Hlavní navigace

ICQ mění licenci: chce kontrolovat alternativní klienty

18. 4. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Provozovatel sítě ICQ, skupina Mail.Ru, oznámila změnu licence ke známé komunikační síti. Uživatelé zajásali, protože to vypadá, že jsou povoleni alternativní klienti. Opak je však pravdou, firma chce získat absolutní kontrolu, diktovat pravidla pro aplikace a odstřihávat ty, které jim nevyhoví.

Skupina Mail.ru, která už rok vlastní síť ICQ, zveřejnila novou podobu licenčního ujednání. Uživatelé se na okamžik zaradovali, že přichází kýžená velká změna a drakonická licence ICQ skončí v propadlišti dějin. Ačkoliv se oznámení snaží působit dojmem, všechno je trochu jinak.
Podrobnosti o kontroverzní licenci ICQ čtete v článku Úskalí licence ICQ: mnoho neznámých omezení.

Prázdné sliby na začátek

V oznámení (kompletní tisková zpráva) se píše: Skupina Mail.Ru dnes zveřejnila novou Licenční smlouvu s ICQ. Hlavním cílem je vytvořit bezpečné a uživatelsky příjemné komunikační prostředí pro uživatele, legalizovat alternativní ICQ klienty a zavést efektivní vztahy s vývojáři open-source programů.

Ředitel firmy, Dmitrij Grišin, vše přátelsky vysvětluje: Legalizace a regulace všech existujících neoficiálních ICQ klientů je jednou z největších výzev pro Mail.Ru Group. Tato nová licenční dohoda ukazuje naši ochotu a záměr najít přijatelnější způsoby spolupráce s ostatními účastníky trhu a zajistit bezpečné komunikační kanály pro naše uživatele. Koneckonců, vytvoření bezpečného a komfortního prostředí pro komunikaci uživatelů je naším společným cílem. Tradiční řeči PR agentur, které se snaží umotat pověstnou zlatou kuličku, ale doopravdy nic konkrétního neříkají.

Z oznámení vůbec neplyne, co přesně se mění, jak se to mění a komu to prospěje. Nepoučenému uživateli by se tak mohlo zdát, že se skutečně změnila koncová licence (EULA) a neoficiální klienty jsou konečně v síti ICQ legální. Některé české servery se skutečně nechaly touto zprávou zmást a předaly ji bez ověřování uživatelům (Lupa.cz a Živě.cz). Zprávu převzaly v původním znění a ta vyznívá ve smyslu, že ICQ mění licenční smlouvu a otevírá náruč alternativním klientům.

Fakta

Pravda je ovšem úplně jiná. Původní licence se vůbec nemění a nadále zůstává v platnosti kritizovaná verze, podle které nic nesmíte a vlastník sítě může vše. Může změnit podmínky používání, kdykoliv vás odpojit, zakazuje vám používat alternativní klienty, používat ICQ pro komerční účely (třeba komunikaci se zákazníky) a podobně.

Licence vám rovněž stále nedovoluje vytvářet ani používat jiný software než ten, který vám poskytla společnost ICQ. V tomto ohledu je tedy stále na vlastníkovi, který software uzná za vhodný a oficiální a dovolí tak uživatelům jeho používání.

Firma ve skutečnosti mění licenci pro vývojáře, kteří chtějí připravovat alternativní software pro síť ICQ. Ovšem i když by to tak mohlo vypadat, nová licence neříká společnost nyní všechny alternativní klienty považuje za oficiální a schválené, ale naopak umožňuje alternativní klienty kontrolovat a diktovat vůči nim vlastní nároky a podmínky.

Nová vývojářská licence

Novou licencí se musí podle úvodních ustanovení řídit všichni, kteří použijí ICQ Developer Network nebo přistoupí ke službě ICQ pomocí „produktu vývojáře“, tedy alternativního softwarového klienta. V takovém případě vám firma uděluje bezplatnou, limitovanou, neexkluzivní, nepřenositelnou a nesublicencova­telnou licenci, pokud budete síť používat podle stanovených podmínek používání.

Licence zakazuje vývoj komerčního klienta a umožňuje přístup jen pro nekomerční účely. Vývojáři komerčních klientů jsou povinni si vyžádat speciální podmínky, jejichž detaily ale nebyly zveřejněny.

Každý alternativní klient musí být opatřen jednoznačnou identifikací, která je v licenci označována jako Open Network Key. Vývojář je povinen svůj software tímto klíčem vybavit a při jeho získání se musí zaregistrovat a zadat přesné osobní údaje. Tento klíč pak nesmí být předán nikomu dalšímu a firma si vyhrazuje právo přestat klíče vývojářům přidělovat.

Je také možné, že časem budou těmito klíči vybaveny všechny oficiální (čti: schválené) klienty a bez něj nebude možné se do sítě připojit. Firma si také vyhrazuje právo platnost klíčů bez udání důvodů kdykoliv ukončit, jak si ukážeme níže.

Každý alternativní klient také musí svému uživateli zobrazit koncové licenční ujednání. Vývojář je povinen zajistit, že uživatel bude aplikaci používat jen za podmínky, že s tímto ujednáním souhlasil. Licence musí obsahovat nejméně sedm částí:

  1. oznámení o nezávislosti na provozovateli ICQ, který se zříká odpovědnosti
  2. služby ICQ jsou provozovány bez záruky
  3. zákaz modifikací ICQ komponent výsledné aplikace
  4. zákaz dekompilace a reverzního inženýrství aplikace
  5. oznámení o tom, že všechny nástroje a ICQ komponenty patří provozovateli ICQ
  6. zřeknutí zodpovědnosti za následné škody
  7. propojení s licencí ICQ, týkající se práci s přenášenými daty

Povšimněte si především bodů tři a čtyři, které vlastně znemožňují vývoj svobodných klientů. Aplikace musí uživateli podstrčit licenci, ve které souhlasí s tím, že nebude vytvářet žádné modifikace software. Tím je efektivně zablokováno základní pravidlo svobodného software.

Licence dále obsahuje pasáž týkající se osobních údajů, která správně nutí vývojáře zahrnout do jejich licenčního ujednání informace o tom, jaké osobní údaje aplikace sbírá, jak s nimi nakládá a za jakých předpokladů je může vydat.

Produkty ICQ nesmí podle dalších licenčních ujednání použít nikdo, kdo:

  • jakkoliv porušil licenční ustanovení
  • překročil uživatelské limity
  • snaží se dekompilovat či jinak získat zdrojové kódy z binárních modulů
  • snaží se jakkoliv přenést na někoho jiného práva k užívání nástrojů
  • snaží se odstraňovat ochranné známky, loga, symboly a další podobné
  • snaží se pomocí aplikace hanět či znehodnocovat reputaci ICQ
  • snaží se sbírat nebo modifikovat data bez vědomí uživatele
  • rozesílá spamy
  • způsobuje síti ICQ technické škody
  • šíří aplikace obsahující škodlivý kód (viry, trojany, malware,…)
  • nabádá někoho dalšího k porušování pravidel či zákonů
  • mate uživatele
  • doluje data ze sítě ICQ

Už jsme jednou narazili na svobodný software a licence ICQ jej jednou dokonce i explicitně uvádí: Nesmíte použít žádný otevřený software (open source) takovým způsobem, že by to pro ICQ znamenalo licenční závazky. Křížově je zde tedy zablokováno vytváření otevřených klientů či jiných otevřených součástí. Jejich původní licence totiž vynucuje možnost modifikací, což ale licence ICQ zakazuje. Dostáváme se zde do sporu a licence ICQ výslovně zakazuje do takového sporu vstupovat.

Licence dále nárokuje firmě ICQ právo kdykoliv ukončit platnost vašeho vstupního klíče a ukončit tak přístup z vašeho klienta do sítě ICQ. Může to navíc udělat kdykoliv a z jakéhokoliv důvodu. Navíc provozovatel může kdykoliv jakákoliv pravidla změnit a je na vás, abyste si to hlídali. Firma vás nemusí nijak o této změně informovat.

Alternativní klienti pod kontrolou

Licence tedy alibisticky říká, že sice můžete vyvíjet alternativní klienty, zároveň dodává:

  • musíte nám to oznámit
  • musíte se nám představit
  • my se pak rozhodneme, jestli vám to dovolíme
  • pokud se nám to nebude líbit, nepovolíme uživatelům použití vašeho software
  • pokud už ho povolíme, můžeme ho kdykoliv ukončit
  • nesmíte dovolit nahlížet do své aplikace ani její modifikaci

Přestože se firma snaží vypadat dobře a tvrdí, že dělá vstřícný krok ke své otevřenosti, dělá přesný opak. Snaží se zajistit si absolutní kontrolu nad alternativními klienty, aby si tak mohla diktovat vlastní pravidla i v nich.

root_podpora

Je pravděpodobné, že nový vlastník ICQ chce udělat přítrž nekontrolovanému přístupu k ICQ, vybrat ty „správné“ klienty, ideálně do nich implementovat podporu reklamy a ty jediné pak schválit k používání. Ostatní jednoduše nedostanou přihlašovací klíče a pravděpodobně budou časem jednou pro vždy od sítě odstřiženy.

Jak už řekl Dmitrij Grišin, ředitel provozovatele ICQ, jde o legalizaci a regulaci všech existujících neoficiálních ICQ klientů…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.