální smrtelníky jsou tu mnohem jednodušší možnosti. Nejjednodušší je (pokud vlastníte RH > 7.3 či SuSe 8.0 a máte svižnou linku) si stáhnout z webu www.ximian.com instalátor a nainstalovat celý XD2 desktop (kompletní i s devel balíčky má cca 404 MB). Naistalovat se dají samozřejmě i samotné OpenOffice. Jedinou podmínkou je mít naistalované Gnome 2.2.x či vývojovou větev 2.3.x. Pak si stáhnout z ftp.ximian.com či nějakého mirroru (např. mirror.ac.uk) následující balíčky:

gnome-cups-manager-0.16-0, libgnomecups-0.1.4-0, libgnomeprint22-2.3.0.cvs.9-0, libgnomeprintui22-2.3.0-0, ooo-1.0.3-0, ooo-dictionaries-1.0.3-0, ooo-fonts-1.0.0-0, ooo-i18n-1.0.3-0

popřípadě i

nautilus-printers-2.2.4-0.ximian

Stahujte balíčky třeba pro RedHat, verzi vybírejete podle verze vaší glibc.

UX DAy - tip 2

A co dál

Těmito změnami proces integrace samozřejmě nekončí, takže závěrem ještě načrtnu, na co se můžeme těšit. Mezi plánovaná vylepšení spadá například plná integrace ikonových témat, takže se určitě v budoucnu setkáme s ikonami např. od RedHatu či Mandraku. Další ambiciózní plán je integrace kontaktů groupwarového klienta Evolution jako zdroje dat, což spolu s funkcí hromadné korespondence značně zjednoduší práci s kontakty. Prvně jmenovaný projekt OpenOffice.org Bonobo Integration by se mohl dočkat nástupce v komponentě CORBA Bridge, která bude mít podobné vlastnosti, včetně možnosti prohlížení a editování dokumentů např. v emailovém klientu či vnořených ve webovém prohlížeči tak, jak to známe v kombinaci MS Office a IE. Posledním z vytýčených cílů je úprava GUI OpenOffice. Tuto část nikdo nechce uspěchat a přepokládaná doba úprav je pro jednoho člověka odhadována na dva roky práce. Této práci bude zcela jistě předcházet velmi vyčerpávající analýza současného stavu, budou zahrnuty díla již dokončená včetně např. HIG (Human Interface Guidliness), dle kterého se řídí celé Gnome. Zajímají-li vás aktuální novinky vývoje této větve OpenOffice, můžete sledovat blog jednoho z hlavních vývojářů na adrese www.gnome.org/~micha­el/.

Závěrem patří veliké poděkování za tuto práci Jimmacovi (Jakub Steiner) a Tigertovi – grafika, Fredericu Mena a Tuomasi Kuosmanenovi – programování.

Byl pro vás článek přínosný?