Hlavní navigace

FreeCiv

22. 8. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Klasických tahových strategií už v dnešní době mnoho nevzniká. Pro milovníky tohoto žánru nezbývá než sáhnout k ověřeným DOSovským klasikám jako jsou UFO a Space Hulk. Ale ještě je tu FreeCiv!

FreeCiv je klonem známe hry Civilizace, která dobývala herní svět již před pěknou řádkou let. Osvědčená klasika však má stále co nabídnout. Oč se tedy jedná? FreeCiv je tahová multiplayer strategická hra, v níž se hráč stává vůdcem své civilizace a snaží se dosáhnout jediného cíle: Být tou největší a nejvyspělejší civilizací.

Freeciv screenshot


Přívlastek tahová si hra nese proto, že hráči nehrají najednou, ale střídají se v tazích, podobně jako v šachu. Na začátku hry máte k dispozici jen několik málo kolonistů a díky nim můžete založit první města. V těch pak stavíte, sestavujete nové jednotky a hlavně objevujete nové technologie.

Technicky se hra skládá ze dvou částí. Serveru a klienta. Jelikož se jedná o síťovou hru, musí se jednotliví klienti připojit k serveru a to i v případě, že si chcete zahrát sami. Nejprve tedy spustíme server pomocí příkazu

Freeciv screenshot


civserver

Server naskočí v konzole a vy mu pomocí jednoduchých příkazů můžete změnit řadu důležitých a zajímavých parametrů. Můžete nastavovat parametry mapy, přidávat umělé protivníky a nastavovat jim řadu parametrů a mnoho dalšího. Kompletní manuál, kde se dozvíte jak server nakonfigurovat najdete freeciv.org.

Freeciv screenshot


Dalším krokem je pak spuštění klienta. Ti existují dva. FreeCiv-xaw3d a FreeCiv-gtk. První z nich věrně kopíruje grafiku originální hry a to tak, že celou hru vidíme shora. Konkrétní „obrázky“ jednotlivých objektů lze měnit pomocí témat. Druhý (gtk) klient nabízí hru v izometrickém pohledu s lepší a zajímavější grafikou. Oba můžete stáhnout na stránce projektu. Velmi pozitivní informací je, že hra není přehnaně velká a má poměrně malé nároky na hardware. Klientovi ještě musíte zadat své jméno a určit mu server, ke kterému se budete připojovat. V případě, že máte server spuštěný na stejném počítači, stačí zadat jako adresu localhost.

Je úplně jedno, kterého klienta si zvolíte, oba jsou kompatibilní a zcela plnohodnotní. Klienty je možno na jednom serveru i kombinovat. Každý hráč si tak může vybrat podle gusta. Jedinou podmínkou je stejná verze klienta i serveru. Když se všichni klienti připojí a server je nakonfigurován jak je potřeba, stačí v serverové konzoli zadat jednoduchý příkaz

start

a celá hra se rozběhne. Ovládání je přehledné, vše podstatné lze najít v menu v klientovi, většinu věcí lze však také ovládat pohodlně klávesovými zkratkami z klávesnice.

Freeciv screenshot


Hra má dobře propracovaná pravidla a herní systém. Herní svět (mapa) se generuje pro každou hru znovu podle nastavených parametrů na serveru. Jediné, co lze vytknout je chabá inteligence umělých nepřátel a to, že nezvládají všechny úkony, například diplomacii. Vše se ovšem rázem změní při hře více hráčů, kdy můžete obchodovat, vyjednávat, vyměňovat technologie a třeba i „podepisovat“ mírové smlouvy. Síťová hra je (stejně jako u jakékoliv jiné hry) neporovnatelně zajímavější už proto, že před sebou máte rovnocenného soupeře, se kterým můžete porovnat své schopnosti.

Freeciv screenshot


Díky unixové architektuře je úplně jedno, jestli hrajete po malé domácí síti, nebo přes Internet. Můžete si tak zahrát s lidmi z celého světa. Existuje několik veřejných civserverů, které lze k tomuto účelu využít. Lidí ochotných si zahrát se na Internetu najde vždycky dost a nezáleží přitom příliš na architektuře jejich počítače. Klienta lze stáhnout jak pro Linux, tak i MSWindows, Amigu, *BSD, Mac OS, OS/2, QNX a IRIX. A to je myslím velmi slušná paleta podporovaných systémů.

root_podpora

Takže se ničím nezdržujte a vyražte do boje, nechť je vaše civilizace tou nejlepší, protože „Dulce et decorum est pro patria mori.“

Freeciv screenshot


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.