Hlavní navigace

Nová softwarová sklizeň (10. 10. 2007)

10. 10. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Oblíbená sonda do světa převážně otevřeného softwaru. Někdy si při psaní sklizně říkám, co se stane, až jeden týden nevyjde nic rozumného - co vám napíšu? Tento týden jsem začínal s velkým tušením, že to nebude jednoduché. Nakonec ale vše dobře dopadlo a dnešní sklizeň je naopak velmi bohatá.

Bootchart

Pokud se vám zdá, že váš počítač bootuje nějak dlouho a vy nevíte proč, zkuste Bootchart (0.9). Tento skript se spustí hned po zavedení jádra a monitoruje spouštění a průběh ostatních služeb, které se spouští při bootování. Vše si ukládá do paměti a po úplném naběhnutí systému všechny údaje uloží na disk. Ty mohou být později načteny java klientem a ten z nich vytvoří velmi přehledný graf. Je vidět, kdy se která služba spouštěla, kdy čekala na IO, kdy spala a kdy opravdu něco dělala.

bootchart

Bootchart

Func

Pokud se máte starat o jeden dva počítače, nic není problém. Ale v okamžiku, kdy se začnete starat o tisíce počítačů a najednou máte na každém provést nějaký prográmek, už to tak jednoduché není. V takových situacích by vám mohl pomoci Func (0.12). Jedná se v podstatě o wrapper kolem SSH, který vám umožní spouštět podobné příkazy:

$ func "*.example.org" yum install foopackage

Program vznikl za pouhých 14 dní, takže je na počátku své cesty, ale již teď umožňuje přidávat vlastní pluginy (několik je jich už připraveno) a má modul pro python.

Rr

Některé cesty v systému jsou opravdu dlouhé a občas by se hodily nějaké zkratky. Tyto zkratky umí vytvořit program rr (1.3). Takže si nejdříve můžete jednoduše zkratky uložit:

$ rr /etc/httpd/conf/httpd.conf
$ rr /etc/rc.d/init.d/

a poté je použít:

$ rr vi //httpd.conf
$ rr ls -l '//init.d/s*'
$ cd `rr init.d/`

Paperkey

Jedna z nejlepších cest, jak si dlouhodobě uložit své OpenPGP klíče, je vytištění na papír a uložení na bezpečném místě. Pokud si svůj soukromý klíč smažete a chcete ho obnovit, musíte hodnoty z papíru přepsat. A to, že uděláte chybu u jednoho z 1281 bytů (DSA+Elgamal), je dost pravděpodobné, i když použijete OCR. Jenže soukromé klíče v sobě obsahují i veřejný klíč a nějaké redundantní informace. Zkrátka když vezmete opravdu jenom ty tajné informace, tak je jich jenom pár (149 bytů v našem příkladě). V případě obnovy vám pak stačí jenom tady to „jádro“ klíče a váš veřejný klíč. A ten obvykle máte uložený na mnoha místech. Přinejmenším na keyserveru. Na extrahování „jádra“ klíče a případnou rekonstrukci soukromého klíče z „jádra“ a veřejného klíče slouží program Paperkey (0.7).

RheaVFS

Jaroslav Sýkora napsal skvělý RheaVFS (0.3), který umí zacházet s archívy jako s virtuálními adresáři. Takže můžete udělat následující věci:

$ tar xvf rheavfs-0.3-20071007.tar.gz^

případně rovnou

$ cd rheavfs-0.3-20071007.tar.gz^^

Trochu nepříjemné je že se to nedá zkompilovat jako jaderný modul a vyžaduje to patchovaní jádra.

Tagsistant

Tématicky nepříliš vzdálený je program Tagsistant (0.0.20070829). Ten funguje také nad FUSE a umožnuje pracovat s tagy jako s adresáři. Jak? Tagsistant má vlastní speciální adresář (archive) a v něm vytvoříte adresář (to je tag) do něj zkopírujete soubor (symlink stačí) a tím máte otagovaný soubor. No a pak stačí spustit něco jako:

$ ls Tagsistant/mp3/AND/oblibene

a vypíše vám to soubory, které máte jak v tagu mp3, tak v tagu oblibene.

Perl Webget

Program wget asi znáte všichni. Stáhne soubory s webu, případně FTP. Jeho problém ovšem je, že musíte vědět CO chcete stahovat. Například chcete stáhnout nejnovější verzi nějakého programu, což kdysi dávno byl např. http://www.example.com/kit-1.00.tar.gz, ale nyní to bude něco jako kit-2.53.tar.gz. Snadná pomoc. Tohle totiž umí řešit program Perl Webget (20070923.2150). Uvedený příklad by vyřešil příkaz:

$ mywebget --new --overwite --verbose http://www.example.com/kit-1.00.tar.gz

který se podívá na stránku http://www.example.com/ a zjistí, zda z ní není odkazován soubor kit-1.00.tar.gz nebo novější, a který má zároveň vyšší verzi než soubor, který už existuje na disku. Pokud ano, tak ho stáhne a původní přepíše.

Teoreticky by to také mělo umět stahovat i normální soubory s předem neznámou lokací například „stáhni z Root.cz soubory na které vede odkaz Sklizeň“, ale to se mi nepodařilo rozchodit.

Muxi

Muxi je jedním z DVB-T přehrávačů, který mě ovšem zaujal vlastností „Full EPG View“. V tomto pohledu se vám na zobrazovce objeví program pro dnešní den pro všechny stanice najednou. Což mi přijde mnohem lepší než listování klasickým EPG průvodcem.

Muxi

Muxi

Blbinky

Z historie: 1 GB před 20 lety a dnes. A to autor ani nevzal MicroSD. To by byl rozdíl ještě větší.

root_podpora

Náš lab admin Jasan obvykle v pátek večer vezme kytaru a poloopuštěnou kanceláří se nesou teskné písně… Minulý týden jsem zjistil, že nezůstává pouze u reprodukcí cizích písní, ale i sám tvoří. Přeji příjemný poslech.

Tak mám dobrou zprávu, Linux už splňuje podmínky Microsoftího WGA.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pro Root.cz psal převážně Softwarové sklizně. Dnes je zaměstnán ve firmě Red Hat, kde se věnuje vývoji nástrojů pro správce balíků.