Hlavní navigace

Double Commander umí využít rozšíření z Total Commanderu

9. 2. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Správce souborů Double Commander je velice aktivně vyvíjen a může oslovit nejen uživatele linuxových distribucí, ale nasadit jej můžete i ve Windows. Nabízí práci s panely, příjemnou práci s archivy a mnoho dalšího. Velmi atraktivní je také podpora rozšíření, která používá známý Total Commander.

Jednou z největších výhod Total Commanderu je dle mého soudu podpora zásuvných modulů (wcx, wdx, wlx), které umožňují souborový manažer upravit na míru potřebám jednotlivého uživatele. Někdo potřebuje snadno pracovat se vzdálenými připojeními, jiný vypalovat CD a další by rád procházel soubory určené pro čtečky elektronických knih.

Ostatní funkce jsou více méně podobné u řady konkurenčních projektů. V dnešním díle seriálu o souborových správcích bude řeč především o Double Commanderu, který je šířený pod licencí GNU GPL v2, je k dispozici v češtině a právě ona zmíněná rozšíření podporuje.

Instalace je zcela bezproblémová jak ve Windows, tak také pod Ubuntu, takže se nedá předpokládat, že by tomu někde mělo být jinak. Jde o klasického dvouokenního souborové správce, kterému nechybí nic podstatné a nabízí řadu zajímavých drobností, které jistě nejednoho uživatele potěší.

Funkce

Double Commander nabízí zcela standardní nabídku funkcí. Co se týče manipulace se soubory, je možné je kopírovat, mazat, přesouvat, měnit jim atributy atp. Je možné vytvářet a ověřovat kontrolní součty, spojovat a rozdělovat soubory nebo porovnávat adresáře. Nechybí ani možnost hromadného přejmenování, zjištění volného místa na disku nebo psaní komentářů ke složkám a souborům, což může řadě lidí velice zpříjemnit práci s počítačem.

Jistým zklamáním je jen omezená možnost pracovat se vzdálenými připojeními, když podporován je jen protokol FTP. Další protokoly je ale možné (v případě potřeby) přidat přes zásuvné moduly. Ty je ostatně možné považovat za vůbec nejzajímavější vlastnost programu. Zkoušel jsem jich několik a ani v Linuxu jsem nenarazil na nějaký problém. Asi nebude fungovat vše, ale i to co funguje, nabízí docela dobré rozšíření možností. Podporovány jsou všechny tři druhy zásuvných modulů, které používá Total Commander, tedy wcx, wdx a wlx. Pro práci s nimi je v nastavení integrovaný velice jednoduchý a zdařilý organizér, takže je možné je různě zapínat a vypínat (případně přidávat a odebírat) dle potřeby.

Bez zajímavosti nejsou ani nástroje určené na výběr a filtry. Fungují naprosto bez potíží a menu je nastavené tak, aby je mohl používat opravdu každý. Zajímavá je možnost si masky ukládat a pak je opakovaně používat, což může být, zvláště u složitějších zadání, velice praktické. Nechybí ani nástroj na spuštění emulátoru terminálu, možnost kopírovat do schránky jména souborů (třeba i včetně cest) a řada dalších užitečných drobností. Soubory je možné třídit podle všech obvyklých parametrů (datum, jméno, přípona, atp.).

Bez výhrad je možné ponechat také práci se záložkami, které je zcela přirozené a pohodlné. Mimo to je možné pracovat také s taby (kartami), což opět urychluje práci. K záložkám je připravena sada klávesových zkratek, takže jejich využívání může být velice intenzivní.

Vychytávky

Mezi užitečné drobnosti patří práce s klávesovými zkratkami F4 a F3. Pomocí F4 lze obligátně editovat soubor, avšak Double Commander používá zvýraznění syntaxe, což je vlastnost skutečně velice praktická. F3 pak zobrazí buď textový soubor, nebo jeho binární či hexadecimální podobu. Zatímco poslední zvolená podoba funguje dobře, co znamená ono binární, mi zůstalo utajeno.

Velice příjemná je skutečnost, že si Double Commander poradí s procházením archivů, jako by to byly složky, což stále není úplně obvyklá funkce. Integrovány jsou přímo i příkazy pro sbalení a rozbalení, což je možné opět hodnotit s povděkem. Všechny souborové operace mohou probíhat na pozadí, takže je možné aplikaci ovládat i během kopírování a dalších zdlouhavějších ú­konů.

Pár slov si jistě zaslouží také možnosti nastavení programu, které je více než podrobné. Jednoduše je možné přiřadit k jednotlivým formátům vhodné programy, ve kterých budou otvírány. Na výběr je z řady jazykových variant, mezi kterými nechybí čeština, angličtina, polština či čínština. Slováci mají bohužel smůlu. Je možné si nakonfigurovat, jakým způsobem se bude přesně celý Double Commander chovat – od výběru souborů, přes rozložení tlačítek až po práci s logy, nápovědou nebo již zmíněná rozšíření.

Ač jsou možnosti nastavení skutečně bohaté, lze se v nich velice dobře vyznat a jejich vhodné nastavení zvládne i naprostý laik. Nechybí ani možnost úpravy klávesových zkratek, což může být pro řadu uživatelů důležité.

UX DAy - tip 2

Závěrem

Celkově je možné říci, že je Double Commander velice zdařilým a funkčním projektem. Osobně vysoce hodnotím práci s taby a záložkami, práci s archivy nebo podporu rozšíření. Příjemná je také skutečnost, že je dostupný pro více platforem a pro Windows je dostupný dokonce také v portable verzi. Aplikace je rychlá, stabilní a pohodlná a během testování ani jednou nespadla.

Jako pozitivum je možné říci, že na jednu stranu nabízí všechny funkce, které vyžaduje pokročilý uživatel, a to včetně detailního nastavení čehokoli, ale současně je vytvářen tak, aby jej mohl užívat i laik, který nikdy s žádným souborovým manažerem nepracoval.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.