Hlavní navigace

Jabbin: zavolejte si s GTalk

20. 9. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jabber je poměrně populárním komunikačním nástrojem. Mnoho uživatelů však volá po standardní podpoře hlasu. Google vyřešil podporu VoIP na Jabberu po svém, ale jeho řešení se stalo nejrozšířenějším. Jeho klient je však jen pro MS Windows. S klientem Jabbin si zavoláte i přes GTalk. Hlas na Jabberu je tu!

Jiné možnosti

Aktuálním problémem hlasu po Jabberu je neexistence standardu. XMPP Standards Foundation se stále ještě zabývá detaily a vše se nepříjemně protahuje. Je jasné, že to brzdí další rozvoj Jabberu, protože uživatelé zcela logicky tíhnou po hlase, a tak raději sáhnou po jiných sítích.

Tvůrci aplikací nechtějí investovat svůj čas a energii (potažmo finance) do implementace něčeho, co ještě není standardem a ještě se mnohokrát změní. Všichni tedy takticky vyčkávají a uživatel je bit.

Někteří dodavatelé však nechtějí čekat a přišli už s vlastním řešením. Nejznámějším výtvorem je GTalk, který vytvořil a spravuje Google. Vlastní klient je postaven na Jabberu, ale doplnil vlastní verzi standardu Jingle. Bohužel originální GTalk klient pro Linux neexistuje.

Později se naštěstí Google rozhodl svou implementaci vydat jako open source a vznikla tak knihovna libjingle. Tu převzaly další projekty a integrovaly ji do svých aplikací. Jedním z nich je například Jabbin.

Klient Jabbin, který si představíme v dnešním článku, není jediným řešením VoIP přes Jabber. Nedávno jsme psali například o programu Coccinella, se kterým si také zavoláte. Bohužel Coccinella používá jen protokol IAX, a tak si s uživateli GTalku nepopovídáte.

JabberJabber.Root.cz

Síť Jabber je ve světě velmi oblíbeným způsobem komunikace mezi uživateli internetu. Nabízí otevřenost, standardní protokol, bezpečnou komunikací, možnost volby oblíbeného klienta a podobně. Root.cz nabízí vlastní Jabber server, který vám nabízí mnoho nadstandardních služeb. Přejděte na Jabber!

Jabbin rosterJabbin se představuje

Jabbin vychází ze známého klienta Psi a je proto vydán pod shodnou licencí GNU GPL. První ostrá verze vyšla už v roce 2005. Jabbin je založen na Psi verze 0.10, která je stále aktuální. Přidává však některé vlastní funkce, mezi které patří především zmíněná podpora protokolu Jingle.

Původní verze 1.0 používala k telefonování rozšíření XMPP protokolů zvané TINS. Aktuální verze 2.0 pak vyměnila TINS za protokol Jingle. Připravovaná verze 3.0 nabídne dokonce podporu videohovorů, takže se máme na co těšit.

Jabbin tak patří ke klientům s velmi smělými plány a snahou modernizovat použití Jabberu jako takového. Pokud se vývojářům podaří jejich plány naplnit, má před sebou Jabbin světlou budoucnost.

V současné době je možno Jabbin získat pro operační systémy MS Windows a linuxové distribuce. Připravuje se také port Mac OS X, ale ten je stále ještě ve fázi vývoje.

Instalace a spol

Pokud se rozhodnete Jabbin nainstalovat, navštivte download sekci domovských stránek projektu. Tvůrci nabízejí balíčky pro openSUSE, Fedoru, Debian, Ubuntu a Gentoo. Samozřejmě můžete získat také zdrojové kódy a překládat ručně.

Mimochodem vývojáři pracují na nové verzi 2.0.1, která by se měla objevit během několika týdnů. Nabídne podporu libjingle 0.4 a zvýší celkovou stabilitu aplikace. Pokud jste dobrodružné povahy, můžete ze SVN stáhnout vývojářskou verzi.

Po instalaci vás přivítá průvodce přidáním účtu, který zřejmě znáte z Psi. Do něj můžete vložit stávající účet, který máte na svém oblíbeném Jabber serveru. Přidat můžete rovnou i GTalk účet, kromě uživatelského jména (včetně @gmail.com) a hesla však musíte ručně vložit také jméno a port serveru. Server je talk.google.com a port 5223. Pak se připojíte i ke GTalku.

Pokud účet nemáte, samozřejmě můžete přímo v klientu nechat zaregistrovat nový. Stačí si vybrat z velkého množství serverů, případně využít služeb našeho Jabber serveru.

Co Jabbin umí?

Jak už jsem se zmínil, Jabbin je technicky vzato upravené Psi. To se samozřejmě odráží nejen na jeho vzhledu, ale také na dalších detailech. Jabbin proto například používá naprosto stejné konfigurační soubory jako Psi, takže při přechodu nebudete mít žádný problém. Přesto doporučuji provést zálohu.

Jabbin je rovněž napsán pod knihovnou Qt, ale upravuje například ovládání aplikace. Tlačítka v hlavním okně jsou standardně uspořádána jinak a přibylo i klasické menu, jehož absence mnoho uživatelů Psi na počátku mate.

Jabbin se chová dle očekávání, a pokud používáte Psi, zřejmě vás příliš nezaskočí. V seznamu kontaktů vidíte všechny své známé a pokud je možné jim zavolat, je namísto jejich klasické ikony vidět zelený znak se sluchátkem.

S těmito uživateli můžete komunikovat běžným textovým chatem, případně je vám nabízeno tlačítko „Call“ pro uskutečnění hovoru. Kvalita je příjemná, nezaznamenal jsem žádné výpadky. Ani zatížení sítě nebylo nijak dramatické. Během hovoru máte v samostatném okně možnost nastavit hlasitost audio výstupu a citlivost mikrofonu.

Bohužel stabilita programu není ideální a při navazování spojení mi program několikrát havaroval. Podle vývojářů by ovšem tento problém měl být vyřešen právě ve zmíněné verzi 2.0.1.

Cloud 24 - tip 1

Závěrem

Jabbin je výborným počinem, který nabízí VoIP služby přes standardní Jabber. Umožňuje telefonovat s GTalk uživateli i na systémech, pro které klasický GTalk klient neexistuje. Navíc vychází z ověřeného konceptu Psi a přidává zdrojové kódy, které jsou příslibem šíření i na další platformy.

Pokud se podaří vyřešit nepříjemné problémy se stabilitou, bude Jabbim ideálním nástrojem pro telefonování přes internet. Už jen proto, že už má de facto mnoho uživatelů právě u GTalku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.