Hlavní navigace

HomeLESS: postavte si domácí střelecký simulátor

17. 11. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Projekt HomeLESS (Home LASER Shooting Simulator) je open-source alternativou k proprietárním střeleckým simulátorům. Kdokoli si může postavit svůj vlastní HomeLESS a trénovat střelbu v pohodlí domova. Stačí mu k tomu web kamera a laserové ukazovátko. Kdo projekt vytvořil? Jak přesně jej můžete použít?

Ladislav Hagara a Miroslav Lábr z Univerzity obrany na letošním LinuxAltu představili svůj střelecký simulátor HomeLESS. Oproti komerčním simulátorům má dvě zásadní výhody: je open-source a velmi levný. Cílem projektu je vytvoření simulátoru, který bude co nejjednodušší a nejlevnější. Kdokoli si může pomocí projektu HomeLESS postavit svoji vlastní domácí střelnici a trénovat střelbu v pohodlí domova.

HomeLESS je napsán v jazyce Processing, který nepatří mezi nejznámější a je určen hlavně umělcům. Podle autorů je však velmi snadný na použití a díky zaměření na obrazovou stránku věci pro střelecký simulátor jako dělaný. Processing podporuje Linux, Windows i OS X, nicméně na OS X samotný simulátor není testován.

Pokud si simulátor chcete postavit, budete potřeboval hlavně program Hit Analyzer (hlavní součást projektu HomeLESS), repliku zbraně obohacenou o laser, papírový terč a webovou kameru. Stačí přitom úplně obyčejná kamera s rozlišením 640×480 při 30 snímcích za sekundu.

UX DAy - tip 2

Softwarová část je zdarma, zbytek je nutné koupit (webkamera, počítač) nebo vyrobit. Pokud se pomine cena počítače, lze hardwarovou část pořídit kolem 1500 Kč. Také to bude chtít trochu zručnosti, abyste do zbraně, například airsoftové, dostali laser se základní elektronikou. Potřebné informace naleznete na stránkách projektu.

Princip fungování simulátoru je zřejmý: Video z webové kamery je zpracováno pomocí programu Hit Analyzer. Souřadnice zásahu jsou určeny nejjasnějším bodem (laserová tečka). Bodové ohodnocení je závislé na typu terče a průměru střely. To ale není vše, nastavením programu lze simulovat různé podmínky střelby. Například střelbu na 25 metrů lze trénovat na 5 metrech. Jeden z uživatelů pomocí simulátoru Hit Analyzer trénuje střelbu na 300 metrů v obývacím pokoji.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.