Hlavní navigace

Poštovní klienti: Mutt

2. 4. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pokud je nějakých programů v Linuxu dostatek, jsou to klienti pro práci s elektronickou poštou. Uživatelé mají na výběr hned z několika desítek možností, jak číst své maily. V tomto miniseriálu se budu snažit popsat ty nejpodařenější nebo alespoň nejvíce používané programy. A začneme hned zostra; prvním testovaným programem není nikdo menší než geniální Mutt.
Mutt

je GNU/GPL program a vyskytuje se prakticky ve všech běžných distribucích. Má nízké nároky na hardware a snaží se šetřit operační pamětí, takže jistě nebude problém provozovat jej na slabším hardware nebo v mnoha instancích na víceuživatelských strojích. Byl naprogramován tak, aby respektoval všechny poštovní RFC standardy.

Co se pracovního prostředí týče, jde o konzolovou aplikaci pracující ve znakovém režimu. Jeho vzhled a ovládání vychází z programu ELM, o kterém si povíme v některém z příštích dílů. Zprávy jsou, podobně jako u GUI programů nebo u news klientů, uspořádány do threadů, proto se program velmi hodí pro čtení emailových diskusních skupin. Zajímavou vlastností Mutta je, že neobsahuje žádný textový editor pro psaní emailů. Místo toho nechává na uživateli, aby si zvolil svůj editor, na který je zvyklý. Samozřejmě, že preferován je vi, ale nic vám nebrání v použití třebas Joea nebo Emacsu. Přehlednost rozhraní citelně zvyšuje barevné rozlišování textů. Od těla zprávy je možné barevně odlišit hlavičku, signaturu, URL odkaz, citovaný mail nebo jakýkoli text vyhovující regulárnímu výrazu.

Mutt

Určitě se vám zalíbí snadnost použití. Ovládací klávesy jsou intuitivní a rychle přejdou do krve. Ovládání programu je samozřejmě plně konfigurovatelné, takže jej lze snadno změnit a přizpůsobit tak, aby bylo kompatibilní třebas s ovládáním PINE. Mutt velmi zdařile implementuje standard MIME, díky čemuž umožňuje předávání zprávy nebo její části ke zpracování externím programům. Pokud vám třebas přijde zpráva ve formátu HTML, Mutt ji umí zobrazit ve WWW prohlížeči. Stejně tak snadno je možné otevřít i URL nacházející se v těle mailu.

Již jsem se zmínil o neobvykle široké přizpůsobitelnosti. Základem je soubor ~/.muttrc obsahující spíše větší než menší množství příkazů, které mění tvář a chování programu k nepoznání. Každý uživatel Mutta si tento soubor opatruje jako oko v hlavě, neboť jeho vyladění do stavu nejvyšší dokonalosti není zrovna rychlou a snadnou záležitostí. Teprve poté, co se vám to podaří, se s Muttem stanete největšími přáteli a za nic na světě jej nebudete chtít vyměnit za jiný program :-). Svůj první .muttrc můžete získat třeba na této adrese, nebo si jej dokonce můžete nechat vygenerovat na přání přes WWW rozhraní. Několik vzorových souborů také získáte se samotným Muttem.

Nelze se nezmínit o propracované podpoře podepisování/ši­frování mailů pomocí programů GnuPG nebo PGP. V distribučním balení Mutt obsahuje předdefinovaná nastavení pro oba zmíněné programy. Pro našince jistě není zanedbatelné, že bezchybně pracuje z češtinou jak v osmibitovém, tak i v quoted-printable formátu. Myslím, že není překvapením, že Mutt je zcela imunní vůči všem makrovirům a červům, které jsou dnes tak „populární“ ve sdělovacích prostředcích, možná více než v konkurenčních programech.

DT24

Ačkoliv Mutt obsahuje kód pro stahování zpráv z POP3 nebo IMAP serverů, doporučuji, abyste raději používali tradičnější unixové metodu pro doručování zpráv – do mailboxů. Já vím – správně zprovoznit fetchmail a nějaký ten MTA je práce navíc, ale bohatě se vám to vyplatí v podobě mnohem větší flexibility. Pro odesílání pošty je stejně potřeba mít nainstalován Sendmail nebo jiný MTA, protože Mutt neumí používat SMTP. Dodejme ještě, že Mutt pracuje ze zprávami jak ve formátu mailbox, tak i maildir.

Mutt je něčím, co by se dalo nazvat emailový klient pro pokročilé. Začátečníci totiž patrně nestráví pracné nastavování pomocí editace konfiguračního souboru (byť dobře dokumentovaného) a raději se buď poohlédnou po nějakém tom GUI klientovi s integrovaným POP3/IMAP/SMTP rozhraním, nebo dají přednost přeci jen snáze nastavitelnému PINE. Je to ale škoda, protože Mutt je podle mého názoru ten nejlepší a (po řádném vyladění) i nejsnáze použitelný poštovní program, jaký můžete v Linuxu používat.

Byl pro vás článek přínosný?