Hlavní navigace

Machinarium: ve světě robotů

23. 10. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Hráli jste někdy známou hru Samorost od českých autorů Amanita design? Je to velmi povedená adventura, ve které se snažíte zachránit ve vesmíru plující samorost před zkázou. Skupina Amanita design před nedávnem vydala další hru, která se jmenuje Machinarium a dostanete se do role jiného hrdiny - robota.

Machinarium je Point&click adventura, ve které se dostanete do role robota, který byl vyhozen na městskou skládku a snaží se zachránit město před plány mafie. Hra byla vyvíjena českou skupinou programátorů „Amanita Design“, která se proslavila obzvláště hrami Samorost a Samorost2, které byly o malém trpaslíkovi.

Ve hře musíte vyřešit mnoho malých puzzlů, abyste se dostali do další místnosti. Jako příklad si můžeme uvést úroveň, ve které se musíte přestrojit za jiného robota, aby vás strážník pustil dále. Dostanete se do třiceti odlišných prostor, ve kterých je pokaždé trochu složitější úkol.

Machinarium

Machinarium je z většiny ručně kreslený, a proto vypadá velmi pěkně. Všechny prostory, do kterých se podíváte, vypadají rezivě a staře, i když v každé úrovni je živo. Vždy je v úrovni nějaký pohyb, i když jen nepatrný, a díky tomu prostory vypadají velmi realisticky.

Machinarium

Hra s vámi komunikuje pomocí jednoduchých komiksových bublin, které sdělují, co si určitá osoba přeje, a díky tomu ve většině případech není potřeba znát jiné jazyky. Podobně jako v jiných adventurách, i v Machinariu když chvilku nepohybujete s vaším robotem, začne hrdina sám „zabíjet nudu“. Robot se různě rozhlíží a vzpomíná na zážitky se svou kamarádkou robotkou.

Machinarium

Další věcí věcí, o které by se hodilo zmínit, je hudba, která se opravdu hodí k okolí a podobě jako samostatné zvuky nepostrádá jakési „tajemno“.

A abyste se nemuseli trápit při hledání řešení, samotná hra má v sobě ukryt návod ke každému levelu. Ale aby jste přece jen něco dělali, musíte před zobrazením návodu vyhrát mini-hru, ve které se musíte dostat s klíčem až do klíčové dírky. Ovšem ani to není tak jednoduché, protože cestu vám zatarasí pavouci, které naštěstí můžete porazit použitím vaší zbraně. Je to vlastně taková arkádová střílečka, kde místo hvězdné lodi létáte s klíčem a místo ničení jiných hvězdných lodí ničíte pavouky.

Machinarium

Hra je shareware a demo je možné hrát na stránkách Machinarium.net, na kterých si hru můžete i koupit. Hra je prodávána v několika verzích, a to ve verzi anglické, která je pouze na stažení, a verzích v italštině, ruštině a němčině, které jsou pouze na CD. V Česku hra stojí (ve stahovatelné verzi) okolo 330 Kč. Navíc, při koupi hry z oficiálních stránek získáte ještě navíc soundtrack ke hře, který byl trochu poupraven pro poslech.

Machinarium

Bohužel, některé uživatele odláká od hry to, že celá běží v prostředí Flash. To někdy nebývá přijímáno kladně.

Cloud 24 - tip 1

Hodnocení:

Mínusy: není česká lokalizace, pro někoho flash
Plusy: ručně kreslená grafika, vysoké rozlišení, procvičí váš mozek
Verdikt: Velmi dobrá hra od českých autorů s originální grafikou, která určitě stojí za vyzkoušení.

Stars 5 z 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku