Hlavní navigace

Cannon Smash

16. 7. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V následující recenzi si představíme 3D simulaci stolního tenisu. A i když náhodou ve sklepě máte ping-pongový stůl stejně jako já a nebo vám to připadá uhozené hrát simulaci takového sportu, stejně Cannon Smash zkuste, bude příjemně překvapeni a ještě ušetříte na promáčknutých míčcích.

csmash

Hned z kraje recenze bych se chtěl pochlubit, že jsem ve stolním tenise celkem dobrý:) Ale jen rekreačně, takže mi mohla uniknout některá specifika Cannon Smashe, která by ho činila třeba pro profesionální hráče nehratelným apod., za což se předem omlouvám. Ale zpátky ke hře, jak jsem napsal, jedná se o simulaci, nečekejte tedy žádnou dekadentní akční střílečku z prostředí ping-pongových stolů. Hra se ovládá myší i klávesnicí zároveň a bude vám trvat dlouho, než se naučíte alespoň základní triky – na klávesnici budete potřebovat kolem 21 kláves! Ale neděste se, princip je jednoduchý.

csmash

Po zapnutí Cannon Smash se vám objeví jednoduché menu, kde si můžete navolit, zda chcete fullscreen (přes celou obrazovku), úroveň grafiky, zapnuté/vypnuté zvuky. Hru může u jednoho počítače hrát pouze jeden – tzv. Solo. Další možností je hra po LAN a po Internetu (označovaná jako experimentální, ale funguje dobře).

Při hře pro jednoho hráče máte na výběr z následujících možností: Start Game, Practice, Training a How To Play. Ve „Start Game“ se skrývají normální zápasy proti přidělenému počítačovému protivníkovi, po vyhraném kole dostanete dalšího, těžšího. V „Practice“ (cvičení) si můžete svého protivníka zvolit, abyste se natrénovali proti konkrétnímu typu na normální hru – celkem jsou pro vás i počítač k výběru tři typy hráčů: Pen Drive, Pen Attack, Shake Cut – liší se stylem hry, odpaly míčků apod. Blíže jsem jejich rozdíly nezkoumal, ale je-li mezi námi nějaký ping-pongový guru, nechť nám to přiblíží. Pak je zde ještě Training – něco podobného jako Practice, akorát mi to přišlo těžší:) No a nakonec to hlavní – How To Play (jak hrát), to je přehledný tutoriál, který vás provede základními principy a ovládáním hry.

Silně doporučuji si How To Play projet, ale základní ovládaní je asi takovéto: pomocí pohybů myší pohybujete se svým hráčem – doleva a doprava. Hráč samozřejmě může (a často musí) i odstupovat od stolu – čili dopředu a dozadu. A teď se dostaneme k tomu, proč potřebujete tolik kláves na klávesnici – tlačítka 3 – 7, w – u, s – j, x – n. Pomocí kláves v těchto řadách měníte místo dopadu svého odpalu. Nejtěžší je odpálit míček letící proti vám, s hráčem se musíte postavit tak, abyste dostali pálku před míček a v okamžiku, kdy se míček dostane před pomocný červený bod, stisknete odpal.

csmash

A přímo v herním menu je ještě volba Config – zde si můžete navolit ze tří druhů obtížností, do kolika bodů se bude hrát (5, 11, 21). A ze tří druhů zobrazení vašeho virtuálního hráče – Transparent (průhledný), Wireframe (drátový model) a ArmOnly (bude zobrazena pouze ruka).

Grafika je vcelku povedená, avšak nesnaží se nějak zvlášť zapřít, že se jedná o simulátor – jsou tady různé poloprůhledné čáry, kolečka a jiná pomocná mířící zařízení. Bitvy na ping-pongových stolech se odehrávají ve virtuální tělocvičně. Na výběr máte ze dvou úrovní detailů – Simple a Normal. Přičemž na Simple jsou objekty bez textur – jen stůl je modrý, jinak vše ostatní jsou pouze drátěné modely. Na Normal už to vypadá hratelně a například váš hráč je pěkně poloprůhledný. Hudba nehraje žádná (ale ze stránek jde stáhnout soundtrack napsaný pro Config Smash ve formátu OGG) a ze zvuků jdou slyšet samozřejmě odpaly a nárazy míčku o stůl či podlahu.

csmash

root_podpora

Cannon Smash je 3D hra a vyžaduje OpenGL, bez akcelerované grafiky si tedy moc nezahrajete. Z knihoven vyžaduje SDL (1.2 a vyšší) a GTK (1.2 a vyšší), obě tyto knihovny jsou součástí drtivé většiny distribucí.

Instalace probíhá klasickou cestou – na stránkách projektu jsou k nalezení nějaké ty binárky, Windows verze a zdrojové kódy. Binární verze radši ale ani nestahujte, jsou příšerně zastaralé. Zdrojové kódy se kompilují klasickou trojcí ./configure; make; make install;. Hra se spouští pomocí csmash.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku