Hlavní navigace

Firefox čeká zásadní redesign napříč platformami

14. 8. 2013
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Mozilla chystá zásadní změny v uživatelském rozhraní webového prohlížeče Firefox pro PC. Tentokrát se dotknou uživatelů všech podporovaných platforem. Změn dozná jak podoba, tak koncepce uživatelského rozhraní. Novinky by mohl přinést již Firefox 26. Mají se uživatelé změn obávat, nebo se na ně těšit?

Mozilla se chystá na redesign desktopové verze webového prohlížeče Firefox. Dosud se tvůrci uživatelského rozhraní jednoho z nejpopulárnějších webových prohlížečů poslední dekády snažili ctít zásady a zvyklosti jednotlivých podporovaných platforem a jejich dílčích verzí. Firefox tak snadno zdomácněl v řadě systémů, protože v nich opticky nepůsobil tolik invazivně jako někteří konkurenti, kteří upřednostňují unifikaci svého vzhledu a ovládání.

Nejznámějším příkladem je Google Chrome, který desktopový design uživatelského rozhraní přináší dokonce navzdory dotykové ergonomii i na mobilní platformy Android a iOS. Z nedávné minulosti lze vzpomenout Safari, který si udělalo několikaletý výlet z domovské platformy OS X (dříve Mac OS X) také na konkurenční platformu Windows, kde ovšem jeho uživatelské rozhraní typické pro Mac působilo jako příslovečná pěst na oko.

Mozilla zatím tak daleko nejde, ale v rámci naplňování projektu Australis se rozhodla pro konvergenci vzhledu a ovládání prohlížeče napříč podporovanými desktopovými platformami. Změny sice ještě nejsou patrné v nočních buildech, ale lze si je vyzkoušet díky experimentální verzi. Samozřejmě, že mnohé může ve výsledku vypadat jinak, ale jistě není nezajímavé podívat se, jakým směrem se ubírají myšlenkové pochody tvůrců Firefoxu.

Změna, změna, změna, samá změna

Obecně uživatelé nemají rádi zásahy do uživatelského rozhraní. Tím spíše, když k nejrůznějším zásahům do uživatelského rozhraní dochází několikrát do roka a mnohé z nich jsou diskutabilní. Třeba jako odstranění voleb pro zakázání podpory jazyka JavaScript, zablokování načítání obrázků či skrývání lišty s panely. To vše, spolu s přepracovaným logem, přinesl zatím nejnovější Firefox 23.

V nejbližších měsících se na uživatele chystají mnohem zásadnější změny, které jistě budou hojně diskutované a potažmo alespoň částí uživatelské základny kritizované. O to více, že v mnohém lze spatřovat inspiraci v prohlížeči Google Chrome. Poslední velký redesign Firefox prodělal v roce 2011, což není zase tak dlouho. Zvlášť, když se změny nejeví vůbec jako nutné. Na první pohled se naopak zdá, že jde o změnu pro změnu.

Teoreticky by nový vzhled měl přinést Firefox 26, ale osobně tipuji, že se objeví v některé z dalších verzí, protože se nemění jen design, ale i to, jak je design tvořen a jak jej lze upravovat. Mění se tedy celková koncepce, takže navzdory prvnímu zdání nejde o pouhou změnu pro změnu, ale spíše o evoluční krok uživatelského rozhraní jako celku.

To samozřejmě znamená a bude znamenat mnohé problémy jak pro samotný Firefox, tak pro různá rozšíření i klasické motivy vzhledu. Proto osobně tipuji, že Firefox 26 změny nepřinese, ale budou odloženy do některé z dalších verzí, ale i tak za některá rozšíření budou muset uživatelé hledat náhradu. O jakých změnách je konkrétně řeč?

Nové nevýrazné menu bez klávesových zkratek

Změn dozná nástrojový panel, resp. lišta navigace. Nově by se na jejím pravém konci mělo objevit tlačítko se symbolem tří čárek, které stejně jako v prohlížeči Google Chrome poslouží k otevření hlavního menu. Ve Windows má nahradit již zažité oranžové tlačítko v levém horním rohu okna prohlížeče.

Pod Windows Vista a novějšími již delší dobu Firefox pro otevření menu používá právě zmiňované oranžové tlačítko, protože tradiční vertikální menu je ve výchozím nastavení skryto. Linux zůstal této změny ušetřen, ovšem i ve vývojové verzi pro Linux se objevuje nové tlačítko pro otevření rovněž nového menu prohlížeče. 

Nové tlačítko pro otevření rovněž nového menu (Ubuntu 12.04)

Zatím je pod Linuxem ve výchozím nastavení zároveň zobrazováno i tradiční horizontální menu, ale u toho nemusí zůstat. Ostatně volitelně skrýt jej lze již dnes. S novým tlačítkem a suplujícím menu by konečně tato volba měla smysl. Zároveň by ale teoreticky mělo být možné i pod Windows naopak nabídku opětovně zobrazit a tlačítko nového menu z lišty odstranit.

Nové menu se skládá z větších obdélníkových tlačítek s ikonou a textovým popiskem. Tlačítka pro ovládání systémové schránky a zoomování webového obsahu jsou menší. Celé menu ovšem působí poněkud melancholicky. Tmavě šedý text a ikony stejné barvy na světle šedivém pozadí subjektivně nepůsobí zrovna nejlépe.

Nové hlavní menu prohlížeče (Windows 8.1)

Nejde jen o subjektivní hledisko (vkus), ale i přístupnost, protože nové menu ve vývojové verzi není zrovna vzorem kontrastnosti. Navíc ani při přejetí jednotlivých tlačítek myši nenastává žádné významnější zvýraznění. Ještě větší problém ale osobně vidím v tom, že nové menu neobsahuje klávesové zkratky. Ty jsou sice nadále podporovány, ale uživatel se je přes nové menu nedozví.

Nabídky v tradičním horizontálním menu napříč platformami či současné menu přivolané oranžovým tlačítkem pod Windows vedle vybraných položek mají uvedenu i náležitou klávesovou zkratku. Že už by snad i Mozilla zapomínala na klávesnici? Alespoň, že zatím i ve vývojové verzi lze tradiční horizontální menu stále zobrazit (Windows), resp. je ve výchozím nastavení zobrazeno (Linux).

Nové tlačítko a menu pro záložky

Další změna viditelná ve vývojové verzi se týká záložek. Není to tak dlouho, co se pro úsporu místa objevil symbol hvězdičky pro vytvoření záložky přímo v řádku s adresou. Mozilla se několik posledních let snažila o minimalizaci prvků na liště navigace. Zdá se ale, že teď jde přesně opačným směrem. Například právě známá hvězdička se ve vývojové verzi objevuje ve speciálním kombinovaném tlačítku.

Nové dvojité tlačítko záložek pro vytvoření záložky a otevření menu záložek (Ubuntu 12.04).

Jeho levou část tvoří právě hvězdička pro rychlé přidání aktuální stránky mezi záložky. Pravá část pak otevírá menu, které na prvních lehce prominentních místech nabízí otevření postranního panelu se záložkami či otevření přehledu všech záložek v samostatném okně v Knihovně stránek. Zdá se, že tradiční lišta se záložkami je tlačena do pozadí zájmu.

Nové menu záložek (Windows 8.1).

Menu záložek ale obsahuje dílčí menu, přes které lze opětovně zobrazit lištu se záložkami (ve výchozím nastavení je skryta) či rovnou otevřít některou ze záložek, které lišta obsahuje. Menu též vedle jiného nabízí odběr obsahu přes RSS kanál. Tato funkce v prohlížeči zmizela ze zřetele, protože ji prý téměř nikdo nepoužíval.

Není divu, když možnost odběru obsahu přes RSS kanál indikoval symbol v adresním řádku, o kterém pravděpodobně řada lidí vůbec netušila, k čemu slouží. Nyní se RSS kanálům dostává větší pozornosti díky novému menu záložek. Možná se ptáte, proč je odběr obsahu přes RSS kanály právě v menu záložek. Není to tak nelogické, jak se může zdát.

Firefox nikdy neměl a nadále nemá klasickou RSS čtečku jako třeba původní Opera, ale umožňuje odběr obsahu pomocí tzv. živých záložek. Pro odběr z většího počtu RSS kanálů a potažmo webů to určitě není ideální, ale pro odběr obsahu z jednociferného počtu zdrojů je to určitě lepší než nic. Naopak robustní RSS čtečka je v těchto případech spíše na překážku.

Přepracovaná lišta s panely s animacemi

Soudě dle experimentální vývojové verze změn dozná i lišta s panely. Jejich „ouška“ by měla být zaoblenější a hlavně by „ouškou“ aktuálně zobrazeného panelu mělo být výrazně odlišeno od ostatních napříč platformami, což dosud ne všude platilo. V experimentální vývojové verze se objevují také animace při uspořádávání panelů pomocí tažení myší, s nimiž již Mozilla koketuje řadu let, ale vždy se dosud našla nějaká překážka.

Upravená lišta s panely (Ubuntu 12.04)

Nyní animace ovšem vypadají velmi plynule a zdá se, že negenerují žádnou výrazný zátěž systémových prostředků. Praktické je, že se při přesunu panelu na jiné místo za myší táhne také náhled stránky, která je v něm otevřena. Přetahování a uspořádávání panelů tak nyní působí mnohem lepším dojmem bez negativního vlivu na výkon.

Lišta hledání nahoru, lišta rozšíření pryč

Lišta pro prohledávání obsahu právě zobrazené stránky se nově stěhuje nahoru. Dosud se zobrazovala u dolního okraje okna prohlížeče, ale nově se bude zobrazovat pod lištami v horní části okna prohlížeče, kam chce Mozilla soustředit vše podstatné. Tuto úpravu lze brát jako již takřka hotovou věc, protože se objevuje už i v tradičních nočních buildech.

Lišta pro vyhledávání na stránce přesunutá nahoru (Ubuntu 12.04)

U dolního okraje prohlížeče by v dohledné době uživatelé neměli hledat žádný z jeho ovládacích či informačních prvků. Stavový řádek odsud zmizel již před lety s příchodem Firefoxu 4. Částečně jej zastoupila volitelná lišta rozšíření, která měla speciálně pro rozšíření stavový řádek nahradit. Jenže nyní se zjevně nepočítá ani s lištou pro rozšíření.

Alespoň ve speciální vývojové verzi, kde se testuje nové uživatelské rozhraní, se s ní již nesetkáte. Tvůrcům rozšíření nově zřejmě nezbude, než v případě potřeby využít hlavní lištu nebo nové menu. Složení tlačítek na hlavní liště (liště navigace) a v novém menu půjde jednoduše změnit díky nové speciální obrazovce.

Úprava vzhledu a ovládání (Windows 8.1)

Snadná uživatelská úprava menu je jedním z plusů popisovaných změn, protože dosud šlo především o doménu rozšíření, přičemž mnohá z nich způsobovala v praxi problémy. Na druhou stranu se nyní navigační lišta jeví poněkud přetěžovaná. Zvlášť, pokud má zbýt jako poslední místo pro vždy viditelné ovládací či indikační prvky rozšíření.

Je otázkou, jestli by už nebylo na čase spojit dosud samotný adresní řádek a speciální pole vyhledávačů. Samozřejmě, že toto speciální pole lze jednoduše skrýt, ale adresní řádek bez pomocí rozšíření nepřebírá všechny jeho funkce. Přitom ve Firefoxu pro Android již Mozilla ukázala, že oba prvky umí účelně spojit při zachování všech podstatných funkcí.

Mozilla před časem uvedla, že změna vyhledávače, jehož služby jsou dostupné přes adresní řádek, je ve webové nápovědě prohlížeče vůbec nejčastěji vyhledávaným tématem. Není to jasný důkaz, že pro mnohé uživatele je samostatné pole již zbytečné, protože zjevně raději využívají k hledání právě adresní řádek? Firefox je poslední mainstreamový prohlížeč, který samostatné pole vyhledávače udržuje při životě. Je to téma k přemýšlení jak pro uživatele, tak pro tvůrce Firefoxu.

root_podpora

Žhavým tématem jistě budou i jednotlivé popsané změny. Uvidíme, kdy a v jaké podobě se začnou zaběhnutým systémem jednotlivých vývojových stádií „prokousávat“ k ostré verzi. Jisté je, že všem uživatelům se určitě Mozilla nezavděčí. Minimálně proto, že změny přinesou problémy s kompatibilitou rozšíření. Uvidíme, jak Firefox a Mozilla obecně vždy citlivý redesign ustojí.

Poznámka: v článku jsou úmyslně promíchány screenshoty z Ubuntu a Windows, aby bylo lépe patrné, že změny prostupují Firefoxem napříč desktopovými platformami.

Jak hodnotíte popisované změny vzhledu a ovládání Firefoxu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.