Hlavní navigace

Mageia 3: když dcera předčí svou matku

23. 5. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

V září oslaví distribuce Mageia třetí narozeniny. Před pár dny vyšla její již třetí verze a je na čase se podívat, co tato distribuce nabízí a kam se za dobu své existence posunula. Je opravdu lepší než Mandriva Linux? Kolik lidí to používá? Lze použít na server? Na tyto a další otázky se dnes pokusíme odpovědět.

Distribuce Mageia je tu s námi od června 2011. Tehdy vznikla verze 1, ale předcházelo jí 9 měsíců příprav a vývoje. Samotný vznik se tedy datuje k 18. září 2010, kdy problémy ve společnosti Mandriva SA přerostly únosnou mez. Většina zaměstnanců byla propuštěna a Edge-IT bylo rozpuštěno. Protože bývalým zaměstnancům, přispěvatelům do Cookeru a komunitě záleželo na doposud odvedené práci, došlo k rozhodnutí vytvořit odnož a nechat tak vzniknout nové distribuci s názvem Mageia.

Již v počátku Mageia deklarovala, že se jedná o komunitní projekt. Pro účely financování zřídili neziskovou organizaci a vytvořili správní výbor z členů komunity. Ten je pravidelně volen.

Byly nastaveny cíle a plány, které nejsou nereálné, ale také nejsou jednoduché:

  • udělat Linux a svobodný software jasný na používání pro každého

  • poskytovat jednotné nástroje pro nastavení systému

  • zachovat vysokou úroveň zapojení mezi základním systémem, pracovním prostředím (KDE/GNOME) a programy; obzvláště zlepšit zapojení třetích stran (ať už je to svobodný nebo soukromý software)

  • cílit na nové architektury

  • zlepšit porozumění našich uživatelů počítačům a elektronickým zařízením.

Mezi 60 zakládajícími členy najdeme nejen velké množství bývalých zaměstnanců Mandriva SA, ale i například Peťoše Šafaříka, dříve správce repositářů pro distribuci Mandriva Linux, nyní šéfredaktora serveru Mageia.cz. Tam se dnes soustředí česká komunita a fórum obsahuje více než 3500 příspěvků a aktivně se zapojuje 150 uživatelů.

Srovnání s Mandrivou Linuxem

Po vzniku Mageii následoval vývoj a první verze vyšla v 1. června 2011, verze druhá vyšla 22. května 2013 a nejnovější verze 3 vyšla v neděli 19. května 2013. Podpora je vždy po dobu 18 měsíců.

Podíváme-li se na distribuci Mandriva Linux ve stejném časovém úseku, tak došlo ke změně a místo očekávané Mandrivy 2011 vyšla pouze opravná verze 2010.2 (23.12.2010), pak po delší době vyšla Mandriva Linux 2011 (28.8.2011). V květnu 2012 přichází zpráva, že společnost Mandriva SA se rozhodla předat Mandriva Linux do rukou komunity. Po té vyšla ještě Mandriva Linux 2012 Alpha 2 (6.11.2012) a od té doby se Mandriva Linux pro komunitu pravděpodobně již nevyvíjí a většina mirrorů byla zrušena nebo je neaktualizovaná. Stejně tak český server Mandrivalinux.cz. Na konci loňského roku jsme se ještě dozvěděli, že společnost pro řízení se bude jmenovat OpenMandriva a nyní se většina informací točí kolem dění v této organizaci. Informace o případném vývoji samotné distribuce nejsou.

V našem loňském průzkumu se ukázalo, že používanost obou distribucí je téměř srovnatelná. Podíváme-li se na statistiky serveru Distrowatch.com, tak celosvětově jsou to zajímavější čísla. Distribuce Mageia je za posledních 12 měsíců na 2. místě, zatímco Mandriva Linux se propadl na 34. místo. Za povšimnutí stojí také i fakt, že v rámci dohody se Mageia stala platformou pro sestavování budoucích Bussines Serverů Mandriva.

Vývojáři a kdo za tím vším stojí

Jak již padlo, tak distribuce Mageia je hrdá na to, že za ní nestojí žádná velká společnost. Dokonce po uvolnění Mandriva Linuxu proběhlo jednání o sloučení, ale z důvodu stále velkého vlivu společnosti Mandriva SA ji Mageia odmítla. Její jmění na konci roku činilo 8 423,07 eur (cca 211 756 Kč). Příjmy se vyrovnají výdajům a ty největší jsou za dva servery infrastruktury.

Organizace Mageia

Organizace Mageia

Při pohledu na do seznamu registrovaných vývojářů je jasné, že to opravdu každý dělá pouze z dobré vůle a ve svém volném čase. A každý je i vítán. Nemusíte být odborník v IT a nemusíte mít dlouhé hodiny volného času. Stačí i pár minut, které chcete dát na dobrou věc. V tomto úhlu pohledu se zdá, že zpoždění, která vydání provázejí, jsou zanedbatelná.

Výhody oproti jiným distribucím

Asi jasnou otázkou, která vás napadne při čtení tohoto článku je: „Proč bych to měl používat? Je lepší než moje Ubuntu?“. Na první pohled vám v ničem lepší nepřijde. Musíte ji nějaký ten čas používat. Ubuntu je pěkná věc s velkou uživatelskou základnou a s problémem na který narazíte se téměř jistě již někdo setkal a nebo jej vyřešil. Ale představme si to z pohledu člověka, který si chce Linux vyzkoušet. Po instalaci systému následuje „ladění“ systému k obrazu svému. Někomu vadí Unity, někomu omezení velikosti média a z toho důvodu malé množství aplikací přímo na obrazu ISO a další.

V porovnání s tím je Mageia po instalaci schopna fungovat ihned a v případě že vám něco chybí je možné si aplikaci snadno doinstalovat i bez připojení k internetu či přidávání dalších repositářů. Díky preferovanému prostředí KDE získá příchozí z Windows systém velmi podobný. Nikde na vás nevyskočí reklama, vyhledávání se omezí na váš disk a aplikace máte vyzkoušené a osvědčené.

V České republice je uživatelská základna poměrně malá, Peťoš Šafařík ji kvalifikovaně odhaduje na 1500 aktivních uživatelů. Důvodem je pravděpodobně marketing, kdy za nás v týmu Atelier nikdo není. V zahraničí je ale systém poměrně populární a získal velkou část komunity odklonivší se od problémové Mandrivy.

Mageia pro servery

Vývojáři myslí nejen na desktop, ale i na server. A není třeba žádný speciální obraz ISO, vše je již obsaženo v základu. Pro soustředěné řízení je připraven puppet, který je ostatně využit i v infrastruktuře Mageii. Z databází máte i zde připravenu MariaDB, která nahrazuje MySQL. Pro hledání balíčků se dá na serveru použít rpmdrake a nebo je připravena i speciální databáze programů Mageii.

Co přináší Mageia 3

Již jsme vás informovali, že v neděli dopoledne vyšla Mageia 3. Na tomto vydání pracovalo více než 100 lidí z celého světa. Přináší celou řadu novinek, ale vše je velice dobře vyladěno a nastaveno pro hladký běh. Například internetový prohlížeč Firefox zde není v poslední verzi 21, ale verze 17.0.5, která má označení ESR (Extended Support Release). Velice příjemně překvapí rychlost startu prohlížeče.

Než se vrhnu na novinky, rád bych ještě připomenul vývojáře Eugeni Dodonova, který tragicky zahynul loni v létě na kole a jemuž je toto vydání věnováno. Eugeni byl dlouholetým přispěvatelem distribuce Mandriva Linux a poté i distribuce Mageia. Dostupné informace okolo příčiny tragédie se točí kolem srážky cyklisty s autem a nebo infarktu.

Nyní již k novinkám. Nalezneme zde například jádro 3.8.13, systemd 195, KDE 4.10.2, GNOME 3.6, Xfce 4.10 či LibreOffice 4.0.3. Vývojáři mají připraven Perl 5.16.3, Ruby 1.9.3, IDE Eric4 4.5.6 či Eclipse 4.2.1. Pro úpravu fotek je připraven GIMP 2.8.2. Na hraní je připraven balíček se Steamem. Jako zavaděč zůstal GRUB, protože GRUB2 se nepodařilo do vydání dostatečně odladit. Je však připraven a lze snadno doinstalovat. Kompletní seznam připravených aplikací (včetně verze) lze nalézt v Mageia App Db.

Po stránce systémové bylo RPM povýšeno na verzi 4.11 a urpmi bylo pročištěno a předěláno. Repositáře jsou ve verzích Core, Nonfree a Tainted. Core obsahuje balíčky svobodných open source aplikací, Nonfree jsou aplikace sice zdarma, ale s uzavřeným kódem, které Mageia pouze předává dál a Tainted obsahuje aplikace pod svobodnou licencí, ale v některých zemích by u nich mohlo docházet k problémům s legislativou. Balíčky nyní využívají kompresi XZ místo LZMA. Kompletní seznam novinek je součástí changelogu.

root_podpora

dispozici ke stažení jsou obrazy ISO pro DVD 32bit a 64bit (3,9 GB), dualarch CD (700 MB), LiveDVD KDE a GNOME pro 32bit i 64bit (1,4 GB) a LiveCD KDE a GNOME pro 32bit i 64bit (700 MB). Je zde i možnost instalace po síti, kdy základní instalátor má cca 20–55 MB. Osobně preferuji DVD obraz, kde je součástí i repositář a lze tak i v místech se špatným pokrytím internetu snadno přidávat nástroje.

Celkový dojem

Osobně využívám distribuci Mageia již delší čas, a proto pro mě není žádným překvapením její kvalita. Vezme-li však v potaz, že se jedná o jednu z největší plně komunitních distribuci založených na RPM, tak jsou její kvality nadstandardní. Jako uživatel oceňuji vyladěnost jednotlivých aplikací pro společný běh. Neznamená to vždy mít poslední verzi, ale vždy to znamená, že splním to, co jsem chtěl udělat. Doporučil bych proto tuto distribuci pro každého, kdo chce vidět, co dnes Linux umí a pro toho, kdo preferuje stabilitu a kvalitu.

Byl pro vás článek přínosný?