Hlavní navigace

Linux Mint 12: je to opravdu takové terno?

5. 12. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Minulý víkend vyšla nová verze distribuce Linux Mint 12, nesoucí označení „Lisa“. Toto vydání bylo částí komunity očekáváno se strachem z toho, zda nezopakuje chyby Ubuntu. Poprvé totiž přináší GNOME 3 a zároveň fork GNOME 2 nazvaný MATE. Pojďme se společně podívat na to, zda a jak se inovace povedla.

Linux Mint je známá a oblíbená distribuce založená na Ubuntu. Podle některých statistik je dokonce oblíbenější než poslední verze Ubuntu. Trend odlivu uživatelů klasického Ubuntu, který se objevil po vydání Unity, se projevuje nejen ve zvýšeném zájmu o distribuce *buntu, ale i o jeho deriváty. Zde má tedy Linux Mint svoji šanci. Otázkou, na kterou se dnes pokusíme odpovědět, je zda nasazení GNOME 3.2 je tou správnou volbou a zda nebylo lepší vsadit na jistotu v podobě starší verze GNOME.

Bezproblémová instalace

Instalace je poměrně jednoduchá. Uživatel má možnost si zvolit z připravených obrazů ISO ve variantách 32-bit a 64-bit ve velikosti pro CD a DVD. DVD (1 GB) obsahuje kompletní softwarové vybavení včetně plné multimediální podpory a všech připravených prostředí. Obraz pro CD (620 MB) je bez této multimediální podpory, ale vybrané kodeky a aplikace lze po instalaci snadno doinstalovat. Tady shledávám velkou výhodu oproti Ubuntu, které se stále omezuje na velikost instalačního obrazu pro CD a to i za cenu „overburningu“ (ten může dělat některým uživatelům problémy). Ubuntu z tohoto důvodu vyřadilo některé užitečné aplikace, které zde nalezneme ihned po instalaci.

Po vložení instalačního média a volbě startu z CD/DVD se dostanete do jednoduchého menu. Zde pouze postrádám možnost volby české lokalizace pro následující zavedení systému z DVD. Po jeho zavedení se dostanete přímo do živé verze systému Linux Mint. Lze si tak snadno a bez nutnosti instalace vyzkoušet co vás čeká a zda bude tato distribuce pro vás ta pravá. Předvoleno je prostředí GNOME 3.2 kompletně v angličtině. Přímo na ploše je pak připraven instalátor systému na pevný disk, kde je již i volba lokalizace do češtiny.

Proces pak lze stáhnout na pozadí a nadále pracovat se systémem (například prohlížet si internet, poslouchat hudbu nebo sledovat film). Instalace je bezproblémová a poměrně rychlá. Nainstaluje se vám jak GNOME 3.2 (s rozšířením a bez), tak i MATE. Možnost výběru máte na přihlašovací obrazovce. Jestliže jste si během instalace zvolili automatické přihlášení, tak po spuštění dostanete automaticky GNOME 3.2 s MGSE (Mint Gnome Shell Extensions) a případná změna prostředí je možná až po odhlášení.

Novinky

Co nás tedy čeká? V oznámení o vydání lze nalézt, že největšími novinkami této verze jsou GNOME 3.2, MGSE, MATE (fork Gnome 2), vylepšený vzhled prostředí a nový výchozí vyhledávač.

GNOME 3.2 a MGSE

Musím říci, že zde jsem se nejvíce obával toho, jak proběhla implementace GNOME 3. V distribucích jako je například Fedora 16, která využívá převážně neupravené GNOME 3, mě toto prostředí příliš neoslovilo. Tady ale vývojáři opravdu zapracovali a rozšíření MGSE vytváří jakýsi můstek mezi větví 2 a 3. Přidává spodní panel, seznam otevřených oken, menu aplikací a mnoho dalšího.

Vše funguje přehledně a efektivně. Občas se mi stávalo, že vyhledávání menu v nainstalovaných aplikací se po pohnutí myši samo vymaže, takže na nalezenou aplikaci nemáte možnost kliknout, ale lze na aplikaci dojet pomocí kláves. Jinak je poznat, že MGSE je navrženo tak, aby vám pomohlo pracovat efektivněji ve více aplikacích zároveň.

Součástí prostředí je i povedené upozorňování ve středu dolní části obrazovky. Má velice pěknou frontu historie, takže lze dohledat a zpracovat i předešlé zprávy. Osobně mi pouze vadilo, že při oznámení nového hardware zůstává zpráva na obrazovce až do ručního zavření.

MATE

Jedná se o fork GNOME 2 a podle slov vývojářů se jedná o úplnou novinku, která ještě nemusí být až tak stabilní a kompletní. Časem by se mělo jednat o plně podporované a udržované prostředí poskytující svým uživatelům tradiční funkce z GNOME 2 za využití nejnovějších technologií.

Prostředí je pro uživatele instalující z DVD již připraveno a lze zvolit v rámci přihlašovací obrazovky. Jestliže jste instalovali z CD, tak je nutná ruční doinstalace balíčku  mint-meta-mate.

Po přihlášení (s volbou prostředí MATE) se dostanete do klasického vzhledu GNOME 2, jak si ho možná mnozí z vás pamatují z Linux Mint 11 nebo jiných distribucí. Chvilku jsem jej otestoval a i přes varování vývojářů o nestabilitě jsem žádný problém neshledal. Vrátil jsem se pak do GNOME 3, který mě díky rozšíření MGSE oslovil více.

Vylepšený vzhled

Vývojáři avizovali i vylepšený vzhled prostředí. Tuto novinku zastupují dvě nová témata Mint-Z a Mint-Z-Dark. Jedná se o sloučení některých vlastností z témat Mint-X a Zukitwo. Témata jsou zdařilá a vytvářejí dojem vyššího rozlišení za využití například menších fontů a ikon.

Nový výchozí vyhledávač

Linux Mint se do této verze rozhodl jako výchozí vyhledávač na internetu preferovat Duck Duck Go. Podle oznámení vyhledávač neshromažďuje o uživateli žádné informace, a tudíž poskytuje každému stejně optimalizované výsledky. Osobně preferuji alespoň lokalizované výsledky (nejdříve odkazy vedoucí na české sítě), ale možná že se vám tento vyhledávač zalíbí. Minimálně jej doporučuji vyzkoušet už z toho důvodu, že část zisků plynoucí z vašeho vyhledávání půjde i na Linux Mint.

Samozřejmě je možné si vybrat i jiné vyhledávače. Připraveno je zde připraveno vyhledávání na Amazon.com a anglické verzi Wikipedie. Jako další lze přidat i například Google, ale chce to trošku více klikání, pročítání a restart Firefoxu.

Softwarová výbava

Softwarová výbava je zde na velice dobré úrovni. Instalace proběhla z DVD, a vývojáři tudíž měli dostatek místa na všechny důležité aplikace. Většina je již v nejaktuálnější verzi, nicméně ihned po instalaci mi systém ohlásil 277 doporučených aktualizací o celkovém objemu 188 MB. Tuto volbu bych doporučoval nastavit již do instalace systému. Teprve po instalaci doporučených aktualizací máte systém plně aktuální, což vám indikuje ikona v horním panelu.

Pak zde tedy naleznete aplikace Firefox a Thunderbird ve verzi 8.0, GIMP 2.6.11, LibreOffice 3.4.4, Banshee 2.2.0 a další. Nespornou výhodou pro nováčky je již nainstalovaný Adobe Flash Player 11 a podpora multimediálních formátů. Není tak třeba nic přidávat ani instalovat pro prohlížení většiny internetových stránek, poslouchání hudby nebo sledování videa.

Pro prohlížení souborů PDF je zde připravena aplikace Document Viewer 3.2.1. Zvládá prohlížení většiny dokumentů, ale například pro práci s heslem chráněným dokumentem přece jen doporučuji zvolit jinou alternativu.

Výchozím přehrávačem videa je Totem Movie Player využívající předinstalovaný GStreamer. Bez nutnosti zásahu tak lze přehrát většinu dnes již běžných formátů včetně klasického DVD.

Co mi ovšem nevyhovovalo, je absence lokalizace jednotlivých aplikací. Bylo nutné vždy přes správce softwaru doinstalovat češtinu pro každou aplikaci (Firefox, Thunderbird, LibreOffice…). Toto by mohl být problém, který by některé uživatele (nováčky) mohl odradit. I celková lokalizace prostředí někdy vykazovala nedostatky ve formě nepřeložených některých tlačítek anebo textů v menu.

Instalace dalších programů

Samozřejmě čím déle pracujete s Linuxem, tím více máte oblíbených speciálních aplikací, a proto vás určitě zajímá možnost přidání nových aplikací. Pro snadné přidávání aplikací je připraven přehledný Správce aplikací. Ve výchozím stavu spravuje něco přes 36 000 balíčků. Je tedy vysoce pravděpodobné, že hledanou aplikaci zde naleznete. Případné dodatečné zdroje softwaru lze snadno doinstalovat, používá stejné jako poslední Ubuntu 11.10 „Oneiric Ocelot“, ze kterého vychází. Jestliže neznáte konkrétní aplikaci, lze procházet i jednotlivé kategorie a řídit se u aplikací získaným hodnocením.

Celkové zhodnocení

Líbilo se:

  • velice povedené rozšíření GNOME 3 ve formě MGSE
  • výběr výchozích aplikací vhodný pro nováčky
  • pěkný vzhled nových témat

Nelíbilo se:

UX DAy - tip 2

  • nedodělky v lokalizaci, nutnost ruční doinstalace češtiny do některých aplikací
  • upozornění na nový HW zůstává na obrazovce až do ručního zavření

Shrnutí:

S novou verzí Linux Mint jsem poměrně spokojen. Implementace GNOME 3.2 předčila moje očekávání a efektivita zvýšená pomocí MGSE je značná. Pro nováčky tato distribuce vytváří prostředí vhodné pro okamžité používání s možností využití znalostí i z ostatních systémů nezaložených na Linuxu. Kromě malých nedodělků, které jistě vyřeší některá z budoucích aktualizací, se jedná o velice povedený derivát Ubuntu. Jestliže vám nevyhovuje Unity, tak je pro vás Linux Mint 12 jasná volba.

Byl pro vás článek přínosný?