Hlavní navigace

Distribuce xPUD 0.9.2: nečekaně silný soupeř pro Chrome OS

22. 12. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Chtěli byste systém, který startuje za osm sekund a přitom nechcete kupovat SSD? Chtěli byste systém jednoduchý jako Google Chrome OS a nelíbí se vám vazba na Google služby a nemožnost spustit systém bez připojení na internet? Zároveň chcete používat i desktopové aplikace? Jedna možnost tu je: distribuce xPUD.

Základem xPUD 0.9.2 je známý BusyBox a z tohoto důvodu je start systému neskutečně rychlý a pracovat můžete již za zmíněných osm sekund. Můžete však narazit na problém s ovladači, pokud základní systém nenalezne síťovou kartu. Pokud máte to štěstí a síťová karta je rozpoznána, můžete jednoduše doinstalovat přes internet kompletní linuxové jádro i s potřebnými ovladači pro další hardware.

xPUD

Systém xPUD je v prvé řadě live CD s možností uložit konfiguraci na rozpoznaný filesystém. Může to být dostupný harddisk nebo flashdisk. V současné době systém xPUD nemá klasický instalátor, ale připravuje se do některé z budoucích verzí. Existuje pouze instalátor pod Windows, který vytvoří dualboot Windows/xPUD a může být tedy lepší alternativou Splashtopu od ASUSu.

Nároky na hardware

Systém je nenáročný a vyžaduje pouhých 256 MB RAM. To v dnešní době není problém. Pokud chcete používat i náročnější aplikace jako je OpenOffice.org, bude vhodnější mít paměti víc.

Firefox „centric“

Autoři svůj systém nazývají „Firefox OS“, neboť jeho základem je právě prohlížeč Firefox. Potěšitelná je také přítomnost pluginu Flash již hned při spuštění.

Výhody oproti jiným odlehčeným systémům

Firefox není to jediné co v systému uvidíte a nebudete tudíž omezeni právě a jen na pouhý prohlížeč jako ve Chrome OS od Googlu. A už vůbec nejste závislí na připojení k internetu jako je tomu právě v případě Chrome OS. Navíc systém má pouhých 64MB jako .iso a na rozdíl od podobných systémů jako je Splashtop od ASUSu to není systém, který se instaluje na disk C: z .exe instalátoru. OS xPUD je i autory nazýván „kioskovým“ operačním systémem a hodí se i jako univerzální systém do internetové kavárny.

Možnost nativního spuštění

Distribuci lze spustit i nativně nastavením spouštění v GRUBu. Stačí stáhnout image a doplnit příslušnou sekci do menu.lst (vyzkoušeno společně s openSUSE):

    title   xPUD 0.9.2
    root    (hd0,0)
    kernel  /xpud-0.9.2-image noisapnp quiet lang=en screen=1024x786

Pokud máte například v systému 2 oddíly hda1/sda1 (swap), hda2 (/), vytvořte si pomocí Gparted místo na konci disku a přidejte hda3, naformátujte ext3 a na partition zkopírujte xpud-0.9.2-image (45 MB). Druhý řádek by pak vypadal takto: „root (hd0,2)“. Nevýhodou je však stále běh systému jako „live“. Můžete potom sice ukládat přímo na tuto partition i konfiguraci systému, ale konfigurace je jeden zabalený soubor, takže úpravy nejsou prakticky možné.

Nastavení systému

Systém disponuje přehledně rozděleným menu s nejčastěji vyžadovanými funkcemi, které byste mohli očekávat od systému.

xPUD

Systémové informace

Na příkladu s nastavením sítě a možnostmi zobrazení stavu sítě vidíte, jak je systém jednoduchý a přímočarý.

xPUD
xPUD

Pokud bych porovnal vše, co je dostupné v menu s běžně známými distribucemi, řekl bych, že je kompletní a přehledné, a přitom nabízí široké možnosti nastavení a všechno je pěkně po ruce. Používám jako desktop openSUSE a řekl bych, že spoustu nastavení, které nejčastěji používám, jsou hluboko skryta v různých částech systému a relativně těžko se hledají. Stejně jsou na tom i ostatní distribuce Linuxu – jednoduše jsou příliš složité s mnoha možnostmi a přitom člověk běžně spoustu věcí nepotřebuje.

Přidání vlastních aplikací

Pokud vám nestačí základní možnosti systému, můžete si doinstalovat nejpoužívanější aplikace přes internet. K již zmíněnému kompletnímu kernelu, máte dále možnost doplnit následující: kompletní sadu kodeků včetně knihovny pro přehrávání DVD, klienta Skype, OpenOffice, bittorrent klienta, prohlížeč obrázků, prohlížeč PDF…

xPUD

Bohužel se mi nepodařilo zjistit, jak je to s kompatibilitou s distribucí Ubuntu. Autoři tvrdí, že by xPUD mělo být kompatibilní s Ubuntu a mělo by jít nainstalovat libovolnou aplikaci z repositářů Ubuntu. Mně se to nepodařilo. Pravděpodobně s některou z příštích verzí tomu bude jinak.

Běžící systém s aplikacemi 

Spuštěné aplikace nejsou dole v liště, jak jsme zvyklí z běžného desktopu (např. KDE). Informaci o spuštěné aplikaci podává malé „i“ v modrém kruhu u ikony aplikace v seznamu aplikací, které jsou dostupné.

xPUD

Pokud máte nějakou spuštěnou aplikaci, můžete ji minimalizovat v pravém horním rohu plochy, kde je odchlípnutý roh. Zpět se vrátíte kliknutím na ikonu v seznamu aplikací, stejně jako byste ji spouštěli poprvé. Systém nerozpoznává kliknutí na ikony jenom jako spuštění aplikace, ale též jako přesun spuštěné aplikace do popředí. Samozřejmostí je i možnost se přepnout do režimu celé obrazovky.

Cloud 24 - tip 1

xPUD

Lokalizace

Systém jako takový nabízí lokalizaci do více jazyků. V našem prostředí je asi nejvhodnější použít anglickou verzi. V základu je již dostupná částečná podpora češtiny – české stránky ve Firefoxu se zobrazují s českými fonty. Bohužel česká klávesnice v základu dostupná není. Pravděpodobně je možné klávesnici doinstalovat a v systému nastavit české locales, ale to už by nebyla triviální akce pro běžného uživatele. Pokud systém běží jako live CD, není na první pohled jasné, do jakých míst systému zasáhnout, aby člověk nastavil to, co chce – není například možné kouknout do /etc a něco nastavit, jako to známe z běžných distribucí.

Zhodnocení

Běžné mainstreamové distribuce se snaží být uživatelsky přívětivé, ale při porovnání s xPUD jsou na můj vkus všechny „příšerně“ složité. Tento koncept může směle soupeřit v rychlosti se známým konceptem Splashtop od ASUSu. Nabízí však mnohem víc než jenom rychlý webový OS. Ani Google Chrome OS nenabízí tolik co xPUD. Až vývojáři dořeší slibovaný instalátor a kompatibilita s Ubuntu nebude jen proklamovaným heslem, můžeme se těšit na systém, který nechává daleko za sebou Splashtop i Chrome OS, které jsou až příliš jednoúčelové. Systém xPUD je stále ve vývojové verzi, ale již nyní je to vysoce slibná univerzální rychlá distribuce i pro nezkušené uživatele.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pavel Chalupa je redaktorem zpráviček a příležitostným pisatelem článků na Root.cz.