Hlavní navigace

Debian Etch: blíže k uživatelům

5. 9. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Pomalu se blíží termín vydání nového Debianu. Poslední událost tohoto typu byla skutečně významná, zejména proto, že se tak stalo po velmi dlouhé době. Poslední dobou se zdá, že se celý Debian mění. Kam? Proč? A co na to uživatel? Co se do nové verze chystá? Pojďme nahlédnout pod pokličku.

Kdy vyjde?

Zatím není úplně jasné, kdy by k vydání nové verze Debianu mělo vyjít. Jak říká staré debianí pořekadlo: „Debian vychází, když je čas.” Jasné je, že se nová verze bude jmenovat Etch a ponese označení 4.0.

Vývojáři už odhalili některé plány vývoje a nastínili také časový plán. Podle něj by se mohlo vydání vejít do prosince letošního roku. Problém je, že aktuální seznam bugů je pořád ještě docela velký. Uvidíme, jak se bude dařit je odstraňovat.

Vývoj jde kupředu

Debian byl docela dlouho znám svou molochovitostí. Přestože je to můj oblíbený systém, musel jsem dát podobným hlasům za pravdu. Vývoj se neskutečně vlekl, všechno trvalo neuvěřitelnou dobu.

Přístup Debianu by se dal také shrnout slovem „konzervativní”. Vývoj se velmi dlouho držel jádra 2.2, přestože ostatní byli dvě generace napřed. Nemůžeme paušálně tvrdit, že je takový přístup špatný, každopádně většině dnešních uživatelů už nevyhovuje.

Uživatelé desktopů potřebují progresivní přístup, nové aplikace, moderní systém. Zdá se, že se v tomto ohledu blýská na lepší časy a ledy Debianu začínají roztávat. Podle jednoho z vývojářů, se kterým jsem se na toto téma nedávno bavil, za celkové urychlení vývoje může Ubuntu, které ukázalo, že to jde. Ubuntu vzniklo, protože se některým uživatelům přístup Debianu nelíbil. Vytvořili proto vlastní větev systému, na které začali velmi rychle pracovat.

Akademie Root.cz

logoV rámci Akademie Root.cz připravujeme odborná školení a semináře určené nejen profesionálům, ale všem, kteří chtějí posílit své teoretické i praktické znalostí v oblasti IT. Školení vedou zkušení lektoři s mnohaletou praxí v oboru. Chcete-li rozšířit své obzory a zlepšit svou kvalifikaci, jsou naše školení tou správnou volbou.

Naštěstí se toto nadšení pro rychlou a efektivní práci promítlo i do Debianu a změny, které se chystají do příští verze, přímo nasvědčují tomu, že se vývoj začal pohybovat správným směrem.

Co tedy můžeme konkrétně čekat? Postupně si projdeme to nejdůležitější, co nás v Etch potká.

Jádro a libc

V tomto směru je znát opravdu velký posun. Jádra 2.4 jsou podporována jen kvůli update ze starších verzí Debianu. Standardně bude systém podporovat jen poslední řadu 2.6 a zřejmě se tak v Etch dočkáme jádra 2.6.17 nebo podobné verze.

Pokroku bude přizpůsobena i verze systémové knihovny libc. Dočkáme se tak verze libc 2.3.6, která se už zbavila podpory jader 2.2. Vše tedy jasně směřuje k 2.6.

Kompilátor GCC

Debian poměrně dlouho lpěl na staré větvi GCC a držel se osvědčené verze 2.95. GNU kompilátor už je ale mnohem dále a nabízí řadu nových funkcí a možností. Proto bude nový Etch kompletně přeložen GCC verze 4.1.

Architektura AMD64

Majitelé počítačů se 64bitovou architekturou se konečně dočkají oficiální verze i pro své miláčky. Ne, že by do této chvíle větev AMD64 neexistovala, ale do vydání Sarge se nepodařilo dostat ji do takového stavu, aby bylo možno ji uvolnit mezi oficiálními vydáními. Proto Sarge pro 64bity neexistuje. S Etch se to už ale jistě podaří.

Podpora UTF-8

Debian Etch bude ve standardní instalaci automaticky podporovat kódování UTF-8. Odpadnou tak potíže s instalací českých fontů a s nastavením podpory pro zobrazování diakritiky.

udev

V souvislosti s modernizací jádra v Debianu dojde také k přechodu systému na udev. Udev je správce zařízení běžící v user space. Automatizuje práci se soubory v  /dev.

Grafický instalátor

Na novém grafickém instalátoru se pracuje už delší dobu a cílem je zřejmě opět přiblížit Debian běžnému uživateli. Celá instalace běží v grafickém režimu s podporou mnoha jazyků, češtinu nevyjímaje. Pokud se vám myšlenka grafických udělátek při instalaci systému příčí, nemusíte zoufat. Textový instalátor bude i nadále k dispozici.

Podpora SELinuxu

Administrátoři, kteří mají rádi bezpečné servery, zajásají. Debian bude přímo podporovat SELinux. Bohužel zatím nejsou ještě vyřešeny všechny problémy, které implementace SELinuxu přináší. Mnoho už je toho ale opraveno.

Xen a VServer

Virtualizace hýbe světem serverů a Debian nezůstává pozadu. K dispozici budou nová jádra podporující Xen i VServer. Nebude tedy potřeba patchovat.

Kompatibilita s LSB 3.1

Linux Standard Base se snaží sjednotit vlastnosti jednotlivých distribucí tak, aby bylo snazší pro ně programovat software. Nový Debian bude kompatibilní s poslední verzí LSB 3.1, která je zároveň oficiálně vedená jako standard ISO/IEC 23360.

A další kousky…

Kromě těchto relativně velkých změn se dočkáme dalšího software, nových balíčků, čerstvých verzí a podobně. Ale i o těch se v krátkosti zmíním: OpenOffice.org 2.0.3 v oddělených balíčcích s jednotlivými aplikacemi, KDE 3.5.4, XFce 4.4, X.org řady 7, nejnovější Firefox (2.0) a Thunderbird, PHP 5.1.4, MySQL 5.0.24, balík Mono a další.

Protože balík Mozilla Suite už není vyvíjen, bylo rozhodnuto o jeho odstranění. Je ale dost možné, že jej nahradí SeaMonkey.

root_podpora

Závěrem

Informace, které jsem zmínil, samozřejmě nejsou konečné a mnoho se toho ještě může změnit. Do vydání přece zbývá ještě několik dlouhých měsíců. Můžeme se tak dočkat novějších verzí některých balíků a stejně tak nemusí vývojáři stihnout připravit některé funkce. Pokud ale půjde vše dobře, mohl by nějak takhle vypadat nový Debian.

I vy můžete podat pomocnou ruku, vždycky je co dělat. Při nejmenším můžete testovat nové verze a hlásit jejich chyby.

Líbí se vám chystané novinky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.