Hlavní navigace

Stalo se v týdnu od 26. 7. do 1. 8. 2003

2. 8. 2003
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Pro ty, kteří čtou ROOTa jen o víkendu, přinášíme souhrn krátkých zpráv, které jsme v uplynulém týdnu publikovali: Strýček Sam bude platit za Linux? - Hack PHPGroupware - Gimp 1.3.17 - Panther nebude plně 64 bitový - Jádro 2.6.0-test2 - Španělé likvidují CD s produkty SCO - OpenOffice.org 1.1 RC2 - Velká modrá uklidňuje zákazníky - Mozilla Firebird 0.6.1 - Pád akcií SCO - a další.

27. 7. 21:05

Na qwert.cz rozšířili nabídku o distribuce určené pro platformu Power PC. A co že to tedy pro PPC mají? Jsou to distribuce Debian-3.0r1-Woody, Mandrake-9.1-Bamboo a Gentoo-live-1.4rc7 ve dvou verzích: s KDE a s Gnome.

tok

27. 7. 21:16

Robert X. Cringely přináší koncepci hudebního průmyslu budoucnosti. Sice se to asi nebude líbit RIAA a spol., nicméně se to zdá být legálním (přesně řečeno, není to protizákoné ;). Celá myšlenka se jmenuje „Napsterův syn“ a je postavena na tom, že každý legální vlastník hudebního nosiče má právo na tvorbu záložní kopie. V podstatě jde o to, že Snapster (naše budoucí firma ;) zakoupí jednu kopii každého CD a to se následně stane společným majetkem, což každému vlastníkovi podílu v Snapsteru zajistí legální právo na ony zakoupené nosiče (včetně práva na záložní kopii, tedy download).

nomad

27. 7. 21:32

Velká modrá uklidňuje zákazníky ve věci SCO. V prohlášení pro obchodní zástupce IBM se praví, že SCO žadá od zákazníků platby na základě nepodložených výhrůžek a bez uvedení jakýchkoliv faktů. Od obchodních zástupců se tedy očekává, že zákazníkům všechny potřebné informace poskytnou. Mluvčí SCO toto prohlášení okomentoval jako znamení, že IBM bere požadavky SCO jako reálnou hrozbu. Dodal také, že již mají řadu zákazníků zvažujících získání licence (zřejmě k používání Linuxu). Více ZDNet.

nomad

28. 7. 07:32

Vyšla nová verze 0.5pre3 programu Elinks. Pro ty, kteří nevědí o co jde – jedná se o textový prohlížeč vycházející z populárního browseru Links.

nomad

28. 7. 07:54

Strýček Sam bude platit za Linux? Pracovníci v Bílém domě jsou velkými fanoušky Open Source (minimálně Linuxu a Apache) a neunikli tak vše vidícímu oku SCO. Dle mluvčího SCO, jsou totiž i oni možnými kandidáty pro zaplacení licence či možného soudního postihu. Bílý dům se k prohlášení SCO zatím nevyjádřil.
To japonské firmy (např. i NEC a Fujitsu) se již vyjádřily – rozhodně se nenechají tlačit do placení SCO za používání Linuxu. Firmy pro placení jakýchkoliv licenčních poplatků prostě nevidí žadný důvod.

nomad

28. 7. 09:45

Dle OSNews padly v pátek akcie SCO téměř o 10 %. Stalo se tak poté, co IBM zveřejnilo memo odmítající nároky SCO na Linux. Mezitím Andy Butler (Gartner) říká, že uživatelé by neměli začít mávat svými šekovými knížkami, což je ovšem opak tvrzení, které dříve vydal jeho stájový kolega George Weiss. GROKLAW pak zveřejnil seznam analytiků, kteří mají na otázku licencování Linuxu jiný názor než SCO (a Gartner, a DiDio).

nomad

28. 7. 10:05

Pravděpodobně nejznámější groupwarový Open Source systém PHPGroupware měl na svém webu nezvanou návštěvu. (kopie)

tok

28. 7. 10:06

Uživatel přecházející ze světa Windows na Linux může leckdy postrádat nástroje na jaké byl doposud zvyklý. Proto vznikl seznam programů pod Windows a jejich ekvivalentů pod Linuxem.

nomad

28. 7. 10:27

Vyšel Gimp 1.3.17. Toto je přelomová verze, jelikož byly přidány funkce pro práci s CMYK modelem, konverze mezi RGB a CMYK a předělání se dočkal i dialog výběru barev. V souvislosti s těmito změnami se vývojáři rozhodli nevydat jako finální verzi 1.4 ale rovnou 2.0.

DaM

28. 7. 10:35

Jelikož evolution 1.4.x byl jen čistý port z 1.2.x, objevila se již testovací verze 1.4.99, která obsahuje pár spíše neviditelných změn. V nedaleké budoucnosti se jistě dočkáme vývojové verze 1.5. Vývojáři však neusínají na vavřínech a již 14 dní probíhají divoké diskuse na téma architektury a vzhledu evolution 2.0. Pár screenshotů, které tuto diskusi vyvolaly můžete shlédnout na ximian.com.

DaM

28. 7. 10:57

Vyšlo jádro 2.6.0-test2.

lzap

28. 7. 13:00

Po velmi krátké době se objevil OpenOffice.org 1.1 RC2. Již předchozí RC byl docela stabilní, přidávání nových funkcí v této vývojové větvi již bylo zmraženo a tak na sebe vydání oficiální plné verze patrně nenechá dlouho čekat. Upozornil Marek Raida.

tok

28. 7. 16:39

Formy protestu proti společnosti SCO nabývají různých forem. Horkokrevní Španělé demonstrativně likvidují CD s produkty SCO, zatímco server Ridiculopathy.com zvolil formu sarkastického článku, který přináší šokující odhalení: SCO vlastní Tuxe a nabízí jeho licencování všem uživatelům za velmi výhodných podmínek :) (Upozornil Radek Vybíral)

mik

29. 7. 09:07

Poté, co SCO oslovilo 1500 nejvýzna­mějších světových firem se svým varováním ohledně používání GNU/Linuxu, očekávali analytici zpomalení migrace na Linux. Dle analýzy Netcraftu se to ovšem nestalo. Od vydání onoho prohlášení přešlo na GNU/Linux více než 100 různých společností. Jedná se přitom o taková jména jako Royal Sun Alliance, Deutsche Bank, SunGard, T-online a Schwab. Existují zřejmě tři hlavní důvody, proč firmy pokračují se svými linuxovými aktivitami:
1) Šance soudního vítězství SCO je mizivě malá
2) Cena případné pozdější migrace z Linuxu na FreeBSD je také velice nízká
3) Firmy prostě mají svou migrační strategii a nehodlají od ní upustit

nomad

29. 7. 09:15

Apple potvrdil, že Panther (Mac OS X 10.3) nebude plně 64 bitový operační systém. Greg Joswiak (víceprezident Applu) tento týden přiznal, že Panther bude jen 32 bitový OS s podporou 64 bitového adresování. Joswiak dále řiká:„Pro nás důležitá věc je, že jsme nechtěli vytvořit samostatný OS, který je 64 bitový. Tím podstatným je, že tento OS a tento hardware umožní běh 32 bitových aplikací bez rekompilace. Prostě poběží.“

nomad

29. 7. 09:25

Na světě je OpenGL 1.5 specifikace uvádějící podporu pro „revoluční“ OpenGL Shading jazyk – jedná se o oficiální rozšíření od ARB a očekává se, že bude i základem OpenGL 2.0.

nomad

29. 7. 10:28

Na světě je nová Mozilla Firebird 0.6.1 (Release Notes). Změny se týkají převážně větší stability než přidávání nových funkcí. Zaslal Marek Raida.

tok

29. 7. 11:45

KDE se dočkalo verze 3.1.3. Changelog. Upozornil robert.

tok

29. 7. 13:31

Vyšla první milestonová verze poštovního klienta Mozilla ThunderBird 0.1 – poznámky k verzi. ThunderBird lze provozovat bez problémů i s Mozillou či Mozilla FireBirdem – své profily si ukládá do zvláštního adresáře. Upozornil Martin Hassman.

tok

29. 7. 13:54

Jak jsme upozornili již v pátek, o víkendu probíhal na AbcLinuxu rozsáhlý upgrade. Co vlastně Leoš dělal a proč si můžete přečíst v tomto článku.

mik

30. 7. 10:20

Vyšel familiar linux 0.7 – distribuce určená k instalaci na handheldy iPAQ a nahrazení Windows CE. Na českém překladu prostředí GPE se pracuje, průběžné výsledky lze nalézt na webu projektu českého překladu. Upozornil Libor.

tok

30. 7. 10:20

Mujweb.cz se dostal na černou listinu antispamového serveru SPEWS.ORG (Spam Prevention Early Warning System). Upozornil Roman.

tok

30. 7. 10:45

Vyšla nová verze 4496 linuxových driverů pro grafické karty nVidia.

MiA

30. 7. 12:03

Vyšel ostrý Python 2.3, který opravuje bezpočet chyb, přidává nové moduly a rozšiřuje ty stávající a výrazně zlepšuje type/class systém zavedený v předchozí verzi. Python 2.3 je až o 30 % rychlejší než minulá verze. Další informace o novinkách a vylepšeních. Upozornil David Stegbauer.

tok

30. 7. 13:42

Internet Info ve spolupráci s TNS Factum provádí průzkum skutečné rychlosti připojení po ADSL. Máte-li zřízenu přípojku ADSL a zapojíte-li se do našeho průzkumu, můžete vyhrát roční předplatné některého z časopisů vydavatelství Computer Press. Testovaní je připravené i pro linuxové počítače! Více informací.

tok

31. 7. 09:42

Ani obr s množstvím funkcí, ani trpaslík s minimální nabídkou, vše v přehledném WYSIWYG podání. Těmito vlastnostmi spolu se zastoupením ve standardní instalaci mnoha linuxových distribucí, si AbiWord získal celou řadu uživatelů, nezřídka z řad bývalých uživatelů Windows. Autoři projektu nezahálejí a vydali AbiWord 1.99.3 nebo-li 2.0 beta 3. Jistě potěší podpora tabulek, import DB struktur z MS Access či podpora text sumarizatoru pro češtinu. Datum plánované ostré verze však autoři dosud neuvádějí. Upozornil Marek Raida.

tok

31. 7. 09:50

Prozatím bez oficiálních oznámení či informací proběhlo vydání další verze Microsoft Windows Services for UNIX 3.5 Beta. Jedná se o balík nabízející množství cross-platformních služeb na integraci Windows do stávajících podnikových řešení na bázi UNIXu. Mnozí administrátoři jistě ocení. Upozornil Marek Raida.

tok

31. 7. 10:30

Spory se SCO Velké Modré nijak nebrání v tom, aby pokračovala se svými linuxovými aktivitami. Z plánovaných novinek se jedná o nový server (eServer 325), DB2 ICE – linuxový cluster, rozšířenou linuxovou podporu pro Lotus (server/client) a podporu pro tři klíčové Tivoli nabídky. Více na eWeeku.

nomad

1. 8. 08:58

Nedávno zveřejněný Ceník služeb CZ.NIC v modelu Decentralizované správy domén vzbudil mezi internetovou komunitou velké vášně. Nejvíce v žaludku však leží poskytovatelům webhostignu, kteří se v novém systému chtěli ucházet o status registrátora. Tři z nich včera napsali členům CZ.NIC otevřený dopis s žádostí o podporu.

tok

1. 8. 13:34

Sun Microsystems Inc. a SuSE Linux A.G. utvořili globální alianci, jejímž cílem je, aby Sun dodával předinstalovaný SuSE Enterprise Server 8 na svých x86 systémech, zatímco SuSE bude zase distribuovat sunovský Java Virtual Machine se všemi svými linuxovými produkty. SuSE se navíc stává držitelem licence na Java 2 Standard Edition source, což jí umožňuje bližší spolupráci se Sunem – například při vývoji nových javovských aplikací a řešení.

nomad

1. 8. 13:45

Dle dohody mezi HP a MandrakeSoftem bude Mandrake Linux 9.1 k dispozici na HP desktopových PC. To zahrnuje (nebo bude zahrnovat) následující stroje: HP Compaq 220, HP Compaq 230, HP Compaq 325, HP Compaq D330 a HP Compaq D530. V této souvislosti také vyšel pěkný článek na open-mag.com, který se zamýšlí nad důvody, které HP k tomuto kroku vedly.

nomad

root_podpora

1. 8. 14:16

Vzhledem k ukončenému vývoji známého RAV AntiVirus si našla společnost NetSystem, která jej zde distribuovala, zajímavou náhradu – BitDefender a VirusBuster. Současným uživatelům RAVu nabízí cross upgrade za výhodné ceny.

tok

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku