Hlavní navigace

Poštovní klienti: Balsa

7. 5. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Po krátké přestávce dnes pokračuje seriál o poštovních klientech. Dnešní díl popisuje celkem neznámý program pro prostředí Gnome - Balsa.

Program získáte na této stránce. Stáhnout si můžete buď zdrojový kód, nebo rovnou předkompilovaný balíček pro vaši distribuci (RedHat, Debian a Slackware). Kromě toho budete ještě potřebovat knihovnu libtool (obvykle se nachází v distribuci) a také program pspell (odkaz na něj naleznete na uvedené stránce). Balsa je určena pro prostředí Gnome, takže musíte mít nainstalované i příslušné Gnome knihovny. Balsu lze šířit za podmínek stanovených licencí GPL.

Vzhled Balsy je prý inspirován programem Eudora, který je relativně rozšířený v prostředí Windows. Popravdě řečeno mi všechny GUI programy přijdou velice podobné. O tom se ostatně můžete přesvědčit na přiložených obrázcích. Dodejme jen, že poměr velikostí jednotlivých oken (schránky, zprávy i text) není fixní a lze jej plynule měnit pomocí myši.

Balsa

Balsa umí pracovat s místními mailboxy ve formátech mbox, maildir a MH. Ke vzdáleným schránkám přistupuje pomocí protokolu IMAP4 nebo POP3. Podpora IMAP však není úplná a v současnosti podléhá intenzivnímu vývoji.

Z méně obvyklých vlastností stojí za zaznamenání možnost určit regulárním výrazem znaky odpovídající citovanému textu. To se hodí v případě, když někteří odesílatelé oddělují citovanou část textu jiným znakem než standardním ‚>‘.

Balsa nabízí i jednoduchý adresář kontaktů, a to buď v podobě klasického LDAP klienta (na to je nutné pamatovat již při kompilaci programu, protože předkompilované verze LDAP neobsahují), a nebo vCards, což jsou adresáře vizitek používané v prostředí Gnome. Součástí programu je i makro, které převede kontakty z Messengeru nebo jiného programu používajícího formát LDIF.

Díky Petru Bláhovi z české pobočky SuSE umí Balsa komunikovat i v našem mateřském jazyce. I když občas na mě promluvila i slovensky :-). Pro správné zobrazení mailů je nutné nastavit fonty na ISO8859–2 (vše lze provést z prostředí programu). Vůbec celá konfigurace je velmi přehledná a provádí se na jednom místě pomocí dialogového okna se sérií vnořených záložek.

Balsa

Vývoj programu byl již jednou pozastaven a později obnoven. Dnes již docela svižně pokračuje. Perioda mezi vydáváním jednotlivých verzí je asi jeden měsíc, zájemcům je k dispozici i aktuální CVS archiv. V době psaní tohoto článku měla nejaktuálnější verze číslo 1.1.4.

Další již běžnější vlastnosti jmenujme jen stručně:

  • Odesílání zpráv lokálním Sendmailem nebo SMTP serverem.
  • Zvláštní složka pro odesílané zprávy (pro uživatele odesílající poštu off-line).
  • Podpora zabezpečené autentizace pomocí APOP.
  • Stahování zpráv z více POP3 serverů najednou.
  • Automatické zalamování textu u odchozích zpráv.
  • Podpora osmibitového kódování 8-bit nebo Quoted-printable.
  • Dvě úrovně barevného odlišení citovaných zpráv.
  • Kontrola pravopisu pomocí aspell/pspell a příslušného národního slovníku.
  • Oboustranná podpora potvrzení o doručení zprávy (MDN).
  • Zobrazování zpráv ve vláknech.
  • Podpora zobrazení HTML obsahu (při kompilování s knihovnou gtkhtml).
  • Podpora tisku (skrze služby Gnome).

Co říci na závěr? Balsa je nepochybně dobrý program, který může bez problémů sloužit jako použitelná alternativa Netscape Messengeru. Ale to je asi tak všechno. Chybí jakákoliv podpora PGP/GnuPG šifrování, třídění zpráv je možné jen přes externí procmail (integrované třídění je zatím nepoužitelné), atd.

root_podpora

Možná jsem při posuzování grafických poštovních klientů až příliš předpojatý, ale doposud jsem nenašel GUI program, který by svou přímočarostí a konec konců i šíří použití dokázal konkurovat textovému Muttovi. Snad příště…

Zajímavé odkazy:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku