Hlavní navigace

JCommander: šikovný souborový manažer v jazyce Java

29. 3. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

O jednom souborovém manažeru napsaném v jazyce Java jsme už našem seriálu psali, byl to muCommander. Jeho kolega JCommander nabízí řadu zajímavých vlastností – od možnosti volby vzhledu přes multiplatformitu až po práci s taby, archivy nebo FTP. To vše bez nutnosti instalace nebo složité konfigurace.

Řada lidí nemá k aplikacím vytvořeným v Javě příliš kladný vztah. Na jednu stranu sice běží ve všech obvyklých operačních systémech, ale současně nejsou optimalizované pro žádný. Práce s nimi je často pomalejší a těžko pádnější nežli s aplikacemi nativními. Přesto má i toto řešení řadu výhod, jako je například vyšší bezpečnost. Co se týče rychlosti, není na tom JCommander nijak špatně – start je sice trochu pomalejší, stejně jako některé méně obvyklé operace (jako tvorba nového tabu), ale běžnou agendu jako je otvírání adresářů či manipulace se soubory zvládá velice dobře.

Aplikace je šířena pod Eclipse Public License 1.0., což také napovídá, v jakém vývojovém prostředí byla vytvořena. Z pohledu vývoje zamrzí hned několik věcí. Předně je to ustrnulý vývoj. Poslední verze 0.7 vyšla v roce 2006 a rok nato se objevila ještě jedna nestabilní verze. Od té doby nic. Druhou věcí je existence separátních balíčků pro různé operační systémy, což poněkud snižuje výhody Javy. Třetím slabým místem je nepochybně velikost balíčku, která je něco přes 20 MB. Na to, o jaký druh softwaru se jedná, je to relativně hodně.

Na druhé straně tato aplikace nabízí také řadu pozitivních funkcí a možností, takže by bylo jistě škoda, pokud by ji někdo zavrhl po tomto poněkud kritickém úvodu.

Funkční výbava

Jak již bylo řečeno JCommander je poměrně slušně vybaveným správcem souborů. Zajímavostí je, že nabízí dva módy práce – jeden je klasický Commander a druhý mód je a la Průzkumník. Každý si tak může vybrat, co mu je po chuti. Dosti originálně jsou řešené taby, které patří mezi přednosti tohoto manažeru. Ty se nevztahují k oknu, ale k oběma oknům, takže si můžete přepínat celé kontexty. Jednotlivé taby mají dosti zvláštní způsob načítání i manipulace s nimi je dosti netradiční – je možné je minimalizovat, provozovat jich více vedle sebe atp. Samozřejmostí je pak volba jména příslušného tabu, což usnadňuje následnou orientaci (což je podpořeno i barevnou značkou, která je u každého tabu jiná).

Pochvalu si jistě zaslouží také práce s archivy, jejichž procházení je velice rychlé (dokonce bych řekl, že jedno z nejlepších) a plynulé. Velice slušná je také podpora vzdálených míst – podporovány jsou protokoly HTTP, HTTPS, WebDAV, FTP, SFTP, CIFS (tedy Samba a sdílení MS Windows). Příjemné je také barevné rozlišení souborů podle toho, jakého jsou druhu. Aby byla práce manažera co možná nejrychlejší, nezobrazuje velikost souborů, ale obsahuje tlačítko, pomocí kterého je možné ji na přání vypočítat.

Pokud jde o základní práci s daty není toho možné JCommanderu příliš mnoho co vytknout, neboť žádná základní funkce nechybí. Funguje vyhledávání, práce s výběry, filtry atp. Přímo z manažeru je možné otvírat soubory – ať již defautní aplikací ze systému nebo uživatelem nastaveným programem. V tomto ohledu je možné jen chválit.

Podporováno je kopírování jmen do souborů, zobrazení hierarchické stromové struktury vedle panelu. Nechybí ani podpora příkazového řádku či emulátoru terminálu, možnost soubory přímo editovat nebo podpora vkládání a kopírování souborů pomocí systémové schránky.

Další

Aplikace také nabízí relativně slušné možnosti nastavení, včetně vyhledávání aktualizací, což ale působí poněkud paradoxním dojmem. Samozřejmostí je možnost nastavení klávesových zkratek, které jsou ale ve výchozím nastavení rozloženy poměrně solidně. Nastavit je možné vítací obrazovku, písma, barvy či externí aplikace, které byl měla aplikace používat. Nechybí ani zajímavosti jako možnost užít externí nápovědu. Dále je možné také ovlivnit zobrazovaná tlačítka a jejich rozložení.

JCommander je zajímavým nástrojem, který i přes řadu slabin nabízí velké množství relativně slušně zpracovaných funkcí a jistě mu slouží ke cti, že se v řadě oblastí snaží o hledání nového netradičního řešení funkcionality či nějakého problému. Jistě je ale otázkou, zda se to vždy podařilo dotáhnout do konce.

UX DAy - tip 2

Závěrem

Aplikace samozřejmě není jediným v Javě vytvořeným souborovým manažerem. Za všechny je možné jmenovat výborný muCommander, který řadím mezi jednoznačně nejlepší aplikace ve své kategorii. Další projekty jako je Batavia File Manager či Java File Manager již relativně zaostávají a pro běžné používání se příliš nehodí.

JCommander by mohl zaujmout především uživatele s většími obrazovkami (na netbooky se příliš nehodí), kteří pracují se vzdálenými úložišti, používají rádi taby a záložky. Relativně dobrá je také podpora archivů, v nichž ale chybí proprietární RAR. Na druhou stranu pokud někdo hledá robustní a mimořádně kvalitní nástroj, pak zřejmě lepší volbou bude DoubleCommander či již zmíněný muCommander.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovaný středoškolský učitel fyziky a informatiky, ale dnes vysokoškolský pedagog technologií ve vzdělávání na KISKu na FF MU. Věnuje se především kurátorství digitálního obsahu, online vzdělávání a učící se společnosti.